باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روسیه را متهم به نقش داشتن در جنگ داخلی میان جداییطلبان اوکراین و دولت این کشور کرد و گفت که روسیه هزینه تجاوز به اوکراین را خواهد پرداخت.
آقای اوباما روز چهارشنبه در بخشی از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، با بیان اینکه در میان جنگ داخلی در اوکراین روسیه وانمود کرد از جداییطلبان حمایت نمی کند اما سربازان خود را از مرز عبور داد، گفت: « آمریکا و متحدان ما، از مردم اوکراین در حالی که دموکراسی و اقتصاد خود را توسعه و ارتقا میدهند حمایت خواهند کرد. ما متحدان ناتو را تقویت خواهیم کرد، و بر تعهد خود با دفاع جمعی پایبند هستیم. برای تجاوز روسیه هزینهای وضع خواهیم کرد.»
به گفته رئیس جمهوری ایالات متحده، پس از آن که مردم اوکراین اعتراضات عمومی را ترتیب دادند و خواهان اصلاحات در کشور شدند، «رئیس جمهوری فاسد آنها (از کشور) گریخت. برخلاف اراده و خواست دولت کیف، کریمه به خاک روسیه ضمیمه شد. روسها سیل اسلحه را به شرق اوکراین سرازیر کردند، به تقویت جداییطلبان خشن پرداختند و به مناقشهای که هزاران نفر را به کشتن داده دامن زدند.»
اشاره باراک اوباما به سرآغاز اختلاف غرب با اوکراین است و اعتراضات مردمی دولت متمایل به روسیه که منجر به فرار ویکتور یانوکویچ رئیس جمهوری سابق این کشور به مسکو شد. به دنبال آن، تحرکات جداییطلبانه در شبه جزیره کریمه، که ناوگان دریایی روسیه را در خود جای داده است، آغاز شد. اندکی پس از اینکه مردان مسلح از ورود نیروهای نمایندگان دولت جدید اوکراین جلوگیری کردند، با برگزاری یک همهپرسی، در میان حمایت روسیه این شبه جزیره که نیمی از جمعیت آن را روستباران تشکیل میدهند به روسیه پیوست و مجلس روسیه هم آن را تصویب کرد.
این اتفاق سرآغاز حرکتهای جداییطلبانه در مناطق شرقی اوکراین شد و غرب را از اینکه روسیه ممکن در پی ضمیمه کردن بخشهایی از شرق اوکراین به خاک خود باشد، به شدت نگران کرد.
آمریکا و کشورهای اروپایی تحریمهای اقتصادی سنگینی را به دلیل حمایت روسیه از جدایی خواهان اوکراین، علیه مسکو وضع کردند. با این وجود، حدود یک ماه پیش اخباری مبنی بر ورود واحدهای نظامی روسی برای حمایت از جداییطلبان و جنگ با ارتش اوکراین منتشر شد.
باراک اوباما در بخش دیگری از سخنرانی خود در این باره گفت که نهاد «ملل متحد» تشکیل شد تا مسلم شود هیچ ملتی هرگز نخواهد توانست همسایگان خود را مقهور کند و ادعای سرزمین آنها را داشته باشد.
به گفته او، اقدامات روسیه در اوکراین نظم پس از جنگ جهانی را به چالش میگیرد. وقتی یک هواپیمای غیرنظامی در منطقهای که دوستان روسیه در کنترل خود داشتند سرنگون شد، آنها برای روزها اجازه دسترسی به محل سقوط آن را ندادند.
رئیس جمهوری ایالات متحده جدایی طلبان مورد حمایت روسیه را متهم کرد که از دسترسی به اجساد مسافران هواپیمای سرنگون شده مالزیایی در شرق اوکراین جلوگیری کردند تا حقایق مربوط به شلیک به سرنگون شدن این هواپیما پنهان بماند.
او با بیان اینکه توافقنامه اخیر آتشبس در اوکراین فرصتی برای رسیدن به این اهداف را فراهم میکند گفت که اگر روسیه رویکرد خود را در قبال مسئله اوکراین تغییر دهند، غرب تحریمهای خود علیه روسیه را لغو کرده و آمریکا از نقش روسیه در پرداختن به چالشهای مشترک جهانی استقبال خواهد کرد.