لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۸

بیانیه طرف‌های غربی ۵+۱:‌ شرکت‌ها با ایران معامله کنند


جان کری که در بروکسل بسر می برد، یکی از امضاکنندگان بیانیه مشترک غربی های عضو ۵+۱ است.
جان کری که در بروکسل بسر می برد، یکی از امضاکنندگان بیانیه مشترک غربی های عضو ۵+۱ است.

چهار کشور آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان به همراه اتحادیه اروپا بعد از مذاکراتی در بروکسل، در بیانیه مشترکی به شرکت‌ها اطمینان دادند که بانک ها و شرکت های خصوصی خارجی نباید از انجام معاملات قانونی با ایران دوری کنند.

چهار قدرت جهانی و اتحادیه اروپا به شرکت های خارجی اطمینان دادند که پس از توافق هسته ای، انجام معاملات مشخصی با ایران مجاز و قانونی است.

آنها تاکید کردند:‌ "ما در مقابل مسیر قبلا تایید شده فعالیت های اقصادی با ایران نخواهیم ایستاد."

طرف های غربی ۵+۱ در بیانیه شان تاکید کرده اند: "تا جایی که موسسات بین المللی و سازمان های مالی قوانین اجرایی را دنبال کنند، ما در مقابل آنها نخواهیم ایستاد."

این اقدام طرف های غربی بعد از نارضایتی های یک ماه اخیر مقام های اقتصادی دولت ایران است.

چهارماه از اجرای توافق جامع برنامه هسته ای ایران با کشورهای پنج به علاوه یک گذشته و از یک ماه پیش دولت روحانی از اینکه اثرات اقتصادی این توافق برای ایران ملموس نبوده، گله دارند.

روز پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت، ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران در نشستی در لندن گفت: بانکها با ما کار نمی کنند چون نگران جریمه آمریکا هستند.

پنجشنبه هفته پیش، جان کری در حاشیه دیدار با وزیر خارجه بریتانیا خطاب به بانک های آمریکایی گفته بود برای روابط "مشروع" با ایران جریمه نمی‌شوند.

ابتدای اردیبهشت نیز جان کری بعد از دیدار با محمد جواد ظریف، در یک کنفرانس خبری مشترک گفته بود:‌ بانکها از معامله با ایران نترسند، تحریم ها برداشته شده اند.

محمدجواد ظریف هم قبل دیدار ماه پیش با کری گفته بود، "همان‌طور که همه از ابتدا می‌دانستند برجام، بانک‌های آمریکایی را شامل نمی‌شده و نمی‌شود بلکه بحث عدم مزاحمت آمریکا برای همکاری سایر بانک‌ها با ایران مطرح است"

پیش از ظریف، ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران در سفر به واشنگتن گفته بود، "باید به ایران اجازه استفاده از سیستم مالی آمریکا داده شود".

مقام های آمریکا می گوید دسترسی ایران به نظام مالی آمریکا جزو توافق هسته ای موسوم به برجام نیست.

مخالفت جمهوریخواهان

جمهوریخواهان در کنگره آمریکا مخالف پیوستن ایران به نظام مالی آمریکا هستند. آنها ایران را به حمایت از گروه های تروریستی مثل حزب الله متهم می کنند.

اد رویس، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا طرح دیگری را برای جلوگیری از دسترسی ایران به مبادلات دلاری عرضه کرد.

هدف این طرح این است که دولت اوباما نتواند اجازه دهد ایران به مبادلات مالی با دلار آمریکا دسترسی پیدا کند.

رویس در بیانیه ای که روز سه شنبه منتشر شد، گفته است یک ماه پیش از جک لو، وزیر خزانه داری آمریکا این "سوال ساده" را پرسید که آیا رئیس جمهوری آماده این می شود که به رژیم ایران اجازه دسترسی به دلار آمریکا را بدهد؟

اد رویس می نویسد به طور نگران کننده ای، دولت باراک اوباما هنوز پاسخ این سوال را نداده است.

به گفته اد رویس، اگر رئیس جمهور اوباما اعطای این امتیاز تازه به رژیم ایران را رد نمی کند، کنگره آمریکا باید چنین اقدامی بکند.

امکان لغو بخش دیگری از تحریم‌‌های ایران توسط دولت باراک اوباما، از جمله ممنوعیت طولانی دسترسی تهران به بازار مالی آمریکا و استفاده از دلار در معاملات تجاری خود، نگرانی جمهوریخواهان مخالف توافق اتمی با ایران را افزایش داده است.

غیر از جمهوریخواهان، دولت اوباما هم روی خوشی به درخواست ایران برای دسترسی به بازار مالی آمریکا نشان نداد. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفته بود اساسا واشنگتن درخواست دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا را "قابل بررسی" نمی داند.

XS
SM
MD
LG