پیشروی ارتش اوکراین در مناطق اشغالی جدایی طلبان

عبور تانک های ارتش اوکراین از برابر یک پست بازرسی در منطقه تحت کنترل جدایی طلبان در شرق کشور - عکس از آرشیو

نفوذ ارتش اوکراین به مناطق تحت کنترل شورشیان بعد از چهارماه جنگ در شرق آن کشور، دستآورد بزرگی برای ارتش محسوب می شود.

دولت اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد سربازان ارتش تا عمق یکی از شهرهای شرق آن کشور که در کنترل شورشیان جدایی طلب بود، نفوذ کرده اند.

در همین حال، ارتش اوکراین تأیید کرده که جدایی طلبان یکی دیگر از هواپیماهای جنگنده اش را ساقط کرده اند. جدایی طلبان گفته اند از حمایت های نظامی روسیه برخوردارند و می توانند به جنگ ادامه دهند.

خبرنگار آسوشیتدپرس در شرق اوکراین امروز گزارش کرد ستونی از خودروهای جنگی شامل تانک و دیگر خودروهای سنگین را در حال عبور از مناطق تحت کنترل شورشیان دیده است. ستون خودروهای تسلیحاتی در جنوب شرقی لوهانسک، در بیرون از شهری که بسیار به مرز روسیه نزدیک است، به سمت غرب [اوکراین] در حرکت بود. آسوشیتدپرس به طور قطع تأیید نکرده که ستون زرهی از روسیه به اوکراین وارد شده. در میان خودروهای نظامی یک سامانه موشک کوتاه برد زمین به هوا هم دیده شده که می تواند تا فاصله ۳،۵۰۰ متری را هدف بگیرد.

شورای امنیت ملی اوکراین می گوید نیروهای دولتی روز شنبه در پی درگیری شدید با شورشیان، یک قرارگاه پلیس منطقه ای را در لوهانسک بازپس گرفتند.

لوهانسک که هفته ها درگیر جنگ میان شورشیان با نیروهای دولتی بوده، اینک در آستانه یک فاجعه انسانی قرار دارد. آب و برق شهر قطع است و تحویل محموله های کمک انساندوستانه از راه زمینی ممکن نیست. هرچند جدایی طلبان در هفته های اخیر بخش های بزرگی از مناطق تصرف شده را از دست داده اند، همچنان توان جنگی بسیار بالایی از خود نشان می دهند.

شهر دونتسک – مرکز اصلی شورشیان جدایی طلب – هم وضعیت بهتری ندارد. بنا به گزارش ها، در بیست و چهار ساعت گذشته، ده غیرنظامی کشته و هشت نفر دیگر مجروح شده اند.

یک سخنگوی ارتش اوکراین روز شنبه گفت یک هواپیمای جنگی که شورشیان را در لوهانسک هدف گرفته بود، توسط شورشیان سرنگون شد. پیش از سقوط هواپیما، خلبان موفق شد خود را نجات دهد، و به مکان امنی برده شد.

کاروانی از ۲۷۰ کامیون که روسیه گفته حامل کمک های انساندوستانه برای جنگزدگان شرق اوکراین است، برای چندمین روز پی در پی در نزدیکی مرز متوقف مانده و اوکراین اجازه ورود آنها را نمی دهد. کیف بدواً شکایت کرده بود که کمیته بین المللی صلیب سرخ مجوز ورود آنها را نداده است.

صلیب سرخ، که مسئولیت توزیع کمک ها را دارد، روز شنبه گفت دلیل اصلی توقف محموله ها نبود ضمانت های امنیتی از سوی همه طرفین درگیر است.

دستگاه بسیار عظیم اشعه ایکس برای مشاهده داخل کامیون ها به گذرگاه مرزی روسیه برده شد، و پل پیکار، مسئول نظارت مرزی سازمان امنیت و همکاری اروپا، گفت برای بررسی محتویات کامیون ها از آن استفاده می کند.

در حالی که وضعیت کاروان کمک های روسیه همچنان نامعلوم است، وزیران خارجه روسیه، اوکراین، آلمان و فرانسه قرار بود امروز بعد از ظهر در برلن با یکدیگر دیدار و گفتگو کنند.

فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان پیش از شروع گفتگوها در بیانیه ای اظهار داشت تلاش برای یافتن راه حل سیاسی نباید در لا به لای تأمین کمک های انساندوستانه برای مردم دونتسک و لوهانسک فراموش شود. وی گفت مذاکرات روی جدول زمانی برای صلح پایدار و کنترل مؤثر مرز اوکراین با روسیه متمرکز خواهد بود.

الکساندر زاخارچنکو، رئیس دولت خودخوانده منطقه دونتسک، در یک پیام ویدیویی از دریافت تجهیزات و آموزش های نظامی از روسیه خبر داده است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهوری روسیه تأمین خودروهای نظامی برای شورشیان جدایی طلب اوکراین را تکذیب کرد. اما آندره یی لایسنکو، سخنگوی ارتش اوکراین می گوید دولت اطلاعاتی در دست دارد که جدایی طلبان قوا و تجهیزات از روسیه دریافت کرده اند. وی افزود شواهدی در دست است که جدایی طلبان از عدم دریافت برخی از تجهیزات وعده داده شده، گلایه کرده اند.

روسیه مکرراً ادعای پشتیبانی از شورشیان و تآمین سلاح و آموزش نظامی آنها را تکذیب کرده. با این همه، رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه گفت ارتش تعداد زیادی از خودروهای نظامی را که اخیراً از روسیه وارد اوکراین شده بودند، نابود کرده است.