واکنش قانونگذاران آمریکایی به ادامه مذاکرات اتمی با ایران

سناتور مک کين، از منتقدان سرسخت رئيس جمهوری باراک اوباما در مورد گفتگو با ايران

در پی ادامه گفتگوهای شش قدرت جهانی با ایران پس از سپری شدن ضرب الاجل پایان ماه مارس، سناتور جمهوریخواه مارک کرک روز چهارشنبه در بیانیه‌ای گفت «در هفته گذشته، دولت (آمریکا) یک سری امتیازات خطرناک هسته‌ای به ایران داده و در مقابل هیچ چیز جدی نگرفته است.»

سناتور کرک، در ادامه این بیانیه، با بیان این که «با تصویب طرح کرک-منندز، فشار بیشتری بر روی ایران برای رسیدن به یک توافق وارد می‌آوریم،» می گوید «بدون آن، ما به یک توافق نامتعادل خواهیم رسید که راه ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را هموار می‌کند و سرآغاز یک مسابقه تسلیحاتی هسته‌ای در خاور میانه می‌شود.»

اشاره آقای کرک به طرح کرک-منندز، همان طرحی است که وی چند ماه پیش، به همراه سناتور رابرت منندز برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه تهران، در صورت به نتیجه نرسیدن گفتگوهای دیپلماتیک جاری ارائه کرده بود.

سناتورهای جمهوریخواه جان مک کین، و لیندزی گرام نیز روز چهارشنبه با صدور بیانیه ای مشترک به مذاکرات اتمی با ایران واکنش نشان دادند.

سناتور ليندزی گراهام، متحد سناتور مک کين و از منتقدان رئيس جمهوری

آنها گفتند از تلاش ها برای یافتن راه حلی دیپلماتیک در مورد آنچه جاه طلبی های اتمی ایران خوانده اند، قدردانی می کنند. اما این دو سناتور می گویند ایران در هر مرحله از روند دیپلماتیک سعی می کند که ظرفیت خود را برای بدست آوردن سلاح اتمی حفظ کند.

این دو می‌گویند که بدون تغییرات اساسی، اطمینان کمی دارند که مذاکرات به خوبی پایان یابد. دو سناتور گفته اند جدا از نتیجه مذاکرات اتمی، خطر ایران برای ثبات و امنیت منطقه همچنان وجود دارد. آنها می گویند هر امیدی به اینکه توافق اتمی منجر به این شود که ایران به پیگیری خود برای تسلط بر منطقه که چندین دهه از طریق خشونت و ترور دنبال کرده، پایان دهد، صرفا توهم است.این دو سناتور همچنین بر این باورند که «ناتوانی دولت اوباما برای شناخت این تهدید و مقابله با آن تنها به گسترش نفوذ ایران منجر شده است.»

سناتور جمهوریخواه تد کروز نیز که آمادگی خود را پیشتر برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ ایالات متحده اعلام کرده بود، گفت: هر چه بیشتر دولت اوباما مذاکرات با ایران را ادامه دهد، به تهران امتیازات بیشتری می دهد.

سناتور تد کروز از مخالفان سرسخت رئيس جمهوری باراک اوباما نخستين کسی بود که از خزب جمهوری خواه خود را برای انتخابات رياست جمهوری سال ۲۰۱۶ نامزد کرد

در این بیانیه مطبوعاتی که دفتر این سناتور منتقد دولت اوباما صادر کرده، آمده است: «ما اخیرا متوجه شدیم که تهران اصرار دارد که پیش از اینکه به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به بخش ابعاد احتمالی نظامی برنامه اتمی خود را بدهد، خواستار کاهش تحریم ها است. ما همچنین متوجه شدیم که تهران به فعالیت غنی سازی در سایت های نظامی ادامه خواهد داد، و به جای اینکه حاضر شود ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به خارج بفرستد قصد دارد که تمامی ذخایر هسته ای خود را در خاک خود نگه دارد.»

این بیانیه می گوید «فرمانده بسیج سپاه پاسدران انقلاب اسلامی اعلام کرده که پاک کردن اسرائیل از روی نقشه امری غیر قابل مذاکره است. دیگر بس است. با گذر زمان توافق اتمی دولت آقای اوباما بدتر می شود. گسترش برنامه اتمی ایران امنیت آمریکا و هم پیمانانمان را به مخاطره می اندازد.»

همچنین سناتور جمهوریخواه استیو دینز گفته است که میل به موفقیت در مذاکرات اتمی با ایران نباید دولت باراک اوباما را «نسبت به این واقعیت که فقط ایران است که از گفتگوهای کنونی سود می برد، غافل کند.»

از سوی دیگر نیز دفتر میچ مک کانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه در سنای آمریکا روز چهارشنبه بار دیگر اعلام کرد که سنا بدون در نظر گرفتن نتیجه مذاکرات، در مورد طرح مطرح شده در رابطه با برنامه اتمی ایران رأی گیری خواهد کرد.

سناتور مک کانل

در همین حال، سناتور جمهوریخواه تام کاتن، در واکنش به ادامه یافتن گفتگوها پس از پایان ضرب الاجل سه‌شنبه، با صدور بیانیه ای گفت بهترین راه حل، ترک مذاکرات و بازگشت به موضع قدرت است. او در ادامه افزود کنگره باید فورا در مورد تحریم‌های ایران اقدام کند.

بیانیه سناتور کاتن لحظاتی پیش از پایان ضرب الاجل مذاکرات اتمی برای رسیدن به توافق سیاسی صادر شد.

اگر در مذاکرات چارچوب توافقی به دست نیامد، سنا رای به طرحی خواهد داد که بر اساس آن تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه تهران افزایش خواهد یافت.

باراک اوباما بارها هشدار داده است که تصویب تحریم های جدید در حالی که مذاکرات در جریان است منجر به شکست این روند دیپلماتیک حساس می شود، اما اینکه وی در صورت شکست گفتگوها حاضر به امضای مصوبه سنا باشد نا معلوم است.

هم اکنون کنگره دوره تعطیلات دو هفته ای بهاری را سپری می کند، که طی آن فشار روی دولت اوباما که درگیر مذاکرات است کاهش می یابد.

آخرین دور از مذاکرات ایران و گروه ۱+۵، با هدف رسیدن به تفاهمی سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران پیش از پایان مهلت تعیین شده ۱۱ فروردین ماه، از هفته گذشته در هتل بوریواژ شهر لوزان سوئیس آغاز شد و هنوز این گفتگوها به نتیجه نرسیده و در حال انجام است.