آمریکایی ها روز دوشنبه ۱۸ ژانویه را روز ملی بزرگداشت زادروز مارتین لوترکینگ، رهبر جنبش حقوق مدنی کشورشان نام نهادهاند.
مارتین لوترکینگ اولین بار در سال ۱۹۵۵ و زمانی به جایگاهی چشمگیر رسید که توانست کمپین تحریم اتوبوسهای عمومی را در شهر مونتگومری در ایالت آلاباما موفقیت آمیز رهبری کند. در این کمپین معترضان توانستند به سال ها تبعیض میان مسافران سفیدپوست و سیاه پوست در استفاده از اتوبوس پایان دهند.
کینگ سپس به کانون جنبش حقوق شهروندی در دهه ۱۹۵۰ و ۶۰ تبدیل شد و با سخنرانی شاخص خود، "رویایی دارم"، الهامبخش میلیون ها نفر در سراسر جهان شد.
برنده جایزه نوبل صلح
مارتین لوترکینگ در سال ۱۹۶۴ و در همان سالی که لیندون جانسون رئیس جمهوری وقت آمریکا لایحه حقوق بشر را امضا کرد، برنده جایزه نوبل صلح شد.
ویدئو: چرا آمریکا روز ملی مارتین لوترکینگ را تعطیل کرده است
این رهبر جنبش حقوق بشر و فعال حقوق آمریکایی های آفریقایی تبار در چهارم آوریل ۱۹۶۸ در ممفیس در ایالت تنسی ترور شد. او برای کمک به اعتصاب کارگران جمعآوری زباله که به دستمزد نابرابر معترض بودند، به آنجا سفر کرده بود.
مارتین لوترکینگ متولد پانزدهم ژانویه ۱۹۲۹ است و روز بزرگداشت او که یک تعطیلی ملی در آمریکاست، اولین بار در سال ۱۹۸۳ و با امضای فرمانی توسط رونالد ریگان، رئیس جمهوری وقت آمریکا نامگذاری شد و از آن پس قرار شد سومین دوشنبه هر ژانویه، روز مارتین لوترکینگ باشد.
کنگره آمریکا در سال ۱۹۹۴ روز مارتین لوترکینگ را روز خدمات اعلام کرد، اقدامی که هدفش ترغیب مردم به انجام کارهای عام المنفعه بود.
(ویدئو به زبان انگلیسی است)
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
اسم های جایگزین
با آن که امروز همه ایالت های آمریکا سومین دوشنبه هر ماه ژانویه را به عنوان روز ملی مارتین لوترکینگ به رسمیت می شناسند، قبلا برخی ایالت ها این روز را نپذیرفته بودند. به عنوان مثلا، در نیوهمپشایر تا سال 1999 این روز به نام "روز حقوق مدنی" شناخته می شد تا آن که مجلس ایالتی به تغییر نام آن رأی داد.
چندین ایالت دیگر نیز این روز را با مناسبت های دیگر مخلوط کرده اند. مثلا در آلاباما و آرکانزاس و می.سی.سی.پی این روز "روز مارتین لوترکینگ و رابرت لی" است. در آریزونا "روز مارتین لوترکینگ و حقوق مدنی" است، در آیداهو "روز مارتین لوترکینگ و حقوق بشر آیداهو" است و در ویرجینیا "روز بزرگداشت لی-جکسون-کینگ" است که در واقع بزرگداشت زادروز مارتین لوترکینگ را با روز لی-جکسون ممزوج کرده است.
تبعیض نژادی هنوز مساله است
جشن ملی زادروز مارتین لوترکینگ، رهبر شناخته شده و مورد احترام حقوق مدنی در آمریکا، امسال مصادف شده است با انتشار اخبار مبنی بر این که مردم شهر عمدتا سیاهپوست نشین فلینت در ایالت میشیگان تازه متوجه شده اند که مسئولان شهر در مورد آلوده بودن آب شرب شهر به سرب، به مدت یک سال و نیم پنهان کاری کردند.
جسی جکسون رهبر حقوق مدنی، شهر فلینت را "صحنه جرم" نامگذاری کرده است. مایکل مور مستندساز آمریکایی که اهل این شهر است نیز این شهر را صحنه "بحران نژادی" و "بحران فقر" توصیف کرده است.
انجمن ملی حمایت از رنگین پوستان آمریکا روز یکشنبه در بیانیه ای گفت "قرار دادن تمام اهالی این شهر صد هزار نفری که بسیاری از آنها کودک هستند در معرض سرب، اگر جرم نباشد در بهترین حالت غیرانسانی است."
او گفت: "اگر تقریبا حدود ۴۰ درصد مردم شهر زیر خط فقر نبودند، به وضعشان زودتر رسیدگی نمی شد؟ پاسخ این سوال قطعا مثبت است."