نوری المالکی نخست وزیر فعلی عراق روز سه شنبه به نیروهای امنیتی دستور داد در بحران سیاسی جاری در کشور بر سر این که چه کسی نخست وزیر بعدی خواهد بود، مداخله نکنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در میان نگرانیهای ناشی از این که ممکن است مالکی برای حفظ قدرت دست به هر کاری بزند، و پس از آن که روز دوشنبه به سرباران نیروی ویژه دستور داد به خیابانها بریزند، او روز سهشنبه ارتش و نیروهای امنیتی را ترغیب کرد از بحران سیاسی فاصله بگیرند و بر دفاع از کشور، که با حملات پیکارجویان سنی افراطی در مناطق شمالی روبرو است، تمرکز داشته باشند.
مالکی روز سهشنبه هشدار داد پیکارجویان سنی یا گروههای شبهنظامی شیعه، ممکن است اونیفورم بپوشند و سعی کنند کنترل خیابانها را به بهانه حمایت از او در دست بگیرند.
با این حال، به نظر میرسد مالکی منزویتر شده است. سیاستمداران عراقی، جامعه بینالمللی، عربستان سعودی و حتی ایران، پشت سر نخست وزیر برگزیده جدید قرار گرفتهاند.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، به حیدر العبادی نخست وزیر تازه انتخاب شده عراق تبریک گفت؛ اقدامی که بنا به گزارش آسوشیتدپرس، نشان میدهد ایران که نفوذ زیادی بر احزاب شیعه دارد، از حمایت از مالکی فاصله میگیرد.
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده نامزدی العبادی را «گامی امیدبخش به جلو» نامید و تمام رهبران سیاسی عراق را تشویق کرد از طریق روند سیاسی با یکدیگر همکاری کنند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز سهشنبه العبادی را به کار برای تشکیل سریع یک دولت فراگیر ترغیب کرد و گفت آمریکا آماده است کمکهای اضافی را برای نبرد با پیکارجویان سنی پیشنهاد کند.
آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو گفته است تشکیل دولت جدید برای شکست دادن پیکارجویان «دولت اسلامی» اساسی است و گفت این گروه امنیت و ثبات تمام منطقه را تهدید میکند.
همزمان، مسعود بارزانی رئیس دولت خودمختار اقلیم کردستان عراق روز سهشنبه در گفتگویی تلفنی با باراک اوباما و جو بایدن معاون ریاست جمهوری آمریکا گفت آماده است با حیدر العبادی برای مقابله با تهدیدهای امنیتی کشور همکاری کند.
آمریکا هم اینک نقش خود را در نبرد با تندروهای سنی که اقلیم کردستان عراق را تهدید میکنند، افزایش داده است. مقامات ارشد آمریکا روز دوشنبه گفتند آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده، مسلح کردن کردها را که با پیکارجویان میجنگند مدیریت میکنند.
روز سهشنبه، یک فروند پهپاد آمریکا در جریان حملهای، یک موضع خمپارهانداز پیکارجویان داعش – که نیروهای کرد مدافع آوارگان عراقی در نزدیک مرز سوریه را تهدید میکرد – را منهدم کرد.
در این میان، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد از جامعه جهانی خواست از اقلیتهایی که از پیکارجویان گروه موسوم به «دولت اسلامی» می گریزند پشتیبانی کند.