بختیار حکیماف، نماینده ریاست جمهوری روسیه در امور سازمان همکاری شانگهای، خبر داد که عضویت کامل جمهوری اسلامی در سازمان همکاری شانگهای در دستور تصمیمگیری نشست آتی سران سازمان همکاری شانگهای در دهلینو قرار گرفت.
او تصریح کرد: جمهوری اسلامی مراحل لازم را انجام داده و در جریان اجلاس ۱۳ تیرماه که از طریق ویدئو کنفرانس برگزار میشود، رسما به عنوان عضو کامل ملحق خواهد شد. انتظار میرود علاوه بر جمهوری اسلامی، بلاروس نیز به عضویت این سازمان درآید.
سازمان همکاری شانگهای که در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد، یک اتحاد بین قارهای است که بر همکاریهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی متمرکز است. اعضای فعلی آن چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، هند، پاکستان و ازبکستان هستند.
در شرایطی که جمهوری اسلامی، افغانستان، بلاروس و مغولستان در حال حاضر به عنوان «عضو ناظر» در این سازمان هستند ولی تقلای جمهوری اسلامی پس از ۱۵سال ـ که همواره به دنبال «عضویت کامل» بوده ـ به نامزدی آن در نشستی در دوشنبه تاجیکستان، منجر شد.
سازمان همکاری شانگهای ضمن دربرگیری تقریبا ۴۰درصد از جمعیت جهان، ۲۸ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل میدهد. پذیرش جمهوری اسلامی به عنوان «عضو کامل» و عضویت بلاروس، تحولات مهمی برای این سازمان است که نفوذ آنرا بیش از پیش گسترش میدهد.
پیشتر خبرگزاری رویترز نیز به نقل از مقامات وزارت خارجه هند خبر داده بود که گسترش این سازمان و عضویت جمهوری اسلامی و بلاروس در آن، یکی از موضوعات اصلی دستور کار این سازمان است.
خبر اضافه شدن جمهوری اسلامی به این سازمان در شرایطی اعلام شد که «خبرگزاری ایرنا»، پیش از این در ۲۵ شهریور سال گذشته نوشته بود که «در بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای» در شهر سمرقند ازبکستان، «به صورت رسمی، عضویت کامل ایران در سازمان شانگهای توسط رئیس جمهوری ازبکستان اعلام شد که با تشویق حاضران همراه بود.»
پیش از این نیز با وجود امضای «سند همکاری راهبردی» ۲۵ ساله ایران و چین و پیوستن جمهوری اسلامی به سازمان شانگهای، و ادعای مقامات جمهوری اسلامی که قرار است چینیها در زیرساختهای ایران ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کنند، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته بود که چینیها به دلیل گسترش فساد، نبود آزادی سرمایهگذاری، و «گرایش مدیران میانی» به غرب، از سرمایهگذاری در ایران «رویگردان» شدهاند.