شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه قطعنامه ای را به منظور تایید توافق جامع اتمی شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ با ایران را تصویب کرد.
قطعنامه امروز شورای امنیت، تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد را موظف به اجرای مفاد توافق جامع اتمی یا برنامه جامع اقدام مشترک می کند.
بر اساس این قطعنامه، در صورتی که ایران به تعهدات خود آنطور که در متن توافق آمده است عمل کند، قطعنامه های پیشین شورای امنیت در مورد برنامه هسته ای ایران لغو خواهد شد. با این حال، برخی تحریم های اعمال شده علیه ایران، از جمله تحریم های تسلیحاتی تا مدتی باقی خواهد ماند.
در قطعنامه روز دوشنبه شورای امنیت، آمده است که اگر یکی از کشورهای طرف توافق تخلفی را در اجرای توافق از جانب ایران گزارش کند و کمیته پیش بینی شده در توافق نیز آن را تأیید کند، ادامه لغو قطعنامههای پیشین شورا باید دوباره به رأی گذاشته شود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
با توجه به آن که پنج عضو از اعضای گروه ۱+۵، آمریکا، فرانسه، چین، روسیه و بریتانیا از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، تصویب این قطعنامه قطعی به نظر می رسید.
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه تصویب این قطعنامه را نشانه وجود «اجماع گسترده» در این مورد دانست که توافق حاصل شده، بهترین راه برای اطمینان حاصل کردن از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
قطعنامه توافق اتمی ایران در حالی در شورای امنیت به رای گذاشته شد که بسیاری از قانون گذاران آمریکایی نسبت به توافق جامع اتمی با ایران خوش بین نیستند.
اد رویس رئیس جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، پیشتر از دولت باراک اوباما خواسته بود که پیش نویس قطعنامه را تا پیش از اعلام نظر کنگره به شورای امنیت ارائه نکند.
با این حال، سامانتا پاور نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه گذشته متن پیش نویس این قطعنامه را به شورای امنیت تسلیم کرد.
کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان آمریکا ۶۰ روز فرصت دارند که این توافق را تایید یا رد کنند. رئیس جمهوری دموکرات آمریکا به نمایندگان کنگره هشدار داده است هر مصوبه ای که از اجرای توافق اتمی حاصل شده با ایران جلوگیری کند را وتو خواهد کرد.
خانم پاور در نشست امروز شورای امنیت، ضمن بر شمردن ویژگی های توافق قدرت های جهانی با ایران به منظور جلوگیری از دستیابی آن کشور به سلاح هسته ای، گفت با این حال نگرانی های واشنگتن در مورد برخی از فعالیت های دیگر ایران، از اقدامات آن کشور در منطقه تا تهدیدهای پی در پی علیه اسرائیل، به قوت خود باقی است.
وی از باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نقل قول کرد که ایالات متحده این توافق را پذیرفته است، زیرا ایران مجهز به سلاح هسته ای می تواند در منطقه عاملی به مراتب بی ثبات کننده تر، و برای دوستان ما به مراتب خطر ناک تر باشد.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در ادامه همچنین گفت که کشورش همچنان پیگیر آزادی سعید عابدینی، امیر حکمتی و جیسون رضائیان، سه شهروند آمریکایی زندانی در ایران خواهد بود.
وزارت امور خارجه ایران نیز اندکی پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت، با صدور بیانیهای ضمن استقبال از تصویب قطعنامه، اعلام کرد «جمهوری اسلامی ایران سیاست همیشگیاش منع اکتساب، تولید، انباشت یا استفاده از سلاحهای هستهای است.»
همزمان، غلامعلی خوشرو نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در سخنانی در نشست روز دوشنبه شورای امنیت، اعلام کرد که کشورش آماده است به تعهدات خود در توافق عمل کند و در ادامه از طرف مقابل خواست آنها نیز به تعهدات خود پایبند باشند.
در این بین، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، معتقد است که قطعنامه شورای امنیت اقدامات ایران بر علیه اسرائیل را مشروعیت میبخشد.
نخست وزیر اسرائیل در واکنش به تصویب قطعنامه شورای امنیت در تایید توافق بر سر برنامه جامع اقدام مشترک، گفت: «شورای امنیت سازمان ملل به کشوری مشروعیت میدهد که بصورت سیستماتیک و منظم از قطعنامههای آن شورا تخطی کرده و خواستار نابودی اسرائیل، که یکی از اعضای سازمان ملل است، شده . این ریاکاری و دورویی محدودیتی ندارد، و بهترین راه مبارزه با آن این است که حقیقت با قدرت گفته شود.
او اضافه کرد: «میگویند این توافق، بروز جنگ را دورتر میکند، اما حقیقت ندارد. این توافق، جنگ را قریب الوقوع میکند.»
ایران و شش کشور عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سه شنبه هفته گذشته، ۲۳ تیر ماه (۱۴ ژوئیه)، پس از حدود بیست ماه گفتگوهای فشرده دیپلماتیک، موفق شدند به توافقی جامع جهت حل و فصل پرونده هسته ای ایران دست یابند.
بر اساس این توافق، محدودیت های گسترده ای بر روی برنامه هسته ای ایران اعمال خواهد شد، و در ازای آن بخشی از تحریم هایی که به دلیل همین فعالیت های هسته ای علیه آن کشور اعمال شده بود، لغو خواهند شد.
اتحادیه اروپا نیز روز دوشنبه توافق جامع هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی را تایید کرد.