شبکه سی ان ان و نشنال رویو گزارش داده اند روز دوشنبه ۲۶ تیر، دولت پرزیدنت ترامپ دومین گزارش درباره وضعیت همکاری ایران براساس توافق هسته ای را به کنگره ایالات متحده آمریکا اعلام می کند. پیشتر خبرگزاری رویترز به نقل از برخی مقام های دولتی گزارش داده بود که «به احتمال زیاد» این گزارش نیز مانند گزارش اول دولت ترامپ در سه ماه پیش، همکاری ایران با مفاد توافق هسته ای را مجددا تأیید خواهد کرد.
به گفته این مقام ارشد، این در حالی است که آقای ترامپ همچنان نسبت به توافق هسته ای ایران با غرب اطمینان کامل ندارد.
وزارت خارجه آمریکا موظف است هر ۹۰ روز یکبار، کنگره را در جریان اجرای صحیح برجام از سوی ایران بگذارد و روز دوشنبه ۲۶ تیر ماه ضرب الاجل تعیین شده از سوی دولت ترامپ برای ارائه این گزارش است.
رکس تیلرسون وزیر خارجه پرزیدنت ترامپ در گزارش اول خود گفته بود با وجودیکه توافق بی نقص نیست اما بهترین گزینه برای کنترل فعالیتهای هسته ای آن کشور است؛ از اینرو آمریکا نیز به آن پشت پا نمی زند. با این حال پرزیدنت ترامپ از وزارت خارجه خواستار بررسی بازنگری برجام شده است.
سه روز پیش، ۲۳ تیر، چهاردهم ژوئیه، دومین سالگرد امضای توافق اتمی جمهوری اسلامی ایران با شش قدرت جهانی موسوم به پنج بعلاوه یک، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین بود و به این مناسبت واکنش های زیادی نسبت به توافق ایران و جامعه جهانی گرفته شد. از جمله ۳۸ ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا در آستانه این سالگرد در نامه ای خطاب به پرزیدنت ترامپ ضمن دفاع از توافق، استفاده از دیپلماسی را بجای تغییر رژیم یا حمله نظامی توصیه کردند. آنها می گویند تلاش های جهانی منجر به توافق موجب شد که مسیر دستیابی تهران به سلاح اتمی با موفقیت مسدود شود.
منتقدهای برجام چه می گویند
اد رویس رئیس جمهوری خواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران حتی بدون تقلب در اجرای برجام، مسیر تولید سلاح اتمی را حفظ کرده است.
آقای رویس در بیانیهای که همزمان با دومین سالگرد برجام منتشر ساخت تاکید کرد که آمریکا باید اقدامات خود علیه حمایت جمهوری اسلامی ایران از تروریسم، نقض حقوق بشر و فعالیتهای نقض کننده روح توافق برجام را تشدید کند.
او گفت که توافق اتمی به رژیم جمهوری اسلامی ایران فرصت میدهد حتی بدون آن که تقلب کند در مسیر تولید سلاح اتمی باقی بماند. به گفته آقای رویس، دو سال پس از اعلام توافق اتمی از سوی باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین، آیت اللهها هنوز سرگرم فعالیت برای تولید بمب اتمی هستند.
انتقاد سناتورها - در همین حال، چهار سناتور جمهوریخواه از رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا خواستند لحن خود را درباره پایبندی تهران به توافق تغییر بدهد که می تواند به احیای تحریم ها بیانجامد.
سناتورها، تام کاتن، تد کروز، دیوید پردو و مارکو روبیو نوشته اند جمهوری اسلامی ایران به کارزار متخاصم منطقه ای اش ادامه می دهد، از تروریسم بین المللی حمایت می کند، فناوری موشک بالیستیک را توسعه می دهد، و به مردم ایران ستم می کند و در واقع ادامه سیاست کنونی، معادل تشویق تجاوزگری آن است.
دبیر کل سازمان ملل - روز شنبه ۲۴ تیر نیز آنتونیو گوترس دبیر کل سازمان ملل متحد از جمهوری اسلامی ایران خواست به تعهدات خود در توافق موسوم به برجام به طور کامل و به گونهای موثر عمل کند.
دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: پایبندی طرفین به تعهداتشان برای رسیدن به نتایجی موفقیت آمیز و به سود همگی، ضروری است.
جان بولتون سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل یکشنبه در مقاله ای پیشنهاد کرده بود آمریکا از توافق خارج شود.
همچنین رئیس جمهوری فرانسه یکشنبه در دیدار با نخست وزیر اسرائیل گفته بود با هشیاری کامل ناظر بر عملکرد ایران خواهد بود.
دیدگاه یک اندیشکده - در همین حال، جیسون برادسکی مدیر سیاستگذاری در سازمان اتحاد علیه ایران اتمی در سالگرد برجام به صدای آمریکا می گوید ایران فقط به روح برجام متعهد است و نه جزئیات و بدنه آن. ادعایی که محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران خلاف آن را می گوید. آقای ظریف روز یکشنبه به سی ان ان گفت، از نظر جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده روح و جان برجام را نقض کرده است.
در همین حال، آقای برادسکی افزود سناتورهای مریکایی حق دارند نگران ایران باشند، چون در این دو سال ایران فعالیت های مشکوک داشت.
تازه ترین خبرها را از توئیتر صدای آمریکا دنبال کنید.
وی پیش بینی کرد تحریم های ایران در کنگره آمریکا سرانجام به تصویب برسد.
مدیر سیاستگزاری در سازمان اتحاد علیه ایران هسته ای می گوید برجام تاثیر اقتصادی بر ایران نداشته چون همه منافع در اختیار سپاه قرار گرفته است، نه مردم.
گفتگوی کامل با جیسون برادسکی مدیر سیاستگذاری در سازمان اتحاد علیه ایران اتمی را اینجا ببینید:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند