رویترز: ایران تحت پوشش «کمک‌های بشردوستانه» تجهیزات نظامی به سوریه ارسال کرده است

حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، در حال حمل تابوت میلاد حیدری، از اعضای سپاه پاسداران که در حمله هوایی اسرائیل در سوریه کشته شد. طی هفته‌های گذشته گزارش‌هایی از هدف قرار دادن تسلیحات و مواضع جمهوری اسلامی در فرودگاه‌های سوریه توسط اسرائیل منتشر شد.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۳ فروردین در گزارشی اختصاصی اعلام کرد که ایران تحت عنوان «کمک‌های انسان‌دوستانه» در زلزله اخیر سوریه از هواپیماهای خود برای انتقال گسترده تسلیحات به این کشور استفاده کرده است.

این گزارش به نقل از ۹ منبع آگاه در ایران، سوریه، اسرائیل، و کشورهای غربی - بدون افشای هویت آنها - تنظیم شده است.

در این گزارش آمده است پس از زلزله دو ماه پیش در ترکیه و شمال سوریه، صدها هواپیمای ایرانی طی هفت هفته به فرودگاه‌های دمشق، حلب، و لاذقیه پرواز و با خود سلاح جابه‌جا کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، این تسلیحات شامل تجهیزات پیشرفته مخابراتی، سامانه‌های راداری، و قطعات یدکی برای به‌روزرسانی سامانه‌های پدافند هوایی ایران در سوریه بوده است.

در گزارش رویترز نوشته شده که ایران از فرصت به‌دست آمده در این مدت، جهت تقویت نظامی خود مقابل اسرائیل و حمایت از بشار اسد استفاده کرده است.

بر اساس این گزارش، اسرائیل به سرعت از این موضوع مطلع شده و یک کارزار تهاجمی را برای مقابله با آن آغاز کرد.

طی هفته‌های گذشته گزارش‌هایی از هدف قرار دادن تسلیحات ایرانی در فرودگاه‌های سوریه توسط اسرائیل منتشر شد.

سرتیپ یوسی کوپرواسر، رئیس سابق بخش پژوهش‌های ارتش اسرائیل و مدیر سابق وزارت امور استراتژیک این کشور، به رویترز گفته است که اطلاعات اسرائیل به حدی دقیق بود که می‌دانست داخل هر یک از محموله‌هایی که هدف قرار داد، چه تسلیحاتی وجود دارد.

یک مقام وزارت دفاع اسرائیل که نخواسته نامی از او برده شود نیز گفته است: «اسرائیل شاهد این بوده که ایران تحت پوشش کمک‌های بشردوستانه به زلزله‌زدگان سوریه، مقادیر زیادی تجهیزات نظامی، به ویژه به صورت قطعات به سوریه ارسال کرده و بخش زیادی از این محموله‌ها راهی فرودگاه حلب شده بود.»

وی در ادامه افزوده است که هماهنگی دریافت این تسلیحات با «واحد ۱۸۰۰۰ نیروی قدس» سپاه پاسداران در سوریه به فرماندهی «حسن مهدوی» انجام شده و حمل و نقل زمینی این تسلیحات نیز توسط «واحد ترابری ۱۹۰ نیروی قدس» صورت گرفته است.

سرهنگ عبدالجابر عکیدی، که از ارتش سوریه جدا شده، نیز به رویترز گفت: «اسرائیل محل دیدار فرماندهان گروه‌های شبه‌نظامی ایرانی و محموله‌ تراشه‌های الکترونیکی برای سیستم‌های پیشرفته تسلیحاتی را نیز هدف قرار داده است.» او به محل این دیدار اشاره‌ای نکرده است.

رویترز به نقل از منابع محلی و غربی خود می‌گوید تنها چند ساعت پس از فرود دو هواپیمای ایرانی با محموله‌های تسلیحاتی در فرودگاه حلب، اسرائیل باند این فرودگاه را مورد اصابت قرار داد.

اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، اولین مقام خارجی بود که حتی چند روز قبل از دیدار بشار اسد از مناطق زلزله‌زده، به آن مناطق سفر کرده بود.

رویترز در ادامه نوشته که سپاه پاسداران از اظهار نظر در این‌باره خودداری کرده است.

یک منبع منطقه‌ای نزدیک به حکومت ایران نیز به خبرگزاری رویترز گفته است: «زلزله فاجعه غم‌انگیزی بود، اما به ما کمک کرد که به برادران‌مان در سوریه برای مبارزه با دشمنان‌شان کمک کنیم. محموله‌های سلاح بلافاصله به سوریه ارسال شد.»

در همین حال حملات اسرائیل به محل نگهداری این تسلیحات و مواضع ایران در سوریه ادامه دارد.

اسرائیل هفته گذشته انبارهای تسلیحاتی واقع در رشته‌کوهی در جنوب دمشق و یک ایستگاه راداری مورد استفاده پهپادها را مورد اصابت قرار داد.

در زلزله‌ای که ششم فوریه سال جاری میلادی در ترکیه و شمال سوریه رخ داد، شش هزار نفر در سوریه کشته شدند و ایران مدعی ارسال «کمک‌های انسان‌دوستانه» به این کشور شده بود.

رویترز نوشته است که دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل در پاسخ به سوال این خبرگزاری درباره استفاده جمهوری اسلامی از هواپیماهای غیرنظامی برای ارسال تسلیحات به سوریه، گفته است که این موضوع صحت ندارد.

دولت سوریه نیز از پاسخ دادن به سوالات خبرگزاری رویترز خودداری کرده است.

جمهوری اسلامی ایران از آغاز جنگ داخلی در سوریه در سال ۲۰۱۱ همواره حامی بشار اسد بوده است و در این مدت ده‌ها تن از اعضای سپاه پاسداران نیز در جریان ناآرامی‌های این کشور کشته شده‌اند.