اختلاف بر سر نقش ابراهیم رئیسی در بازگشت «گشت‌ارشاد» به خیابان‌ها

ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران

جنجال بازگشت «گشت ارشاد» به خیابان‌ها باعث ایجاد سردرگمی بین ارکان دولت هم شده است بطوریکه رسانه‌های وابسته و حامی دولت در اقدامی هماهنگ نقش ابراهیم رئیسی در این اقدام را تکذیب، اما دولتی‌ها از این اقدام حمایت کردند.

خبرگزاری «تسنیم» در واکنش به این اتفاق نوشت که برخی رسانه‌های دولتی در خبری اعلام کردند که «دستور روسای قوه مجریه و قضاییه» برای اجرای طرح مقابله با بی‌حجابی از سوی «فراجا» صحت ندارد.

خبرگزاری تسنیم تاکید می‌کند در کلیپ تصویری که از منتظرالمهدی سخنگوی فراجا منتشر شده در همان ابتدا او تصریح می‌کند که طرح پلیس در پی مطالبات مردمی و «تاکید روسای قوه مجریه و قوه قضائیه» انجام می‌شود.

این رسانه وابسته به سپاه پاسداران تاکید می‌کند که رسانه‌های دولت کلیپ منتظرالمهدی را با حفظ بخش تاکید رییس جمهور منتشر کرده بودند و هنوز هم این ویدیو روی بعضی از این رسانه‌ها وجود دارد.

این خبرگزاری در بخشی از گزارش خود از «جریان سازی» افراد نزدیک به رئیسی خبر داده و نوشته است که برخی افراد در دولت در تماس با خبرگزاری با این بیان که «دستوری از ناحیه رئیس جمهور نبوده درخواست کردند که در صورت ممکن این بخش حذف شود.»

اما با وجود روایتی که خبرگزاری تسنیم از رویکرد رسانه‌های دولت در برابر این موضوع ارائه کرده، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در توییتی نوشت: «رئيس جمهور در مواجهه با ناهنجاریهای اجتماعی بارها مردم و مجریان را به ضرورت اجرای قانون توجه داده‌اند» و « اخیرا نیز در جلسات مختلف از نیروی انتظامی و قوه قضاییه خواستند در چارچوب قوانین موجود نسبت به نظم‌بخشی امور اقدام کنند.»

سخنگوی دولت البته در بخش پایانی توییت خود، «شیوه» برخورد با زنانی را که تن به حجاب نمی‌دهند، متوجه دولت و شخص ابراهیم رئیسی ندانست و نوشت: «تدبیر شیوه اجرای قانون بر عهده قوه قضائیه و ضابطان است.»

خبرگزاری تسنیم اما به صراحت از روند پشت سر گذاشته شده برای بازگشت «گشت ارشاد» به خیابان نوشته و تاکید کرده است که «برخورد با پوشش‌های نامتعارف از سوی پلیس، دستور رئیس جمهور، وزیر کشور و قوه قضاییه است و پلیس مجبور به اجرای این طرح در کنار تمام وظایف دیگرش است.»

به نوشته این خبرگزاری در واقع پلیس می‌تواند نظر خود برای نحوه اجرای این طرح را اعلام کند اما تصمیم گیرنده نهایی نیست.

این رویکرد رسانه‌های دولت در حالی است که رسانه‌های اصولگرا از بازگشت «گشت ارشاد» به خیابان‌ها استقبال کرده و از آن حمایت کردند.

روزنامه همشهری در مطلبی با عنوان «گام دوم صیانت از حق اکثریت» به دفاع از گشت ارشاد پرداخته و با تعبیر بازگشت پلیس به میدان، نوشت: «گشت‌های خودرویی و پیاده پلیس چند روزی است که در سراسر کشور مستقر شده و علاوه بر انجام ماموریت‌های متعدد پلیسی، برخورد با زنان و دختران بی حجاب را هم بر عهده گرفته‌اند.»

بازگشت «گشت ارشاد» به خیابان‌ها در حالی صورت گرفته است که تنها دو ماه به سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد باقی‌مانده است. اعتراضات مردمی پس از کشته شدن این دختر اهل کردستان تا چند ماه در شهرهای مختلف برقرار بود.

روز گذشته دفتر فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران با انتشار توییتی از بابت گزارش‌های مربوط به «سرکوب مجدد» زنان ایران توسط «پلیس به اصطلاح امنیت اخلاقی» برای اجرای مقررات حجاب اجباری، ابراز نگرانی کرد.

در این توییت آمده است: «به نظر می‌رسد رژیم هیچ چیزی از اعتراضات یاد نگرفته است. زنان و دختران در هر جایی باید اجازه داشته باشند هر آنچه می‌خواهند بپوشند.»

یک مقام ارشد کاخ سفید نیز دیروز از «حق مسلم» مردم برای «تصمیم‌گیری» و همچنین «زنان ایران» برای «انتخاب پوشش» دفاع کرد و گفت: «مردم ایران حالا باید بتوانند برای خودشان تصمیم بگیرند و زنان پوشش خودشان را انتخاب کنند و آمریکا هم باید فشار بیشتری روی جمهوری اسلامی بیاورد.»

جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در نشست خبری روز دوشنبه، در پاسخ به پرسشی درباره بازگشت «گشت ارشاد» گفت: «پس از کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات مردمی، مردم ایران حالا باید بتوانند برای خود تصمیم بگیرند و زنان پوشش خودشان را انتخاب کنند.»