به‌روزشده| دولت ترامپ خواستار آزادی دانشجوی آمریکایی و دیگر زندانیان از ایران شد

«زی یو وانگ» در کنار همسر و پسرش. عکس از اسوشیتدپرس از دانشگاه پرینستون

به روز شده سه شنبه ۲۷ تیر - دولت ترامپ روز سه شنبه خواستار آزادی «زی یو وانگ» محقق دانشگاه پرینستون و شهروند آمریکایی از ایران شد. هیتر نورث، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای این خبر را داد.

خانم نورث روز سه شنبه ۲۷ تیر اعلام کرد: رژیم ایران به بازداشت شهروندان آمریکایی و دیگر شهروندان خارجی به اتهامات ساختگی امنی ملی ادامه می دهد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت ما از ایران می خواهیم شهروندان آمریکایی از جمله باقر و سیامک نمازی و «زی یو وانگ» و دیگر زندانیانی که ناعادلانه بازداشت هستند را آزاد کند تا به خانواده هایشان بپیوندند.

به گفته خانم نورث، گزارش هایی موجب نگرانی آمریکا درباره سلامت جسمی نمازی ها و وانگ شده و ایران باید فورا همه این زندانیان آمریکایی را براساس اقدام انسان دوستانه آزاد کند.

روز یکشنبه مقام های قضایی ایران اعلام کردند که محقق آمریکایی به اتهام جاسوسی به ده سال زندان محکوم شده است.

دانشگاه پرینستون تایید کرد که محقق این دانشگاه «زی یو وانگ» که متولد چین و شهروند آمریکا است، در مقطع پی اچ دی تاریخ تحصیل می کرد.

آقای وانگ دانشجوی دوره چهارساله دکترا در دانشکده تاریخ دانشگاه پرینستون است.

براساس اطلاعیه دانشگاه پرینستون، او در حوزه اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ تاریخ اروپا تحقیق می کند.

این اطلاعیه می افزاید: این دانشجوی آمریکایی اواخر تابستان گذشته، زمانی که درباره تاریخ اداری و فرهنگی سلسه قاجار برای دوره دکترایش تحقیق می کرد، بازداشت شد. از زمان بازداشت او، دانشگاه پرینستون با خانواده و دولت آمریکا همکاری داشت تا زمینه آزادی زودتر او را فراهم کند.

دانشگاه پرینستون در بیانیه خود تاکید کرده که اتهامات علیه آقای وانگ را رد می کند و این خلاف ارتباطات و فعالیت های دانشگاهی اوست. دانشگاه پرینستون و خانواده این دانشجو امیدوار است بعد از جلسه تجدیدنظر، او از زندان آزاد شود.

روز سه شنبه همسر آقای وانگ در اولین بیانیه که توسط دانشگاه پرینستون منتشر شده، همسرش را مرد مهربانی معرفی کرد و گفت یک پسر چهارساله دارند.

خانم «هوا او» در بیانیه خود یادآور شده دل پسرشان برای پدر تنگ شده و بیش از یک سال است که او را ندیده است. به گفته همسر این دانشجوی آمریکایی، آقای وانگ کار اشتباهی نکرده است.

مرکز حقوق بشر در ایران، یک مرکز مستقل که مقر آن در نیویورک است، می گوید دست کم ۱۲ نفر با ملیت خارجی عمدتا از کشورهای غربی در ایران زندانی هستند که علاوه بر نمازی ها می شود به کاران وفاداری اشاره کرد.

هادی قائمی مدیر اجرایی مرکز حقوق بشر در ایران می گوید در حالیکه خارجی ها مجاز به سفر به ایران هستند، ما دوباره و دوباره شاهدیم که در یک بازی سیاسی، از سوی تندروها بازداشت می شوند تا به عنوان گروگان در مواجه با کشورهای غربی معامله کنند.

