وزارت خارجه ایالات متحده روز سهشنبه به مناسبت ششمین سالگرد بازداشت باقر نمازی، در بیانیهای از دولت ایران خواست به وی اجازه دهد به آمریکا بازگردد.
در این بیانیه آمده که بازداشت به ناحق آقای نمازی تنها به منظور استفاده از وی به عنوان اهرمی سیاسی است و پس از تخفیف حکمش در سال ٢٠٢٠، جمهوری اسلامی هنوز اجازه خروج از ایران را به وی نمیدهد.
بیانیه وزارت خارجه میافزاید آقای نمازی ۸۵ ساله نیازمند مراقبتهای پزشکی ویژه است و همچنان از نوهها و بقیه اعضای خانوادهاش در ایالات متحده جدا مانده است.
باقر نمازی در سال ۲۰۱۶ به هنگام بازگشت به ایران جهت تلاش برای آزادی فرزندش، سیامک نمازی، توسط جمهوری اسلامی بازداشت شد.
وزارت خارجه در بخش دیگری از بیانیه خود ضمن «شرمآور» خواندن استفاده جمهوری اسلامی از بازداشت به ناحق شهروندان آمریکایی به عنوان اهرم سیاسی، از تهران خواسته است این پدر و پسر و همچنین عماد شرقی و مراد طاهباز، دیگر شهروندان آمریکایی محبوس در ایران، را آزاد کند.
در بخش پایانی بیانیه وزارت خارجه نیز آمده که «اولویت ما بازگرداندن ایمن تمامی شهروندان به ناحق بازداشتشده به میهن در اسرع وقت و نیز حل موارد شهروندان آمریکایی ناپدیدشده و ربودهشده از جمله باب لوینسون است.»
جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین و ونزوئلا در میان کشورهایی هستند که شهروندان خارجی را دستگیر کرده و از آنها به عنوان اهرم در مذاکرات سیاسی استفاده میکنند.
از دیگر شهروندان دوتابعیتی یا خارجی محبوس در ایران میتوان به نازنین زاغری-رتکلیف، مهرداد رئوف و انوشه آشوری (شهروندان ایرانی-بریتانیایی)؛ احمدرضا جلالی (پژوهشگر ایرانی-سوئدی)، مسعود مصاحب و کامران قادری (شهروندان ایرانی-اتریشی)، فریبا عادلخواه (شهروند ایرانی-فرانسوی) و ناهید تقوی (شهروند آلمانی ایرانیتبار) و همچنین بنجامین بریر گردشگر فرانسوی اشاره کرد.