نخست وزیر اسرائیل روز پنجشنبه از قدرت های جهانی خواست فورا مذاکرات هسته ای با ایران را متوقف کنند. وی این درخواست را با استناد به بیانیه آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح کرد که میگوید ایران تولید اورانیوم غنی شده با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر را آغاز کرده است.
نفتالی بنت در تماس با آنتونی بیلنکن وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «ایران از باج خواهی هستهای به عنوان تاکتیک مذاکره استفاده میکند و این اقدام باید با توقف فوری مذاکرات و اتخاذ گامهای محکم از سوی قدرت های جهانی پاسخ داده شود.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بازوی نظارتی هستهای سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه اعلام کرد که ایران فرآیند غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۲۰ درصد را با یک آبشار یا خوشه متشکل از ۱۶۶ دستگاه سانتریفیوژ پیشرفته آیآر-۶ در تاسیسات فردو آغاز کرده است.
ایران و قدرتهای بزرگ در مذاکرات در وین تلاش میکنند توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را احیا کنند که بر اساس آن تهران برنامه هستهای خود را در ازای لغو بخشی از تحریمهای اقتصادی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل محدود کرد. ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ و در زمان دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا، از آن توافق خارج شد و ایران با نقض محدودیتهای در نظر گرفته شده در توافق، به آن اقدام پاسخ داد.
یک مقام اسرائیلی گفت نفتالی بنت مخالفت خود را با هرگونه لغو تحریمها علیه ایران که عملاً به معنای سرازیر شدن «جریان عظیم پول به رژیم ایران» است، به ویژه بر اساس یک توافق موقت، اعلام کرد.
طبق برجام، ایران قرار نبوده که به هیچ وجه در فردو غنی سازی اورانیوم انجام دهد. تاکنون ایران در آنجا با سانتریفیوژهای آیآر-۱ اورانیوم غنیشده تولید میکرد و با برخی از دستگاههای آیآر-۶ نیز غنیسازی میکرد، اما محصول آن را نگه نمیداشت.
وزیر دفاع اسرائیل نیز روز پنجشنبه در یک مصاحبه ویدیویی با پایگاه خبری اسرائیلی واینت، ابراز اطمینان کرد که جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده به وعده خود مبنی بر عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای عمل خواهد کرد.
بنی گانتز گفت: «فکر نمیکنم ما تنها باشیم. فکر میکنم همیشه باید این گزینه را برای لحظهای آماده کنیم که ممکن است خودمان را تنها ببینیم.»
او اضافه کرد: «دوباره میگویم، حمله به ایران یک گزینه است، اما لزومی ندارد اولین گزینه باشد.»
ایران میگوید برنامه هستهای این کشور جنبه نظامی ندارد، اما اسرائيل و بسیاری از کشورهای دیگر در مورد آن ابراز تردید کردهاند. آمریکا میگوید بازگشت به تعهدات متقابل در برجام «بهترین» مسیر برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای است.