رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به رغم گزارشهای متعدد از رفتار خشونتبار نیروهای حکومتی برای اعمال حجاب اجباری در ایران، ادعا کرد که «طرح نور» برای اعمال حجاب اجباری «در مسیر درست و خوبی» است. در مقابل، شاهزاده رضا پهلوی این اقدام را «تجاوز سازمانیافته» و «لشکرکشی اوباش رژیم زنستیز اسلامی» دانست.
به گزارش خبرگزاری «مهر»، مرتضی آقاتهرانی روز سهشنبه چهارم اردیبهشت، گفت که «مجلس انقلابی» تاکنون «پای کار» اعمال حجاب اجباری بوده و «امیدواریم در آینده نیز پای کار باشد.»
این سخنان در شرایطی ابراز شده است که روایتهای شخصی متعددی از آزار و اذیت شهروندان، بهویژه زنان، توسط مأموران حکومتی در روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی منتشر شده و شماری از زنان نیز بازداشت شدهاند.
در این حال، شاهزاده رضا پهلوی، «دور جدید لشکرکشی اوباش رژیم زنستیز اسلامی به خیابانها برای تحمیل حجاب اجباری به زنان ایران» را «نشانگر هراس، درماندگی و شکنندگی روزافزون این رژیم در سطح داخلی و بینالمللی» دانست.
او در بیانیهای که روز دوشنبه سوم اردیبهشت، در شبکههای اجتماعی منتشر کرد، گفت که «جمهوری اسلامی امروز، پس از تحریم سیرک انتخابات از سوی اکثریت ایرانیان، افتضاح موشکپراکنی ناموفق به اسرائیل و ناتوانی در دفاع از حریم هوایی کشور، و نیز فلاکت اقتصادی ناشی از فساد و بیکفایتی ریشهدار، بیش از پیش نزد مردم ایران و جهانیان منزوی و منفور شده است.»
شاهزاده رضا پهلوی، جمهوری اسلامی را «رژیم ایرانستیز» خواند و تأکید کرد که هدف «رهبر هراسیده آن از این لشکرکشی خیابانی، هراس افکندن در قلب زنانی است که با ایستادگی خود در برابر حجاب اجباری، هر روز و هر لحظه رژیم را به چالش میکشند و عقب میرانند.»
او با ستایش «دلاوری گردآفریدهای ایران»، از مردان ایرانی خواست که «در کنار خواهران و مادران و دختران و همسران و همه زنان ایران» بایستند و از آنان دفاع کنند.
شاهزاده رضا پهلوی همچنین «دفاع از زنان» ایران را «یک وظیفه انسانی و ملی» نامید و افزود: «آن که در این تجاوز سازمانیافته، زنان ایران را میآزارد دشمن است: دشمن شما و دشمن ایران.»
وی اضافه کرد: «در این مسیر، آنها که به دفاع از زنان ایران برمیخیزند، پا جای پای سلسله بلندی از جاویدنامان در درازنای تاریخ پرشکوهمان میگذارند؛ دلاورانی که در برابر متجاوزان ایستادند، گارد جاویدان ایران بودند تا خاک و نام ایران جاویدان بماند.»
پیشتر نرگس محمدی، فعال زندانی حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، روز یکشنبه دوم اردیبهشت، در پیامی صوتی از زندان اوین از «تک تک مردم در داخل و خارج از کشور» خواسته بود که «علیه جنگ، تعرض، تجاوز، و ضرب و شتم زنان، یکسره فریاد» شوند.
خانم محمدی در این پیام صوتی افزود: «ما سالها است شاهد روایت زنانی هستیم که تعرض، آزار و ضرب و شتم توسط مأموران حکومت را از سر گذراندهاند؛ اما امروز حکومت دینی استبدادی نه از موضع قدرت بلکه از سر استیصال، جنگ تمام عیاری علیه تمام زنان را به همه خیابانهای کشور کشانده است.»
- روایتهای شخصی از آزار خیابانی مأموران حکومتی
نسرین شاکرمی، مادر دادخواه نیکا شاکرمی نوجوان کشته شده در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، یک روز پیش از آزادی موقت دخترش آیدا شاکرمی، شرح داد که چگونه مأموران «هنگام دستگیری» با «خشونت و وحشیگری» آیدا را «کشانکشان روی آسفالت میکشیدهاند، آیدای بیچاره فریاد میزده چه از جان ما میخواهید؟ خواهرم نیکا را کشتید. زندگیمان را سیاه و تباه کردید. دیگر چه میخواهید؟»
به گفته نسرین شاکرمی، مأموران «آیدا را با ضرب و زور داخل ون کردند» و در این حال یکی از آنها «به صورتش چنگ میزند و به نیکا اهانت و فحاشی» کرد.
