پشتیبانی ایران و آمریکا از نخست وزیر جدید عراق

دو کشور ایران و آمریکا که بیش از سه دهه با یکدیگر دشمنی داشتند، از اولین کشورهایی بودند که از انتصاب نخست وزیر جدید در عراق استقبال کردند

حیدر العبادی، که روز دوشنبه به عنوان نخست وزیر جدید عراق معرفی شد، بی درنگ هم از سوی آمریکا و هم ایران مورد حمایت قرار گرفت. آقای عبادی از رهبران سیاسی عراق خواسته است تا به اختلافات فلج کننده ای که دست شورشیان را در تصرف یک سوم خاک کشور بازگذاشته، پایان دهند.

اما حیدر عبادی با مخالفانی بسیار نزدیک رو به روست: هم حزبی و هم مذهبش نوری مالکی که در هشت سال نخست وزیری عراق، سنیان را از صحنه سیاست کنار زد و کشور را به دامن جنگ فرقه ای انداخت، همچنان از کناره گیری خودداری می کند.

به گزارش رویترز، شبه نظامیان شیعه و فرماندهان نظامی که مدت ها به آقای مالکی وفادار بودند نشان داده اند که آنها هم همچون بسیاری از ساکنان بغداد، از بیم ادامه درگیری های فرقه ای و قومی بیشتر، حامی تغییرات در کشورند.

ترکیه و عربستان سعودی، دو همسایه سنی عراق هم از انتصاب آقای عبادی ابراز خرسندی کرده اند.

در حالی که قدرت های غربی و سازمان های امداد بین المللی در فکر کمک رسانی بیشتری به دهها هزار نفر از اقلیت های قومی و مذهبی هستند که از بیم حمله شبه نظامیان «دولت اسلامی» از خانه هایشان گریخته و به مناطق مرزی عراق با سوریه پناه برده اند، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا می گوید هنگامی که آقای عبادی دولتی برای متحد کردن کشور تشکیل دهد، به درخواست کمک های نظامی و دیگر کمک ها از سوی دولت وی ترتیب اثر خواهد داد.

دولت آقای اوباما اعزام مشاوران نظامی بیشتری به عراق را در دست بررسی دارد؛ و تصمیم به اعزام ۷۰ پرسنل نظامی دیگر ممکن است تا فردا، چهارشنبه قطعی شود.

از سوی دیگر، مقامات ارشد ایران با تأکید بر همسویی منافع تهران و واشنگتن در عراق – که معمولاً به خصومت میان آن دو منجر شده – معرفی آقای عبادی را تبریک گفتند. مشخصاً حملات شورشیان سنی در سوریه و عراق، همانقدر که برای غرب هشداردهنده بود، ایران را هم نگران کرده است. نماینده آیت الله خامنه ای در شورای عالی امنیت ملی گفته «ایران از روند قانونی ای که برای گزینش نخست وزیر جدید عراق آغاز شده، حمایت می کند. ایران طرفدار عراقی منسجم، یکپارچه و امن است.»

حیدر العبادی که سال ها در بریتانیا در تبعید به سر برده، شخصیتی است که برخلاف آقای مالکی، از فرقه گرایی به دور است. آقای عبادی که مثل نوری مالکی شیعه و عضو حزب الدعوه است، ظاهراً از پشتیبانی روحانیون شیعه هم برخوردار است.

به گزارش تلویزیون دولتی عراق، آقای عبادی «همه قدرت های سیاسی کشور را که به قانون اساسی و دموکراسی معتقدند فراخوانده تا دست به دست هم بدهند و چالش های بزرگ عراق را حل کنند.

یک سیاستمدار نزدیک با آقای عبادی هم به رویترز گفته وی با رهبران گروه های عمده کشور تماس گرفته تا آنها را در کابینه جدید به کار گیرد.

مقامات آمریکا تمام تلاششان براین بود که روی کار آمدن دولت جدید در عراق از چشم آنها دیده نشود. با این حال، آقای اوباما بی درنگ انتصاب جدید را به تبریک گفت. رئیس جمهوری آمریکا صدها مشاور نظامی به عراق اعزام کرده، و هفته گذشته هواپیماهای آمریکایی مواضع شورشیان در مناطق کردنشین را هدف حملات هوایی قرار دادند.

مسعود بارزانی، رئیس جمهوری اقلیم خودمختار کردستان عراق به جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا گفته با دولت عابدی همکاری خواهد کرد.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا که دیروز به نوری مالکی هشدار داده بود برای حفظ قدرت به زور متوسل نشود، روز سه شنبه اعلام کرد کمک های نظامی و اقتصادی بیشتری در اختیار دولت آقای عابدی می گذارد.

گزارش ها از آرامش در شهر بغداد حکایت دارد. یک مقام ارشد دولت عراق می گوید از روز دوشنبه که پلیس و نیروهای نظامی حضور کمتری در خیابان ها داشتند، نگرانی اش از این بابت که ارتش به حمایت از آقای مالکی برخیزد، کمتر شده. وی به رویترز گفته فرماندهان کلیدی ارتش از بعد از ظهر دوشنبه با رئیس جمهوری تماس رگفته و گفته اند پشتیبان او هستند، نه مالکی.

در محله های شیعه نشین و سنی نشین بغداد هم آرامش مشهود بود و مردم با امیدواری احتیاط آمیزی از تغییر حرف می زدند.

در محله قراده، ام عقیل ۶۸ ساله که دو پسرش در خشونت های عراق کشته شده اند گفت «خوشحالم که نوری مالکی دیگر نخست وزیر نیست. از مالکی متنفرم، او پسرهای مرا کشت و قلب مرا شکست. او مثل صدام فقط زبان جنگ را می فهمد و صلح در قاموسش نیست.»

در محله سنی نشین ادهمیه بغداد، صاحب یک کافه گفت «امیدوارم آقای عبادی از گذشته درس بگیرد و با فاصله گرفتن از ایران، بگذارد سنی ها در صلح و صفا زندگی کنند. مالکی با سنی ها مثل غربیه رفتار می کرد. امیدواریم آقای عبادی از اشتباهات مرگبار او درس بگیرد و کشور را از دریای مشکلات برهاند.»