انتقاد علی لاریجانی از عملکرد آمریکا در برجام پس از حملات آیت الله خامنه ای

یک روز پس از اینکه آیت الله خامنه‌ای آمریکا را در عمل به توافق هسته‌ای "بدعهد" خواند، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز مشکلات بانکی باقی مانده پس از لغو تحریم ها را ناشی از "کم کاری" و "بدعهدی" مقامات آمریکا دانست.

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی روز شنبه ۱۵ خرداد در گفت و گو با شبکه تلویزیونی المیادین گفت: "بد عهدی آمریکایی‌ها در موضوع برجام باعث شده بانک‌های آمریکایی نتوانند با بانک‌های ما وارد تعامل شوند بنابراین آنها کم کاری کرده و درست کار خود را انجام ندادند."

یک روز پیش از این نیز رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی به مناسبت سالگرد درگذشت آیت الله خمینی آمریکا را به بدعهدی و بدقولی در اجرای برجام متهم کرد.

او گفت: " برادران و فعالان پرتلاش ما در مذاکره با ۱+۵ به نتایجی رسیدند، جمهوری اسلامی تعهدات خود را انجام داد، آمریکای بدقول بدعهد بدحساب دارد دبه می‌کند؛ تا الان دبه کرده است."

اشاره رئیس مجلس و رهبر جمهوری اسلامی به تحریم‌های باقی مانده ایران در حوزه بانکی از سوی ایالات متحده است که هر چند ارتباطی به توافق هسته‌ای ندارد اما موجب می‌شود تا بسیاری از بانک‌های بزرگ از بیم مجازات‌های آمریکا با ایران همکاری نکنند.

در پی این نگرانی‌ها و انتقاد دولت ایران از ایالات متحده، جان کری وزیر خارجه خارجه آمریکا با صدور بیانیه و طی مصاحبه‌های متعدد اعلام کرد که آمریکا مانع همکاری بانک‌های غیرآمریکایی با ایران نمی‌شود و ایران در حوزه مبادله دلار و معامله با بانک‌های آمریکایی تحریم است.

در اقدامی دیگر، چهار کشور آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز به همراه اتحادیه اروپا بعد از مذاکراتی در بروکسل، در بیانیه مشترکی به شرکت‌ها اطمینان دادند که بانک ها و شرکتهای خصوصی خارجی نباید از انجام معاملات قانونی با ایران دوری کنند.

با این حال رئیس مجلس ایران در سخنان روز شنبه خود گفت که بیانیه وزارت خارجه آمریکا کارگشا نیست و نیاز است که دولت آمریکا حرکت اقتصادی انجام دهد.

این مقام عالیرتبه ایران تهدید کرد که اگر مسائل اقتصادی ایران مطابق برجام حل نشود بدین معناست که آمریکایی‌ها به توافق عمل نکرده‌اند و این ممکن است منجر به تجدید نظر ایران در توافق بشود. او تاکید کرد که ایران خواهان عمل به توافق هسته‌ای از مسیرهای تعیین شده در برجام است.

این سخنان آقای لاریجانی در حالیست که مذاکره کنندگان ایران بارها اعلام کرده‌اند که حذف تحریم‌های بانکی آمریکا و تحریم معامله با دلار که به مسائل تروریسم و حقوق بشر مربوط است بخشی از توافق هسته‌ای نبوده است. با این حال این مقامات خواستار اطمینان دادن دولت آمریکا به بانکهای غیرآمریکایی، که نگران تحریمهای آمریکا هستند، شدند؛ اقدامی که از سوی جان کری با صدور بیانیه صورت گرفت.