یک مقام وزارت خارجه ایالات متحده از احتمال وضع تحریمهای بیشتر در صورت از بین رفتن توافق هستهای توسط ایران خبر داد.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز شنبه ١٣ آذر به خبرنگاران گفت که ایران در دور هفتم مذاکرات هستهای پیشنهادهایی ارائه کرد که هر آن چه پیشتر در مورد آن موافقت شده بود را به عقب برگرداند؛ یعنی هر یک از مصالحههایی که ایران در شش دور مذاکرات مطرح کرده بود، و همه مصالحههایی را که دیگران و بهویژه ایالات متحده ارائه کرده بودند را به عنوان مبنا تلقی کرده و سپس درخواستهای بیشتری ارائه کرد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا ادامه داد که نمیداند دور بعدی مذاکرات چه زمانی از سر گرفته میشود و افزود عزم ایران به جدیت در مذاکرات مهمتر از زمان ادامه آن است.
وی افزود: «اگر به این نتیجه برسیم که ایران توافق هستهای را نابود کرده است، تصور میکنیم تحریمهای بیشتری در راه باشد.»
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نیز شامگاه جمعه ١٢ آذر به خبرنگاران گفت پس از پایان دور هفتم گفتوگوها در وین، رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، و هیئت همراهش در حال بازگشت به واشنگتن هستند.
به گفته این سخنگوی وزارت خارجه، «دولت جدید ایران با پیشنهادهای سازندهای به وین نیامد.» وی با اشاره به پیشرفتهای حاصل شده در شش دور نخست مذاکرات و یافتن «راهحلهای سازشی و خلاقانه برای بسیاری از دشوارترین مسائل» طی آنها افزود: «متاسفانه این هفته، رویکرد ایران تلاش برای حل مسائل باقیمانده نبود.»
به گفته وی، مساله مهمتر این است که جمهوری اسلامی «دور جدید گفتوگوها را با دور جدیدی از تحریکات هستهای، همانطور که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز چهارشنبه گزارش داد» آغاز کرد و هنوز با آژانس درباره بازگرداندن همکاری و شفافیت کاهشیافته در ماههای اخیر به تفاهمی نرسیده است.
همچنین ببینید: آژانس: ایران همزمان با مذاکرات احیای برجام «غنیسازی ۲۰ درصدی» را در فردو آغاز کرده است
این سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با اشاره به خروج دولت ترامپ از برجام و، در نتیجه آن، گسترش «چشمگیر و بیسابقه» برنامه هستهای ایران افزود، ادامه این شرایط «به شیوهای اجتنابناپذیر به یک بحران منجر خواهد شد.»
به گفته وی، پرزیدنت بایدن جایگزین بهتری دارد که بازگشت ایالات متحده و ایران به پیروی از برجام است. در صورت تعهد برابر ایران، یک راهحل در دسترس است اما اگر ایران متعهد نباشد، «چارهای جز دنبالکردن سایر گزینهها را نخواهیم داشت.»
او همچنین در ارتباط با زمان ازسرگیری مذاکرات نیز گفت برای ایالات متحده، مهمتر از زمان ازسرگیری مذاکرات، «ازسرگیری سازنده مذاکرات» با مشارکت تمامی طرفها برای «حصول و اجرای یک بازگشت متقابل سریع جهت پیروی کامل از برجام» است.
روز جمعه، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبه اختصاصی با رویترز گفت، ایران در حال حاضر به نظر نمیرسد در مورد انجام آنچه که برای بازگشت به پیروی متقابل ضروری است جدی باشد و هشدار داد اگر مسیر پیروی متقابل به بنبست برسد، گزینههای دیگر را دنبال خواهیم کرد.
در همین روز، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز در نشست خبری روزانه خود در واشنگتن گفت، رویکرد دولت جدید ایران در مذاکرات این هفته در مسیر حل مسائل هستهای نبود و با پیشنهادهای سازنده به وین نیامد و در ادامه تاکید کرد که اگر تهران متعهد به این مسیر بود، امکان رسیدن به راه حل وجود داشت.
همچنین ببینید: آمریکا: به نظر نمیرسد ایران برای بازگشت به پیروی متقابل از برجام جدی باشد