در راستای اقداماتی که سریعتر از آنچه که انتظار میرفت علیه پیکارجویان گروه موسوم به «دولت اسلامی» رو به گسترش گذاشته، نیروهای نظامی آمریکا مقدمات مأموریت خود برای ارائه مشاوره به ارتش عراق در استان انبار در غرب آن کشور را آغاز کردهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نوشت یک گروه کوچک از مشاوران نظامی آمریکایی در پایگاه هوایی عین الاسد در استان انبار – که بخش های بزرگی از آن در تصرف گروه دولت اسلامی (داعش) است – مستقر شدهاند.
این گروه از مشاوران نظامی آمریکایی همچنین قرار است لشکر هفتم ارتش عراق، که در پی پیشرویهای گروه داعش در چند ماه اخیر در بخشهای مختلف کشور متحمل شکستهای متعددی شده بود، را تحت آموزش قرار دهد.
به گزارش رویترز، ژنرال دمپسی با بیان این که «تیم آموزش، مشاوره و کمکرسانی» ما هماکنون در پایگاه هوایی عین الاسد مستقر است، گفت «امکانات کافی برای کار با لشکر هفتم و کمک به آنها در شناسایی تهدیدها، برنامهریزی و همچنین ارائه مشاوره در زمینه هماهنگی بین نیروها فراهم است.»
دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز هفتم نوامبر (۱۶ آبان ماه) اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد، به منظور گسترش عملیات آموزش و مشاوره نیروهای تحت امر دولت مرکزی در بغداد، ۱۵۰۰ نیروی نظامی اضافی به عراق اعزام کند.
تمایل و همچنین توانایی لشکر هفتم عراق در همکاری با نیروهای شبهنظامی سنی در استان انبار، به منظور انجام حملات پایدار و مقتدرانه برای مهار پیکارجویان داعش و بازپسگیری تصرفات آن گروه افراطی، میتواند امری بسیار مهم و حیاتی باشد.
این گروه جهادی دو شهر اصلی استان انبار، یعنی فلوجه و رمادی، را در تصرف خود گرفت و چند ماه پیش از تصرف آنها، توانسته بود بخشهای وسیعی از شمال و غرب عراق را نیز تحت کنترل خود در آورد؛ بخشهایی که نیروهای امنیتی محلی در بیشتر آنها، مقاومت چندانی در برابر داعش از خود نشان ندادند.
یکی از دستیاران ژنرال دمپسی گفته است نیروهای آمریکایی حاضر در انبار، که تعداد آنها به ۵۰ نفر هم نمیرسد، در عین حال آمادگی دارند که برای برقراری ارتباط با قبایل سنیمذهب منطقه و همکاری با آنها علیه گروه داعش، به لشکر هفتم ارتش عراق کمک نمایند.
هدف آن است که پیش از تاسیس «گارد ملی» توسط دولت شیعه مرکزی عراق به منظور تمرکزدایی قدرت از بغداد و توزیع آن در سراسر کشور، نیرویی مشتمل بر هزاران عضو قبایل سنی محلی ایجاد شود، تا به عنوان یک نیروی ارتباطی بتواند انجام وظیفه کند.
ارتش عراق پیشینهای از برخوردهای قومی در استان انبار – که انزجار اکثریت سنیمذهب آن از دولت شیعه نوری المالکی نخست وزیر پیشین بر کسی پوشیده نیست – را در کارنامه خود دارد؛ بویژه پس از آن که وی در اواخر ماه دسامبر ۲۰۱۳ میلادی (اوایل دیماه ۱۳۹۲ خورشیدی) به ارتش دستور داد تا اعتراضات در رمادی را سرکوب کند.
نارضایتی و قیام قبایل سنی منطقه علیه دولت المالکی موجب شد ورود پیکارجویان داعش به فلوجه و رمادی– که ارتش آمریکا در عملیات سال ۲۰۰۳ علیه حکومت صدام حسین نیز در آن شهرها با مقاومت شدید شورشیان سنی از جمله نیروهای القاعده روبرو بودند – تسهیل شود.