دولت عربستان سعودی روز چهارشنبه با پیوستن به «سازمان همکاری شانگهای» موافقت کرد.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی گزارش داد که دولت این کشور تفاهمنامه پیوستن به عنوان «شریک بحث و گفتوگو» در سازمان همکاری شانگهای را تصویب کرده است.
رسانههای سعودی میگویند ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، نیز این یادداشت تفاهم را تصویب کرده است.
سازمان همکاری شانگهای، یک اتحادیه سیاسی و امنیتی از کشورهایی است که بیشتر مناطق اوراسیا از جمله چین، هند و روسیه را شامل می شود. ایران نیز سال گذشته اسناد عضویت کامل در این سازمان را امضا کرد.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ میلادی از سوی روسیه، چین و جمهوری های عضو اتحاد شوروی سابق در آسیای مرکزی تشکیل شد.
این سازمان با هدف داشتن نقش بزرگتری به عنوان «وزنه تعادل در برابر نفوذ غرب در منطقه» تشکیل شد و هند و پاکستان نیز در سالیان بعد به عضویت آن درآمدند.
منابع خبری به خبرگزاری رویترز گفتند که موضوع عضویت عربستان در سازمان همکاری شانگهای، در سفر شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، به ریاض در دسامبر گذشته مطرح شد.
این منابع گفتند که وضعیت «شریک بحث و گفت وگو»، اولین گام پیش از اعطای عضویت کامل به عربستان سعودی در میان مدت خواهد بود.
به نوشته رویترز، خبر تصمیم عربستان برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای، پس از اعلامیه شرکت نفتی آرامکوی سعودی بود که چند میلیارد دلار دیگر در چین سرمایه گذاری میکند.
توسعه روابط ریاض با پکن نگرانیهای امنیتی را در واشنگتن، متحد سنتی عربستان، افزایش داده است.
واشنگتن اما میگوید تلاش چین برای اعمال نفوذ در سراسر جهان، سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه را تغییر نخواهد داد.
عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس که آمریکا را ضامن اصلی امنیت میدانند، نگرانی خود را در مورد آنچه که خروج واشنگتن از منطقه میدانند، بیان کرده و به سمت تنوع بخشیدن به سبد شرکای خود حرکت کردهاند. اما واشنگتن میگوید به عنوان یک شریک فعال در منطقه باقی میماند.