مادر دادخواه نیکا شاکرمی همچنین گفت: «جنایتکاران و رسوایان در جمهوری شیطانی مال مردم را به هر طریق ممکن میدزدند و مشغول عیش و نوشند و آیدای من به جرم بیجرمی در زندان است.»
خانم شاکرمی همچنین پرسید: «آیا حکومتی پلیدتر، کثیفتر، و ظالمتر از جمهوری شیطانی در طول تاریخ وجود داشته که به مردمان خود تا این حد ظلم و ستم و تجاوز و خیانت روا داشته باشد؟»
مهتا، یکی از کاربران شبکه اجتماعی «ایکس»، درباره تجربه خود از برخورد نیروی انتظامی روایت کرد که وقتی برای گشت و گذار با دوستانش به سمت دریاچه چیتگر رفته بود، سه مأمور مرد و یک زن آنها را متوقف و «به شکل بیادبانهای» به این دختران دانشجو «توهین» کردند و آنها را «با تماس بدنی به سمت ون هل دادند.»
به روایت مهتا، یک «سرهنگ» نیروی انتظامی «با توهین» او را هل داد و یک مأمور نیز «ضربهای محکم» به او زد که موجب شد «دست چپش سِر بشود و درد عجیبی» تجربه کند و یک مأمور نیز به او گفت «یک لحظه روسریات را سر میکردی و میرفتی و بعد دوباره در میآوردی.»
به گفته این کاربر، او و دوستانش که یکی از آنها دچار بیماری قلبی بوده، «دو ساعت در ونی که حتی بهسختی میشد در آن نفس کشید» بازداشت شده بودند و سپس «با وساطت یک مأمور زن» آزاد شدند.
با وجود انتشار روایتهای متعدد از «آزار جنسی»، «تماس بدنی» مأموران مرد با زنان، و خشونت کلامی و فیزیکی علیه زنان توسط نیروهای سرکوب پوشش اختیاری، خبرگزاری «میزان»، وابسته به قوه قضاییه ادعا کرده که گزارش دیبا قالیباف، روزنامهنگار، از «آزار جنسی» نادرست بوده است.
در این گزارش با اعلام اینکه «برای ادعای دروغ پرونده جدید قضایی» برای این روزنامهنگار بازداشتشده تشکیل شد، ادعا شده که «دینا قالیباف ادعای تجاوز را تکذیب کرد». این در حالی است که این خبرنگار درباره «آزار جنسی» سخن گفته بود و نه «تجاوز».
مسیح علینژاد، فعال حقوق زنان و روزنامهنگار، با انتشار تصاویری از مقاومت مدنی زنان در مقابل نیروهای حکومتی سرکوب پوشش اختیاری، به نقل از زنی که ویدئو را برای او فرستاده بود، نوشت، «با وجود آزار جنسی مأموران» نسبت به دینا قالیباف، اصرار دارد نشان دهد که «دینا تنها نیست.»
او در متنی به زبان انگلیسی در ایکس نوشت: «هر روز» ویدئوهایی از زنان داخل ایران دریافت میکند که با شجاعت میگویند از دستور اخیر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره رعایت حجاب خودداری میکنند.
جمهوری اسلامی از روز ۲۵ فروردین در دور جدید سرکوب پوشش اختیاری زنان با عنوان «طرح نور»، نیروهای انتظامی و لباس شخصی خود را در خیابانهای شهرهای مختلف ایران مستقر کرده است، اما با وجود بازداشتهای گسترده، مقاومت مدنی در مقابل آن ادامه دارد.
در واکنش به افزایش فشارها بر زنان در ایران توسط حکومت، رابرت گیلکرست، مقام ارشد در دفتر «دموکراسی، حقوق بشر، و کار» وزارت امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه با ابراز نگرانی نسبت به بدتر شدن کارنامه حقوق بشری جمهوری اسلامی، تأکید کرد که وضعیت حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان در ایران «وخیمتر» شده است.
همچنین ببینید: مقام وزارت خارجه ایالات متحده به صدای آمریکا: وضعیت حقوق بشر در ایران، بهویژه حقوق زنان، وخیمتر شده است