آیا انتقال الکترونیکی پول از سوی دولت آمریکا به ایران با اظهارات اوباما در تضاد است؟

آمریکا دست کم دو بار از طریق الکترونیکی به حساب های بانکی دولت ایران پول واریز کرده است. به گزارش نشریه پولتیکو، یک سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا تایید کرده است که ایالات متحده در ۱۴ ماه گذشته دو بار به ایران از طریق الکترونیکی (وایر) پول واریز کرده است. به گفته این نشریه، این امر اظهارات رئیس جمهوری آمریکا را در مورد این که چرا دولت آمریکا به ایران پول نقد داده است، نقض می کند.

باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارم اوت (چهاردهم مرداد ماه)، در یک نشست خبری در مورد پرداخت نقدی ۴۰۰ میلیون دلاری به ایران در ماه ژانویه که جنجال برانگیز شد، گفته بود که امکان انتقال پول به ایران به صورت دیگری به خاطر اعمال سخت تحریم ها، وجود نداشت "و ما نمی توانستیم به آنها چک دهیم یا به صورت الترونیکی پول [به حساب دولت ایران] واریز کنیم."

اما نشریه پولتیکو گزارش داده است که سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا این هفته تایید کرده که دولت آمریکا دست کم دو بار به حساب ایران پول واریز کرده است، که یکی از آنها در ژوئیه ۲۰۱۵، همان ماهی که برجام امضا شد، صورت گرفت.

به نوشته پولتیکو، مبلغی که به ایران به صورت الکترونیکی داده شد، حدود ۸۴۸ هزار دلار آمریکا بود. به گزارش پولتیکو، این پول مربوط به حل و فصل دعوای ایران و آمریکا بر سر طراحی های معماری و فسیل هایی بود که اکنون در موزه هنرهای معاصر ایران و سازمان محیط زیست ایران نگهداری می شود. این نشریه گزارش می دهد که در آوریل ۲۰۱۶ نیز ایالات متحده برای خرید ۳۲ تن آب سنگین ساخت ایران، حدود ۹ میلیون دلار به حساب دولت ایران پول واریز کرد.

واریز پول به حساب دولت ایران در ماه ژوئیه ۲۰۱۵، زمانی صورت گرفت که وزن کامل تحریم ها روی ایران احساس می شد، اما واریز پول در آوریل ۲۰۱۶، زمانی صورت گرفت که تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران برداشته شده بود.

پیشتر خبر ارسال پول نقد به ایران به میزان ۱ میلیارد و هفتصد میلیون دلار که ۴۰۰ میلیون دلار آن بیشتر در رسانه ها انعکاس یافت، در محافل جمهوری‌خواهان انتقادات گسترده ای را علیه دولت اوباما برانگیخت. این پول از طریق بانک های مرکزی واسطه در اروپا و در شکل بسته های اسکناس یورو و فرانک سوئیس و دیگر ارزهای خارجی به ایران منتقل شد.

سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا گفته است که لغو تحریم های اتمی علیه ایران این امکان را داد که ایران گام به گام به نظام مالی بین المللی دسترسی پیدا کند که این باعث شد گزینه های بیشتری برای انتقال پول به ایران بوجود آید که از این گزینه ها برای انتقال پول در آوریل ۲۰۱۶ استفاده شد. اما پولتیکو نوشته است که سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا در مورد انتقال پول به ایران در ژوئیه ۲۰۱۵ توضیحی نداد.