بیش از ۷۰۰ فعال فرهنگی، صنفی، و سیاسی در بیانیهای خواستار آزادی «بی قید و شرط» کیوان مهتدی، مترجم و فعال کارگری عضو کانون نویسندگان ایران، و همسرش آنیشا اسداللهی، معلم، مترجم، و فعال مدنی شدند.
امضاءکنندههای این بیانیه که در نشریه الکترونیکی «ایران امروز» منتشر شده است این دو نفر را «دو شخصیت دلسوز و فرهنگی و صاحب اندیشه» توصیف کرده و تأکید کردهاند که جای آنها «به هیچعنوان» زندان نیست.
آنیشا اسداللهی و کیوان مهتدی همراه با شماری دیگر از فعالان در پی ملاقات با سسیل کولر و ژاک پاری، زوج فرانسوی و کارمند «اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه»، بازداشت شدند.
این دو شهروند فرانسوی که برای تعطیلات به ایران سفر کرده بودند در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند و محمدجعفر منتظری، دادستان کل، خرداد همان سال آنها را به «جاسوسی» متهم کرد.
مهتدی و اسداللهی نیز به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام»، به ترتیب، به شش سال زندان و پنج سال و هشت ماه زندان محکوم شدهاند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سازمان حقوق بشر ایران در دیماه ۱۴۰۱ به نقل از یک منبع مطلع از وضعیت این نویسنده زندانی گزارش داد که «بخشهایی از نوشتهها و ترجمههای کیوان مهتدی» که در صفحه شخصی اینستاگرام او منتشر شده بود در دادگاه بهعنوان مصداق «تبلیغ علیه نظام» در نظر گرفته شده است.
کیوان مهتدی در دو سالی که در حبس بوده از مرخصی محروم بوده است. آنیشا اسداللهی در مرداد ۱۴۰۱ به طور موقت از زندان آزاد شد و سال بعد دوباره به زندان اوین منتقل شد.
کانون نویسندگان ایران، در یکم ماه مه مصادف با روز جهانی کارگر، خواستار آزادی همهی کارگران زندانی و فعالان کارگری در بند جمهوری اسلامی شد.
این کانون همچنین از ثبت بیش از ۱۶۰۰ مورد اعتصاب و اعتراض کارگری و صنفی در سال گذشته خبر داد.
جمهوری اسلامی از زمان پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ تاکنون با فعالیت تشکلهای مستقل کارگری و صنفی در ایران مقابله کرده است که این موضوع انتقادهای زیادی را به همراه داشته است.