جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، روز جمعه نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران طی یک سال گذشته ابراز تاسف کرد.
او در مصاحبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا در آستانه یکسالگی کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد جمهوری اسلامی گفت ایران یک سال بسیار «فاجعهبار» از لحاظ نقض قوانین حقوق بشر، حقوق زنان، و حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی را پشت سر گذاشت.
آقای رحمان در ارتباط با فعالیتهای خود طی این یکسال، به ارائه دو گزارش به شورای حقوق بشر سازمان ملل و مجمع عمومی سازمان ملل و همچنین تلاشهایش برای تشکیل کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر اشاره کرد.
جاوید رحمان در ادامه با اشاره به پیامهایی که به مقامات جمهوری اسلامی در ژنو و نیویورک فرستاده گفت: «متاسفانه» مقامات ایرانی در برابر هرگونه ارتباط «با من» مقاومت میکنند. او افزود باید از تیرماه ١٣٩٧ به ایران میرفت اما مقامات جمهوری اسلامی مانع آن شدهاند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در پایان با اشاره به اتفاقات فاجعهبار و اندوهباری که از زمان کشتهشدن مهسا در ایران رخ داده، گفت مطمئنا روزی در ایران دموکراسی و حکومت قانون حکمفرما خواهد شد.
روز جمعه دو نشست جداگانه در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو درباره وضعیت حقوق بشر در ایران برگزار شد. در نشستها فعالان حقوق بشر بر تداوم فعالیتهایشان در محکومیت جمهوری اسلامی در مراجع قضایی بین المللی تاکید کردند.
در این نشستها علاوه بر نمایندگان کشورهای جهان، فعالان قومی و اقلیتهای مذهبی و جنسی حضور داشتند.
میشل تایلور، سفیر آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو، با اشاره به سالگرد کشته شدن مهسا امینی سکوت در برابر «بیعدالتی رژیم ایران» را همدستی با ستم توصیف کرد و گفت: «هر صدای خفه شده، هر اعتراض سرکوب شده، وحشیگری سرسختانه رژیم را بیشتر نمایان میکند.»
در آستانه سالگرد کشتهشدن مهسا توسط گشت ارشاد جمهوری اسلامی، فشارها بر خانوادههای قربانیان اعتراضات افزایش یافته و دهها نفر بازداشت شدهاند.
همزمان آمریکا، بریتانیا، کانادا، و استرالیا اقدام به وضع دور جدیدی از تحریمها علیه مقامات و نهادهای مسئول سرکوب معترضان مسالمتجوی ایرانی کردهاند.