مردم شهر خارکیف در شرق اوکراين، با همان جديت و شور و هيجانی که سالها پيش تنديس بزرگ لنين را در ميدان شهر خود نصب کردند، یکشنبه شب در حرکتی که ظاهراً از حمایت دولت نیز برخوردار بود، آن را به پائین کشيدند.
برخی از تظاهرکنندگان طرفدار روسیه در پی برکناری ویکتور یانوکویچ رئیس جمهوری پیشین اوکراین در زمستان سال گذشته از سقوط این مجسمه جلوگیری کرده بودند. خارکیف يکی از شهرهای شرقی اوکراين است که در ناآرامیهای اخير، با وجود تلاشهای جدايیطلبان طرفدار روسيه، به کیف وفادار ماند.
این اتفاق زمانی رخ داد که گروهی از ملیگرایان اوکراینی برای برگزاری یک گردهمآیی با عنوان «خارکف همان اوکراین است» در اطراف مجسمه ولادیمیر لنین جمع شده بودند، و پس از مدتی فرماندار خارکیف دستور پائین کشیدن مجسمه را صادر کرد.
از کمتر از يک سال پيش تا کنون بيش از ۱۶۰ تنديس لنين در سراسر اوکراين به پائین کشيده شده است.
آرسن آواکوف وزیر کشور اوکراین در صفحه فیسبوک خود نوشت، او به نیروهای پلیس فرمان داده بود تا مراقبت مردم باشند نه آن مراقب آن «بت».
یکی از ساکنان خارکیف نیز در این مورد گفت «به خاطر اون، ما سالهاست که داريم در فقر زندگی میکنيم. بهترين نمونهاش هم قحطی و گرسنگی سالهای ۱۹۲۰، ۳۰ و ۴۰ بود. اميدوارم اين مجسمه هرگز ديگر به اينجا برنگردد. هيچ خاطرهای از او نمیخواهيم باقی باشد.»
همزمان، با وجود آتشبس شکنندهای که از اواسط شهریور ماه در مناطق شرقی اوکراين بین نیروهای دولتی و شورشیان جداییطلب مورد حمایت روسیه به اجرا در آمد، و به گفتۀ دو طرف همچنان برقرار است، روز گذشته دست کم ۱۲ نفر در جریان چند درگيری پراکنده کشته شدند.
سخنگوی ارتش اوکراين میگويد در جريان حمله به نفربرهای زرهی ارتش، ۹ سرباز کشته شدند؛ این درحالی است که دولت خودخوانده دونتسک نيز ادعا میکند ۳ نفر از ساکنان شهر کشته و ۳۲ نفر نیز زخمی شدهاند. این بالاترين آمار تلفاتی که از زمان اجرای توافق آتشبس تاکنون اعلام شده است.
باراک اوباما رئيس جمهوری آمريکا روز يکشنبه در مصاحبه با شبکه تلويزيونی سیبیاس با اشاره به حوادث اوکراین گفت، احتمال تغيير موضع مسکو در جهت اتخاذ رویکردی معتدلتر و مسالمتآميزتر وجود دارد. وی همچنین افزود اين تحول بدون برخوردهای قاطع آمريکا امکانپذیر نبود.