لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۳:۰۰

معاون هماهنگ کننده آمریکا در اجرای برجام: موضع آمریکا درباره تحریم ها را روشن توضیح داده ایم


جرت بلانک، معاون همآهنگ کننده ارشد آمریکا در اجرای برجام
جرت بلانک، معاون همآهنگ کننده ارشد آمریکا در اجرای برجام

یک مقام ارشد آمریکا در اجرای برجام می گوید کاری که آمریکا می تواند در قبال ابهام شرکتها و بازرگانان برای معامله با ایران انجام دهد، این است که موضع آمریکا درباره تحریم ها را روشن توضیح دهیم، کاری که تا کنون کرده ایم.

جرت بلانک، معاون هماهنگ کننده ارشد آمریکا در اجرای برجام در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار صدای آمریکا در مورد نقشی که آمریکا می تواند برای اعتماد سازی بازرگانان برای معامله با ایران بازی کند، در حاشیه گردهمايى اقتصادى ايران و اروپا در سوييس گفت، همانطور که در این گردهمآیی گفته شد، بازرگانان هنگام تصمیم گیری در مورد مبادلات بازرگانی شان با ایران عوامل زیادی مانند مکانیسم حل و فصل اختلافات، یا خطرات سیاسی و یا پیدا کردن بخش های سودآور را در نظر می گیرند؛ که یکی از این پرسش ها نیز در مورد سمت گیری آمریکا در مورد تحریم ها در مرحله بعد از برجام است.

بلانک افزود: "کمکی که ما می توانیم بکنیم این است که جهت گیری آمریکا در مورد تحریم ها در این فاز را بدون ابهام نشان دهیم. این کاری است که علاوه بر شرکت مقام های آمریکایی در این نوع از گردهمایی ها، رئیس جمهوری، وزیر خارجه و وزیر خزانه داری آمریکا نیز با بیانات علنی شان و از طریق ارائه اطلاعات در سایت های اینترنتی مربوطه انجام داده اند."

معاون هماهنگ کننده ارشد آمریکا در اجرای برجام همچنین گفت: به نظرم برخی از بازرگانان که مجبورند تصمیم های زیاد و سختی در مورد شرکای احتمالی شان بگیرند، بدون ذکر مورد مشخص، می گویند که هنوز در مورد تحریم های آمریکا سئوالاتی دارند.

او گفت: "تصور می کنم بهترین کار برای شرکای احتمالی این است که تا آنجا که امکان دارد مسائل و نگرانی ها را بدون پرده پوشی با یکدیگر در میان بگذارند. این گردهمایی هم نشان داد که این نگرانی ها از تحریم های آمریکا، بسیار فراتر می رود."

بیش از سه ماه از اجرای توافق هسته ای گذشته اما مقام های ایران می گویند هنوز نفع اقتصادی چندانی از برداشتن تحریم ها نبرده اند.

دو هفته پیش جان کری در نیویورک با محمدجواد ظریف دیدار کرد.

آقای کری در آن دیدار تاکید کرد که ایالات متحده آمریکا مخالف معامله بانکهای خارجی با جمهوری اسلامی ایران نیست چرا که تحریم های هسته ای ایران از سه ماه پیش برداشته شده اند و این بانکها نباید از معامله با ایران بترسند.

وزیر خارجه آمریکا گفت که او تلاش دارد گروه های خارجی مایل به سرمایه گذاری در ایران را از بلاتکلیفی در بیاورد.

جرت بلانک، معاون هماهنگ کننده ارشد آمریکا در اجرای برجام در بخش دیگری از گفت و گو با صدای آمریکا به تفاوت نگاه آمریکا قبل و بعد برجام اشاره کرد و گفت: "تصور می کنم که تفاوت معلوم است: در شانزده ژانویه توافق اتمی با ایران اجرایی شد؛ تهران به تعهدات خودش در این خصوص عمل کرد، و ما هم تحریم هایی را که بر مبنای آن توافق بود، ملغی کردیم. از آن زمان به بعد، از هر فرصتی برای گفتگو با دولت های شریک و بخش خصوصی استفاده کرده ایم تا وضعیت تحریم ها بعد از آن مرحله را توصیف و تشریح کنیم. بنابراین این اقدام هم بخشی از تعهد ما به اجرای مفاد مندرج در توافق / و همینطور تبعیت از روح آن سند است، تا برای همه روشن شود که چه مجوزی صادر شده. [تاکید می کنم که] ما از انجام معاملاتی که در برجام پیش بینی شده / جلوگیری نمی کنیم."

وی افزود: "مجددا می گویم که تفاوت کلیدی این است که مرحله اجرائی شدن توافق را پشت سر گذاشته ایم و حال همه در مورد جزئیات آنچه مجوز معامله اش صادر شده و یا آنچه مورد نظر آن ها ست، حرف می زنند؛ در حالیکه پیش از مرحله اجرائی شدن، همه این ها بیشتر جنبه فرضی و نظری داشت. در مورد نقش آمریکا باید بگویم که همانطور که در این همآیش گفته شد، بازرگانان هنگام تصمیم گیری در مورد مبادلات تجاری شان با ایران عوامل زیادی مانند مکانیسم حل و فصل اختلافات، یا خطرات سیاسی، و یا پیدا کردن بخش های سودآور در آن کشور را در نظر می گیرند. برای پاسخ دادن به این پرسش ها که یکی از آنها هم سمت گیری آمریکا در مورد تحریم ها بعد از برجام ست، آنچه می توانم بگویم این است که بسیاری از پرسش ها و نگرانی های بازرگانان اروپایی، چندان ارتباطی با تحریم های باقیمانده آمریکا ندارد و همانطور که این همآیش نشان داده شد، از این موارد بسیار فراتر می رود.
آقای بلانک همچنین اینکه موسسات آمریکایی نمی توانند با ایران معامله کنند را مساله ای فرعی دانست و گفت: "هم اکنون موسسات مالی آمریکا، به دلیل تحریم های اولیه نمی توانند با ایران معامله کنند. اما این مسئله اصلی نیست. رئیس جمهوری، وزیر خارجه و وزیر خزانه داری آمریکا در این خصوص آشکارا صحبت کرده و دستورالعمل های مشخص و معین نیز در این مورد صادر شده است. آنچه باقی می ماند پرسش های مشخص موسسات مالی در مورد این یا آن معامله است، و بهترین کاری که می توانیم بکنیم این است که مورد به مورد به این سئوالات پاسخ دهیم."

XS
SM
MD
LG