رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، روز شنبه ۱۷ تیرماه، ضمن اعلام خبر سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به این کشور در ماه اوت، گفت که برای تمدید قرارداد غلات دریای سیاه به مدت حداقل سه ما دیگر، با روسیه به رایزنی خواهد پرداخت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اردوغان پس از دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای گفتگو درباره سرنوشت این توافقنامه که سال گذشته با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل متحد انجام شد، در یک کنفرانس خبری مشترک با زلنسکی شرکت کرد.
سفر زلنسکی به ترکیه، بخشی از سفر او به برخی از پایتختهای ناتو با هدف تشویق آنها به برداشتن گامهای مشخص برای اعطای عضویت کییف در این ائتلاف، در نشست هفته آینده انجام گرفته است.
اردوغان در این کنفرانس مشترک اعلام کرد که «اوکراین شایسته عضویت در ناتو است.»
رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت که کار بر روی تمدید قرارداد غلات دریای سیاه پس از تاریخ انقضای آن در ۱۷ ژوئیه و برای دورههای طولانیتر از آن، «در حال انجام است.»
او گفت که این توافق یکی از مهمترین موضوعات در دستور کار او در دیدار با پوتین در ماه آینده در ترکیه خواهد بود.
دو رهبر همچنین اعلام کردند که درباره مساله تبادل زندانیان بحث و گفتگو کردند. زلنسکی با اشاره به اینکه که این موضوع اولین مورد در دستور کار آنها بوده است گفت که برای اظهار نظر، منتظر نتیجه خواهد ماند، اما تصریح کرد که در این گفتگو به جزئیات بازگشت همه زندانیان از جمله کودکان تبعید شده به روسیه و گروههای دیگر پرداخته شده است.
کرملین نیز با اعلام اینکه این گفتگوها را از نزدیک دنبال خواهد کرد، گفت که پوتین از میانجیگری اردوغان برای حل مناقشه در اوکراین قدردانی کرده است.
روسیه که از نحوه اجرای «توافق غلات» ناراضی است، تهدید کرده است که اجازه تمدید بیشتر این قرارداد را پس از ۱۷ ژوئیه نخواهد داد.
ترکیه، یکی از اعضای ناتو، در ۱۶ ماه گذشته از جنگ، موفق به حفظ «روابط صمیمانه» با روسیه و اوکراین شده و در سال گذشته به تبادل اسرا نیز کمک کرده است.
ترکیه با اینکه در اعمال تحریمهای اقتصادی علیه روسیه با متحدان غربی خود همراهی نکرد، اما به اوکراین تسلیحات ارسال کرده و خواستار احترام به حاکمیت این کشور شده است.
روسیه و اوکراین روز جمعه ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱ قراردادی را برای بازگشایی بنادر دریای سیاه اوکراین به منظور صادرات غلات امضاء کردند. این اقدام برای فروکش کردن بحران غذایی در جهان که با تهاجم روسیه به اوکراین شدت پیدا کرده بود، صورت گرفت.
روسیه و اوکراین هر دو از بزرگترین صادرکنندگان مواد غذایی در جهان هستند.
در مراسم امضای این توافق که در شهر استانبول ترکیه برگزار شد، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز حضور داشتند.
محاصره بنادر اوکراین توسط ناوگان روسیه اختلال موجود در زنجیره تامین غذا جهانی را وخیمتر کرده و به همراه تحریمهای غرب علیه مسکو، به تورم در قیمت مواد غذایی و انرژی از زمانی که نیروهای روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله کردند، دامن زده است.