سازمان ملل متحد و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، از تمدید توافق صادارت غلات اوکراین خبر دادند اما تایید نکردند که این توافق چه مدت ادامه خواهد داشت.
به گزارش آسوشیتدپرس صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه به کشورهای آفریقا، خاورمیانه و آسیا که گرسنگی در آن تهدیدی فزاینده است و قیمتهای بالای مواد غذایی شمار بسیاری را به سمت فقر سوق می دهد، بااهمیت است.
سازمان ملل، ترکیه و اوکراین برای تمدید ۱۲۰ روزه این توافق فشار آورده بودند، اما روسیه بر تمدید ۶۰ روزه آن تاکید کرده است.
مسکو «با تمدید قرارداد به مدت ۶۰ روز موافقت کرد»
الکساندر کوباکوف، معاون نخست وزیر اوکراین روز شنبه در توئیتی گفت که این توافق برای مدت طولانیتر و چهار ماهه به قوت خود باقی خواهد ماند. اما ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه به خبرگزاری روسی تاس گفت که مسکو «با تمدید قرارداد به مدت ۶۰ روز موافقت کرد.»
اوکراین و روسیه هر دو تامینکنندگان عمده گندم، جو، روغن آفتابگردان و سایر محصولات غذایی مقرون به صرفه هستند که کشورهای در حال توسعه به آنها وابستهاند. بر اساس دادههای سازمان ملل متحد، دو کشتی حامل بیش از ۹۶ هزار تن ذرت، بنادر اوکراین را روز شنبه به مقصد چین و تونس ترک کردند.
این دومین بار است که این توافق تمدید میشود. کییف و مسکو در ژوئیه گذشته توافقی با سازمان ملل و ترکیه امضاء کردند تا امکان صادرات مواد غذایی از سه بندر دریای سیاه که پس از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته میلادی متوقف شده بود از سرگرفته شود.
روسیه شکایت کرده است که توافق جداگانه با سازمان ملل برای رفع موانع بر سر صادرات کودهای شیمیایی این کشور که بخشی از توافق ژوئیه بود، نتیجهای نداشته است.
سفیر روسیه در سازمان ملل، روز جمعه، به شورای امنیت سازمان ملل گفت که سازمان ملل باید بپذیرد که مسکو «هیچ اهرمی برای معافیت صادرات کشاورزی خود از تحریمهای غرب ندارد» و بنابراین قرارداد صادرات غلات اوکراین را تنها تا ۱۸ می تمدید خواهد کرد.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، در بیانیهای گفت که تاکنون حدود ۲۸ میلیون تن غلات و مواد غذایی تحت این توافق به ۴۵ کشور صادر شده است که به کاهش قیمت جهانی مواد غذایی و تثبیت بازار کمک کرده است.
دوجاریک گفت: «ما قویاً به هر دو توافق متعهد میمانیم و از همه طرفها میخواهیم تا تلاشهای خود را برای اجرای کامل آنها تشدید کنند.»
از سوی دیگر، توافقها از زمانی که با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه صورت گرفت دچار وقفه نیز شده است. روسیه در ماه نوامبر قبل از تمدید مجدد توافق برای مدت کوتاهی از آن خارج شد. در چند ماه گذشته، بازرسیها به منظور اطمینان از حمل غلات و نه سلاح روند صادرات را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. مقامات اوکراینی و برخی از مقامات آمریکایی روسیه را مسئول آن میدانند.