۶۰ دیپلمات ارشد آمریکایی شامل رهبران امنیت ملی وسفیران سابق این کشور روز دوشنبه (۲۰ ژوئیه) با صدور بیانیه ای مشترک، از توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت های جهان استقبال و حمایت کردند و این دستاورد را به باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و هیئت مذاکره کننده اش با ایران تبریک گفتند.
در این بیانیه آمده که توافق جامع اتمی با ایران تاثیرعمده ای بر اهداف ملی آمریکا دارد و از جمله به ثبات در خاورمیانه، امنیت اسرائیل، و روبرو شدن با کشوری غیرقابل اعتماد و متخاصم کمک می کند.
بیانیه فوق سپس به تمهیدات و روش های نظارتی می پردازد «که ثابت می کند اهداف برنامه اتمی ایران صرفا صلح آمیز است.» بیانیه می گوید اهداف عمده آمریکا در این بیانیه تضمین شده از جمله محدود کردن غنی سازی اورانیوم به۳.۶۷ %در تاسیسات نطنز، بازطراحی رآکتور اراک برای تولید کمترین میزان پلوتونیوم، خروج سوخت اتمی از ایران، کاهش ۹۸ درصدی ذخائر اورانیوم غنی شده ظرف ۱۵ سال، بازرسی از فعالیت های اتمی ایران و کنترل واردات مرتبط با برنامه اتمی، و کاهش سانتریفوژهای فعال به یک سوم ظرف ده سال.
این بیانیه ضمن تاکید بر این که توافق اتمی ایران و کشورهای ۱+۵ در جهت امنیت بیشتر آمریکا و شرکایش در منطقه خاورمیانه است، می گوید با آن که توافق جامع تمامی اهداف از قبل تعیین شده آمریکا را تامین نمی کند، اما تمامی اهداف کلیدی را برآورده کرده است. مهمتر از همه این که هرگونه تلاش ایران برای نقض توافق جامع و حرکت به سوی تولید سلاح اتمی، فورا کشف می شود و تمهیدات پیشگیرانه لازم در نظر گرفته می شود. به گفته بیانیه فوق، بدون توافق جامع، خطر بیشتری امنیت آمریکا و متحدانش را تهدید می کرد ضمن این که مخالفان توافق با ایران، هیچ گزینه ای را به عنوان جایگزین پیشنهاد نکرده اند.
امضا کنندگان که دیپلمات های ارشد فعال و بازنشسته از دولت های سابق را دربر می گیرد در بیانیه مشترکشان می گویند عمر حرفه ای خود را صرف امنیت و صلح آمریکا در دولت های دمکرات و جمهوری خواه کرده اند. آنان می گویند دولت ها و رئیس جمهورهای مختلف آمریکا در ۲۰ سال گذشته، سیاست هایی را برای تحریم و انزوای ایران اعمال کردند تا جلوی دستیابی ایران به سلاح اتمی گرفته شود، و حال که ایران می گوید آماده گفت و گو است، آمریکا حاضر است تا ابتکار عمل را بدست گیرد و جدیت ایران را آزمایش کند.
امضاکنندگان می گویند از هرگونه بحث و مذاکره با نمایندگان کنگره درباره نظارت و اجرای بندهای توافق جامع اتمی ایران استقبال می کنند. آنان می گویند کنگره باید نقشی عمده در اجرای توافقنامه جامع داشته باشد و در نهایت تایید کنگره برای لغو تحریم های ایران لازم است.
شصت دیپلمات و مشاور ارشد امنیت ملی آمریکا مخالفان توافق جامع با ایران را به ارائه جایگزین های عملی برای حفاظت بهتر از امنیت آمریکا و پیشگیری موثرتر از دستیابی ایران به سلاح اتمی ترغیب می کنند و می گوید رد توافق جامع تنها یک راه پیش روی آمریکا قرار می دهد: استفاده از گزینه نظامی در آینده.
دیپلمات های ارشد دموکرات و جمهوریخواهی که بیانیه فوق را امضا کرده اند دولت آمریکا را ترغیب می کند که توافق جامع اتمی ایران را با درنظرگرفتن ابعاد استراتژیک بررسی کنند و به شرکای آمریکا در منطقه اطمینان دهند که واشنگتن به دفاع از آن ها و مقابله با فعالیت های ایران در جهت بی ثبات سازی منطقه متعهد است. آنان همچنین از دولت می خواهند تا با حمایت کنگره تصریح کند که چه در دوره ۱۰-۱۵ ساله ذکر شده در متن توافق جامع و چه پس از آن، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی جزو اولویت های سیاست گزاری آمریکا است.
امضاکنندگان بیانیه در پایان از اراده و تعهد خود به تدوین استراتژی موثری برای اجرای کامل بیانیه جامع خبر می دهند و می گویند این اقدام برای حافظت از امنیت آمریکا و دوستانش و جلوگیری از گسترش سلاح های اتمی حیاتی است.
مورتون آبراموویچ، مشاور وزارت خارجه و دیپلمات بازنشسته، مادلین آلبرایت، وزیر خارجه سابق آمریکا، ساموئل برگر، مشاور امنیت ملی، زبیگنیو برژینسکی، مشاور امنیت ملی، نیکولاس برنز، معاون وزارت خارجه از جمله امضاکنندگان بیانیه فوق هستند.