ریيس جمهوری ايالات متحده آمريکا، با بیان این که توافق جامع هستهای احتمالی با ايران، يک «پيمان رسمی» نخواهد بود، گفت روسای جمهوری آمريکا همواره قادر بودهاند به توافقات سياسی با دیگر کشورها دست يابند، بدون آن که کنگره آنها را تاييد کند.
باراک اوباما روز جمعه در نشست خبری مشترک با ماتئو رنزی نخست وزیر ایتالیا در کاخ سفید، ضمن اعلام این مطلب گفت طرح کنگره مبنی برای بررسی توافق احتمالی هستهای با ایران را امضا میکند.
گروهی از سناتورهای جمهورخواه پیشتر، در نامهای به رهبر ايران هشدار داده بودند بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، هرگونه توافق هستهای با دولت آمریکا بدون تایید کنگره، تنها یک «توافق اجرایی» خواهد بود که توسط رئیس جمهوری بعدی میتواند لغو شود.کاخ سفید در واکنش گفت هدف این سناتورها کسب امتیاز سیاسی است.
آقای اوباما در نشست خبری مشترک امروز با نخست وزیر ایتالیا همچنین گفت هر دو توافق نظر دارند تا حصول یک توافق نهایی، تمامی تحریمها علیه ایران باید به شدت اعمال شوند. وی طرح اخیر کمیته روابط خارجی سنا را «مصالحهای منطقی» توصیف کرد و گفت دو نگرانی از طرح سنا داشت که فعلاً برطرف شدهاند.
اعضای کمیته روابط خارجی سنا روز سهشنبه به طرحی رای مثبت دادند که در صورت تصویب نهایی در کنگره، روند لغو بخشی از تحریمها پس از توافق احتمالی ایران و شش قدرت جهانی بر سر برنامه هستهای آن کشور، در کنگره بررسی خواهد شد.
کاخ سفید پیشتر با نسخه اولیه این طرح مخالف بود و آقای اوباما حتی تهدید به وتوی آن کرده بود، اما پس از اعمال اصلاحاتی بر روی آن، کاخ سفید اعلام کرد رییس جمهوری میتواند آن را بپذیرد.
رییس جمهوری آمریکا با بیان این که محصول نهایی از مذاکرات کورکر-کاردین، گفتگوهای اتمی جاری را از مسیر خود منحرف نخواهد کرد، گفت «نگرانی دیگر من، در مورد اختیارات رئیس جمهوری بود. برخی از طرفداران طرح کورکر معتقدند که رئیس جمهوری باید هنگام توافقهای سیاسی، تأئید کنگره را کسب کند. اینطور نیست، هیچگاه هم نبوده.»
وی در ادامه تاکید کرد که «این یک پیمان رسمی نیست و رؤسای جمهوری آمریکا، چه دموکرات و چه جمهویخواه، بدون تایید کنگره توافقهای سیاسی منعقد کردهاند. نگرانی من از این بود که داشتند این سنت را تغییر میدادند، اما متن به گونهای نوشته شد که صحبت از تحریمهای وضع شده توسط کنگره است.»
آقای اوباما گفت دو سناتور باب کورکر و بن کاردین، که دست اندرکار تجدید نظر در متن طرح بودند، معتقد هستند که تغییر دیگری در آن صورت نخواهد گرفت و در صورت حصول توافق نهایی، کنگره فقط آن را بررسی خواهد کرد و برای تأئید یا رد کردن، آن را به رأی نخواهد گذاشت.
رییس جمهوری ایالات متحده در مورد این که در صورت رسیدن به توافق نهایی با ایران، آیا تحریمها بطور یکجا یا به تدریج لغو داده خواهند شد، گفت «مکانیزمهای متفاوتی برای کاهش و اعمال مجدد تحریمها در صورت نقض تعهدات ایران وجود دارند، که یافتن آن مکانیزمها کار وزیر خارجه جان کری، و دیگر مذاکره کنندگان آمریکا است.»