ایران یک دیپلمات سوئیسی را به دلیل آنچه به نظر میرسد توقیف یک محموله نفت خام ایران از سوی آمریکا است، احضار کرد. این مطلب را ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه اعلام کرد.
یک کشتی حامل نفت ایران، ماهها در آبهای تگزاس لنگر انداخته بود و به نظر میرسد محموله نفت آن اکنون در هیوستون است. اظهارات کنعانی تائید میکند که محموله نفت کشتی از ایران است که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد.
وزارت خزانه داری آمریکا پیشتر گفته است که درآمدهای قاچاق نفت ایران از جمله صرف پشتیبانی از اقدامات نیروی قدس، واحد برونمرزی سپاه پاسداران، میشود. نیروی قدس و کل سپاه پاسداران در فهرست تروریستی آمریکا قرار دارند.
به گزارش آسوشیتدپرس، تنشها بر سر کشتی سوئز راجان در فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، پس از آنکه گروه «اتحاد علیه ایران هستهای» مستقر در آمریکا، فاش کرد که ظن این میرود که نفتکش سوئز راجان یک محموله نفت را از جزیره خارک، پایانه اصلی توزیع نفت ایران در خلیج فارس، حمل میکند.
در حالی که تهران و واشنگتن بر سر میلیاردها دلار داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی برای آزادی پنج ایرانی-آمریکایی که در تهران زندانی بودند، تلاش میکنند، سخنان ناصر کنعانی، نشاندهنده جدیدترین چالش بر سر نفتکش «سوئز راجان» است که جزئی از تنشهای گستردهتر بین آمریکا و جمهوری اسلامی است.
به گفته کنعانی، توقیف محموله نفت ایران غیرسازنده است و دولت آمریکا از یک سو علاقه خود را به گفتوگوهای مستقیم برای هموار کردن راه برای احیای برجام نشان میدهد و از سوی دیگر تحریمهای جدید اعمال میکند و محموله نفت را توقیف میکند.
پس از از کشته شدن مهسا امینی در «گشت ارشاد» و سرکوب مرگبار اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف ایران، مقامات آمریکایی، تحریمهای بیشتری را علیه جمهوری اسلامی اعمال کردند.
جمهوری اسلامی تلاش میکند تا تحریمها را دور بزند و به فروش نفت خود در خارج ادامه دهد، در حالی که آمریکا و متحدانش از سال ۲۰۱۹ پس از شکست برجام، محمولههای نفت را توقیف کردهاند. برجام امکان صادرات نفت ایران را فراهم میکرد و در حالی که آمریکا عضوی از برجام نیست، نفت ایران همچنان در تحریم ایالات متحده است.
کنعانی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران گفت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی کاردار سفارت سوئیس در ایران را احضار کرده است تا اعتراض شدید خود را به توقیف محموله نفت توسط آمریکا ابراز کند.
سوئیس از زمانی که جمهوری اسلامی دیپلماتهای آمریکایی را در تهران گروگان گرفت، دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران بوده است.