به گفته آقای قائمی، دولت روحانی سعی دارد ایران را به عنوان مکانی آزاد برای گردشگران مطرح کند اما بازداشت و زندانی کردن شهروندان خارجی و برخورد سیاسی دستگاه قضایی با آنها پیام متفاوتی می فرستد.

-----------------

یکشنبه ۲۵ تیر - در پی اعلام محکومیت یک شهروند آمریکا به ۱۰ سال زندان از سوی سخنگوی قوه قضائیه ایران، یک مقام وزارت خارجه آمریکا این اقدام را محکوم کرد و خواستار آزادی شهروندان آمریکایی شد که «به صورت ظالمانه» در ایران زندانی شده‌اند.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۵ تیر در نشست خبری خود، فرد را تبعه آمریکا با تابعیت یک کشور دیگر معرفی کرد که «با نفوذ خاصی وارد ایران شده بود و توسط وزارت اطلاعات شناسایی و دستگیر شد.» وی خبر داد که این فرد به ۱۰ سال زندان در دادگاه بدوی محکوم شده است.

در پی این سخنان آقای اژه‌ای، یک مقام وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این خبر به وبسایت شبکه خبری سی ان ان گفت: «آمریکا خواستار آزادی فوری تمامی آمریکایی‌هایی است که به صورت ظالمانه در ایران بازداشت شده‌اند تا آنان بتوانند به آغوش خانواده‌های خود بازگردند.»

این مقام وزارت خارجه آمریکا که نام او اعلام نشده اضافه کرد: «نظام ایران همچنان به بازداشت شهروندان آمریکایی و خارجی به اتهامات مربوط به امنیت ملی ادامه می‌دهد.»

پژوهشگر چینی آمریکایی، تازه ترین زندانی پروژه نفوذ

ساعاتی پس از اعلام محکومیت یک متهم دوتابعیتی از سوی سخنگوی دستگاه قضایی ایران، خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه در گزارشی مفصل، فرد بازداشت شده را «زی یو وانگ» ۳۷ ساله و تبعه چین و آمریکا معرفی کرد که به زبان فارسی تسلط دارد و مطالعاتی در زمینه ایرانشناسی داشته است.

بعد از گزارش خبرگزاری قوه قضاییه ایران، دانشگاه پرینستون تایید کرد که از مدتی پیش این دانشجو در ایران بازداشت شده است.

دانشگاه پرینستون اعلام کرد «زی یو وانگ» پژوهشگر و دانشجوی تاریخ دانشگاه پرینستون آمریکاست و در رشته‌هایی چون تاریخ، اسلام و ملی گرایی و مطالعات بین الملل درس خوانده است.

مقام های قضایی ایران می گویند این شهروند آمریکایی چینی ۱۸ مرداد سال گذشته هنگامی که قصد خروج از ایران را داشت دستور بازپرس دادسرای امنیت تهران بازداشت شد.

مخالفت با باج دهی به ایران

ایران در سالهای اخیر چندین شهروند دوتابعیتی، از جمله شهروندان ایرانی- آمریکایی را به اتهامات مختلف از جمله جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم زندانی کرده است.

برخی از این شهروندان ایرانی آمریکایی از جمله جیسون رضائیان و امیر حکمتی دو سال پیش، در پی توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی، همزمان با آزادی بخشی از دارایی‌های ایران از سوی آمریکا، آزاد شده و به آمریکا تحویل داده شدند.

دولت و نمایندگان کنگره آمریکا همواره اتهامات امنیتی و عقیدتی مطرح شده علیه شهروندان ایرانی آمریکایی را رد کرده و از آنان به عنوان گروگان‌هایی نزد جمهوری اسلامی یاد کرده‌اند.

اد رویس، رئیس کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، نیز معتقد است که جمهوری اسلامی در مقابل آزادی زندانیان آمریکایی در ایران، از آمریکا باج می‌خواهد، در حالیکه به گفته او آمریکا مخالف پرداخت باج در ازای آزادی زندانیان از زندان‌های جمهوری اسلامی است.