دیدار متحدان پوتین در تهران؛ گفت‌و‌گوهای لوکاشنکو و رئیسی در امتداد اجلاس شانگهای

الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس، و سید رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران، در مراسم استقبال از لوکاشنکو در تهران ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ (عکس از رویترز)

الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس، برای سفری دو روزه به تهران رفته است تا با همتای ایرانی خود دیدار و گفتگو کند. به گزارش رسانه‌های داخلی، محور اصلی سفر لوکاشنکو به ایران رایزنی درباره تجارت و اقتصاد، به ویژه پروژه‌های صنعتی، کشاورزی، ترابری، و لجستیک است.

ملاقات قبلی رئیسی و لوکاشنکو شهریور ماه در سمرقند و در حاشیه شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای انجام شد. در آن دیدار الکساندر لوکاشنکو تاکید کرده بود که دو کشور باید برای بقای‌شان به هم اتکا کنند.

الکساندر لوکاشنکو در ۲۸ سال گذشته رئیس‌جمهوری بلاروس بوده است. او در سال ۱۳۹۹ اعتراض گسترده مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آن کشور را به شدت سرکوب کرد.

مخالفان، دولت لوکاشنکو را به تقلب در انتخابات ۱۳۹۹ متهم می‌کنند. اتحادیه اروپا و آمریکا هم لوکاشنکو را رئیس‌جمهوری قانونی بلاروس نمی‌دانند و تحریم‌های شدیدی را علیه حکومت بلاروس وضع کرده‌اند.

احمد وخشیته، پژوهشگر دانشگاه دوستی بین ملت‌ها، درباره اهداف سفر رییس جمهوری بلاروس به تهران، به صدای آمریکا گفت: «تراز تجاری ایران و بلاروس با ۴۰ میلیون دلار اصلا قابل ملاحظه نیست که بتوان به جنبه‌های اقتصادی این سفر پرداخت.» او افزود: «نکته حائز اهمیت این سفر آن است که هر دو کشور متحدان روسیه در جنگ با اوکراین هستند و فصل مشترک‌شان دشمنی با آمریکا است.»

به گفته وخشیته رهبران دو کشور از بحران مشروعیت در داخل رنج می‌برند و ظرفیت اقتصادی مناسبی برای گسترش همکاری‌های مشترک ندارند. اما از آن‌جا که بلاروس به دریا راه ندارد دستیابی به کریدور شمال جنوب ایران می‌تواند منافع قابل توجهی برای این کشور داشته باشد.

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

احمد وخشیته: سفر لوکاشنکو به ایران یعنی ادامه دشمنی با آمریکا