هشدار دو سازمان مدافع حقوق بشر نسبت به تخریب گورهای اعدام شدگان ۶۷

تصویری از گورستانی در مشهد که محل دفن اعدام شدگان ۶۷ در آن مشخص است. دایره بزرگتر محل ساخت یک بنا در این زمین است.

دو سازمان مدافع حقوق بشر اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کند گورهای دسته جمعی قربانیان اعدام های سال شصت و هفت را از بین ببرد.

عفو بین الملل و سازمان عدالت برای ایران، دو گروه حقوق بشری مستقر در لندن، در گزارش مشترکی که دوشنبه ۱۰ اردیبهشت منتشر شد با استناد به اظهارات شاهدان عینی و تصاویر ویدئویی و ماهواره ای، نسبت به تلاش جمهوری اسلامی ایران برای تخریب هفت گور دسته جمعی در استان های گیلان، آذربایجان شرقی، کردستان، خوزستان، خراسان رضوی و تهران هشدار داده‌اند.

بر اساس این گزارش، تخریب گورها با استفاده از بولدوزر، ساختمان‌سازی و راه سازی روی گورها، و تبدیل محل گورهای دسته جمعی به مکان‌های جمع آوری و انبار زباله، شیوه هایی است که در گزارش به آنها اشاره شده است.

فیلیپ لوتر، مدیر تحقیقات خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید: «جنایت‌های انجام شده در جریان کشتار ۶۷ همانند زخمی است که با وجود گذشت سه دهه همچنان التیام نیافته است. مسئولان ایران با نابود کردن شواهد و آثار جرم، عامدانه به تحکیم فضای مصونیت کمک می‌کنند.»

این گزارش در تشریح یکی از این موارد تخریب به بتن پاشی محل احتمالی یک گور دسته جمعی اشاره کرده و آورده است: «تصاویر ماهواره‌ای که عفو بین‌الملل و عدالت برای ایران به دست آورده‌اند، نشانگر تغییرات چشمگیر این محل در فاصله خرداد ۱۳۹۵ تا شهریور ۱۳۹۶ است.

مطابق برآورد عدالت برای ایران، بیش از ۱۲۰ مکان در سراسر ایران وجود دارد که باور میرود گورهای جمعی مربوط به کشتار ۶۷ در آن باشد.

در این گزارش، گورهای دسته جمعی اعدام شدگان در بهشت رضا در مشهد، نزدیک گورستان بهشت آباد اهواز، وادی رحمت تبریز، گلستان جاوید خاوران، تازه‌آباد در رشت و مجاور قبرستان بهاییان در قروه از جمله مکان‌هایی عنوان شده است که تا سال ۹۶ در معرض تخریب قرار داشته‌اند.

گروه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر می‌گویند نزدیک به پنج هزار نفر در سال ۱۳۶۷ به جوخه‌های اعدام سپرده شدند، اما سازمان مجاهدین خلق این رقم را بیش از سی هزار نفر می‌داند.

عفو بین‌الملل شهریور سال ۹۶ نیز در بیانیه‌ای از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواست که تخریب گوردسته جمعی اعدام شدگان سال ۶۷ در اهواز را متوقف کند، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران نیز به این موضوع واکنش نشان داد.