عراقچی: همه موانع اجرای برجام بر طرف شده است

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که همه موانع بر سر اجرای کامل برجام برطرف شده است.

آقای عراقچی که روز یکشنبه ۲۶ دیماه در کنفرانس خبری به مناسبت سالگرد اجرای برجام با خبرنگاران سخن می‌گفت با بیان اینکه همه دارایی های ایران در بانکهای خارجی در دسترس قرار دارد گفت: «بیش از هشتاد هزار ال سی و حواله بانکی در یک سال گذشته داشته‌ایم و حدود ۲۶ میلیارد دلار در اشکال مختلف جابجا شده است و این نشان می‌دهد سیستم مالی در حال کار است.»

طی یکسال گذشته منتقدان توافق هسته‌ای در داخل ایران موانع باقی مانده بر سر جابجایی پول را از جمله نواقص برجام دانسته و در مواردی آن را بدعهدی غرب در مقابل اجرای برجام دانستند. این در حالیست که آقای عراقچی برخی از مشکلات بانکی را ناشی از مسائلی غیر از برجام عنوان کرد.

مشکلات بانکی باقی مانده ناشی از تحریم های غیرهسته ای است

نماینده ایران در کمیسیون نظارت بر اجرای برجام گفت که بخشی از مشکلات بانکی ناشی از تحریم‌های غیرهسته‌ای آمریکاست که از پیش باقی مانده است و جابجایی دلار برای معامله با ایران را ممنوع کرده است. به گفته او این موضوع هم اکنون تا حدودی حل شده چرا که اگر این جابجایی دلار با سیستم بانکی آمریکا در ارتباط نباشد مشکلی ایجاد نمی‌کند.

او توضیح داد که با وجود باقی ماندن تحریم‌های معامله با دلار، ایران توانسته است کانال‌های دیگری برای جابجایی پول ایجاد کند؛ این کانال‌ها از جمله برای معاملاتی نظیر معامله ۶۰۰ میلیون یورویی با پژو و معامله خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ ایجاد شد.

آقای عراقچی همچنین گفت که اختلافی نظری با وزارت خزانه داری آمریکا برای ایجاد خطوط اعتباری بانکی وجود داشت که با رفع آن، موانع بر سر ایجاد این خطوط برداشته شد. به گفته آقای عراقچی، اوفک معتقد بود که در صورت برگشت تحریم‌ها ایران باید بدهی های خود را کاملا پرداخت کند در حالی که ایران مخالف این موضوع بود و پس از مذاکرات و نامه نگاری‌ها، موضع ایران پذیرفته شد.

معاون وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه تقریبا دیگر مانعی بر سر اجرای برجام وجود ندارد گفت که یکسال پس از برجام درآمدهای نفتی ایران قابل وصول شده و ایران ۲۹ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی خود را دریافت کرده، مشکلات کشتیرانی و حمل و نقل هوایی رفع شده، دارایی‌های ایران آزاد شده و هزاران ال سی و حواله بانکی صادر شده است.

او برخی از موانع باقی مانده بر سر ارتباطات بانکی را ناشی از تغییرات بانکی بین المللی در ۱۰ سال گذشته نظیر سیستم مقابله با پولشویی و ارسال پول برای تروریستها دانست که شبکه بانکی ایران به دلیل قرار داشتن در تحریم‌ از آن تغییرات و قوانین دور بود.

ایران پیش از برداشته شدن تحریم‌های بین المللی هسته‌ای با رشد اقتصادی منفی و تورم شدید روبرو بود اما طی یکسال گذشته موفق شد صنعت نفت خود را به سرعت احیا کرده و به رشد اقتصادی پنج درصدی دست پیدا کند.

برجام را پاره کنند، ما آن را آتش می زنیم

آقای عراقچی در بخش دیگری از سخنانش درباره ارتباط با نحوه ارتباط با تیم آینده وزارت خارجه آمریکا گفت که ایران جز مسایل فنی اجرای برجام، تحریم‌ها و تبادلات بانکی، مذاکره‌‌ای با مسئولان آمریکایی ندارد.

این مقام وزارت امور خارجه ایران در واکنش به سوالی مبنی بر احتمال خروج آمریکا از برجام در پی روی کار آمدن دولت جدید یا پاره کردن آن، گفت: «برجام یک تعهد بین‌المللی است. اگر کشوری بخواهد برجام را کنار بگذارد تصمیم خودش است. ما درباره برجام مذاکره مجدد نمی‌کنیم و اگر کسی تصمیم دارد آن را پاره کند انتخاب با اوست؛‌ عکس‌العمل ما هم در برابر این اقدام روشن است. ما هم آن را آتش می‌زنیم و این به معنی آن است که هیچ مذاکره مجددی نخواهیم داشت.»

این سخنان عباس عراقچی در حالیست که رئیس جمهوری منتخب آمریکا سخنی از پاره کردن برجام به میان نیاورده در روزهای اخیر نیز نامزد معرفی شده از سوی او به عنوان وزیر دفاع در سخنان خود در سنا اعلام کرد آمریکا باید به توافق اتمی ایران متعهد بماند حتی اگر این توافق ناکامل باشد. او گفت: «وقتی آمریکا قول می‌دهد ما باید به آن متعهد بمانیم و با متحدانمان همکاری کنیم.»

جمهوریخواهان و به ویژه نزدیکان دونالد ترامپ اگر چه با توافق هسته‌ای با ایران مخالفت کرده‌اند اما طی هفته‌های اخیر اظهارنظرهای محتاطانه در قبال آن داشتند.