مقام‌های فلسطینی: بازسازی غزه ۶ میلیارد دلار هزینه دارد

بازسازی غزه دست کم ۶ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت

بازسازی شهر غزه که بر اثر بمباران سنگین نیروهای ارتش اسرائیل در جنگ چند هفته گذشته با گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی، به شدت آسیب دیده و حدود نیم میلیون نفر از جمعیت آن بی‌خانمان شده‌اند، هزینه‌ای حدود ۶ میلیارد دلار در بر خواهد داشت.

خبرگزاری رویترز با بیان این خبر به نقل از محمد مصطفی، معاون نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، نوشت فلسطینی‌ها امیدوار هستند برای تامین این هزینه بتوانند از خارج کمک‌های مالی دریافت کنند.

در سال ۲۰۰۹، پس از جنگ ۲۰ روزه بین اسرائیل و حماس در غزه، تنها بخشی از ۵ میلیون دلاری که در یک کنفرانس بین‌المللی به عنوان کمک مالی به فلسطینی‌ها تعیین شد، پرداخت گردید.

به گفته آقای مصطفی «هر وقت که آتش‌بس برقرار شود، ما باید بلافاصله به فکر تامین مسکن افرادی باشیم که هانه‌های خود را از دست داده‌اند ... بر اساس برآوردهای ما، تعداد آنها ممکن است حدود ۴۰۰ هزار نفر باشد.»

او همچنین گفته است دولت محمود عباس در کرانه باختری، قبلاً با ایالات متحده، اتحادیه اروپا، برخی کشورهای عربی و همینطور بانک جهانی، گفتگوهایی را در این زمینه آغاز کرده است تا آنها را تشویق کند پس از آن که آتش جنگ فروکش کرد، نشستی با حضور اعانه‌دهندگان برای این منظور برگزار شود.

به گزارش رویترز، احتمال دارد قطر، که از حامیان اصلی گروه حماس است، کمک مالی سخاوتمندانه‌ای برای عملیات بازسازی غزه ارائه دهد. سال گذشته، این کشور کوچک اما ثروتمند حاشیه خلیج فارس، پروژه‌های عمرانی متعددی به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیون دلار را در نوار غزه آغاز کرد.

یکی از مقام‌های قطری مستقر در دوحه پایتخت آن کشور، در تماسی با خبرگزاری رویترز گفت کشورش برای ارائه کمک‌های مالی به منظور اهداف انسان‌دوستانه آمادگی دارد، اما آن را بطور مستقیم در اختیار حماس نخواهد گذاشت.

وسعت خرابی‌ها در درگیری اخیر بین حماس و اسرائیل، که وارد هفته چهارم خود شده است، از آنچه که در جنگ ۲۰۰۹ بود بیشتر است. ویرانه‌های ساختمان‌های مسکونی و تجاری که بر اثر حملات نظامی ارتش اسرائیل تحریب شده‌اند، تقریباً در هر کوچه و خیابانی به چشم می‌خورد و اردوگاه‌هایی که برای پناهجویان و آوارگان در نظر گرفته شده، مملو از جمعیت است.

به گفته معاون نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، حدود ۱۰۰ هزار دستگاه منزل مسکونی باید ساخته شود، ضمن این که کمیته‌ای در حال بررسی حجم خرابی‌هاست و مبلغ ۶ میلیارد دلار، تنها یک برآورد اولیه است.

زیرساخت‌های حیاتی غزه نیز احتیاج به بازسازی دارند. از زمانی که تنها نیروگاه برق شهر غزه مورد هدف موشک‌های اسرائیلی قرار گرفت، ۸۰ درصد مردم تنها حدود ۴ ساعت در روز از نعمت برق برخوردار بوده اند. یک مؤسسه خیریه بریتانیایی به نام اوکسفام نیز می‌گوید تخریب سیستم فاضلاب و همچنین شبکه آب شهری در نوار غزه نیز، زندگی حدود دو سوم از ساکنان آن شهر را تحت تاثیر قرار داده است.

اسرائیل حماس را مسئول می‌داند و می‌گوید به خاطر راکت‌پرانی‌های حماس از مناطق پرجمعیت مسکونی است که اسرائیل ناچار می‌شود حملات آنها را پاسخ دهد و درنتیجه مردم غزه متحمل این سختی‌ها می‌شوند.

بعد از جنگ دسامبر ۲۰۰۸ تا ژانویه ۲۰۰۹، کشورهای غربی گروه حماس را، به خاطر برسمیت نشناختن اسرائیل و محکوم نکردن اقدامات خشونت‌بار، در ردیف گروه‌های تروریستی قرار دادند و جلوی ارسال کمک‌های مالی به آن را گرفتند.

به باور آنها حماس می‌خواست از آن پول‌ها برای ترمیم بنیه نظامی خود استفاده کند. اسرائیل هم به عنوان بخشی از عملیات محاصره غزه، محدودیت‌های شدیدی در ارسال آهن‌آلات و سیمان به غزه وضع کرد.

مقام‌های اسرائیلی، حالا با اشاره به تونل‌های حفر شده توسط شبه‌نظامیان حماس که در این جنگ اخیر شناسایی و تخریب شدند، می‌گویند نگرانی‌های آنها به جا بوده است و همین امر می‌تواند در راه ارسل کمک‌های بین‌المللی به غزه مانع ایجاد کند.

به گزارش رویترز، الان صحنه سیاسی در طرف فلسطینی تغییر یافته، بطوری که می‌تواند جریان ارسال کمک‌های خارجی برای بازسازی غزه را تسهیل کند، بویژه با در نظر گرفتن این نکته که هشدارهای کشورهای غربی نسبت به بالا گرفتن آسیب‌های فردی و افزایش تلفات غیرنظامیان رو به افزایش گذاشته است.

گروه‌های فعال حقوق بشری می‌گویند با بالا گرفتن درگیری‌های خشونت‌بار بین حماس و اسرائیل، حدود ۵۲۰ نفر از ساکنان غزه خانه‌های خود را از دست داده یا از محل سکونت خود فرار کرده‌اند. بسیاری از آنها در مدارس یا مراکز تحت کنترل سازمان ملل متحد اسکان داده شده‌اند که برخی از آنها هم هدف حملات نیروهای اسرائیلی قرار گرفته‌اند که منجر به کشته شدن تعدادی از پناهجویان فلسطینی ساکن در آنها شده است.

به گفته مقام‌های پزشکی و درمانی فلسطینی، از آغاز درگیری‌ها در غزه از بیش از سه هفته پیش تا کنون، دست کم ۱،۷۹۰ فلسطینی حان خود را از دست داده‌اند که بیشتر آنها غیرنظامی بوده‌اند؛ در حالی که در جنگ چهار سال پیش، حدود ۱،۴۰۰ نفر کشته شده بودند.

در طرف اسرائیلی نیز تا کنون ۶۴ نظامی و ۳ غیرنظامی جان خود را از دست داده‌اند؛ در حالی که شمار قربانیان اسرائیلی در جنگ قبلی تنها ۱۳ نفر بود.