همزمان با افزایش مجدد سرعت ابتلای روزانه به کرونا و هشدار کارشناسان نسبت به نزدیک شدن پیک اومیکرون، رئیس سازمان غذا و داروی ایران از تولید ۳۰ میلیون دُز واکسن کرونا و تامین نیاز کشور خبر داد.
بهرام دارایی در مراسم افتتاح کارخانه واکسن فخراوک گفت: «واکسن مورد نیاز کشور برای سال آینده هم از منابع تولید داخل تامین میشود.»
دارایی همچنین مدعی شد که این واکسنها با پلتفرمهای مختلف، کارایی بالا و ایمنی مناسب را در اختیار مردم قرار میدهند.
این درحالی است که بسیاری از متخصصان نسبت به کارآمدی واکسنهای تولید ایران و بهخصوص تاثیر آن بر سویه اومیکرون تردید دارند. شواهد علمی مبنی بر ایمنی و کارآیی این واکسنها محدود است وهیچ یک از واکسنها نیز تاییدیه جهانی ندارند.
علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پیشتر در گفتگویی با خبرآنلاین متذکر شده بود که واکسنهای داخلی هنوز در سطح وسیع در بزرگسالان مصرف نشدهاند و نمیتوان آنها را در کودکان آزمایش کرد.
همچنین ببینید: افزایش امیکرون در ایران؛ نیاز به واردات واکسنهای «با کفایت بالاتر» و هشدار نسبت به تکرار «محاسبات اشتباه»
اگرچه مطالعات علمی حاکی از آن است که تزریق دز سوم واکسنی با پلتفرم متفاوت مانند پروتئین نوترکیب و یا «ام آر ان ای» میتواند به کارآیی بالاتری در برابر امیکرون منجر شود اما پژوهشهای انجام شده در مورد تأثیر واکسنهایی با پلتفرم ویروس غیرفعال نشان دادهاند که تزریق دز سوم نیز منجر به افزایش قابل توجهی در میزان آنتیبادی خثیکننده نمیشود.
همچنین ببینید: عدم دسترسی به واکسنهای «ام آر ان ای» در ایران به رغم شیوع امیکرون؛ توضیح سازمان بهداشت جهانی به صدای آمریکا
کارزار «تلاش برای توقف واردات واکسن کرونا» و «تکیه بر توان داخلی» به رغم مخالفت و انتقاد متخصصان و کارشناسان همچنان با جدیت از سوی دولتمردان جمهوری اسلامی دنبال میشود.
از معرفی واکسن برکت به عنوان کم عارضهترین واکسن جهان، تا اظهارات ضد ونقیض مقامات ایران در مورد ممنوعیت واردات واکسن، تا استفاده از واکسنهای اهدایی به ایران در یمن، سوریه و أفغانستان به دلیل پربودن انبارهای داخلی، همگی تکه های تکمیلی پازل ممنوعیت واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی عنوان شده از سوی رهبر جمهوری اسلامی ایران به شمار میروند. تصمیمی که بنا به نظر بسیاری، باعث تأخیر در واردات واکسن و از دست رفتن جان هزاران نفر در اوج شیوع کرونا در ایران شد.
این درحالیاست که با وجود تاکید مقامات جمهوری اسلامی بر توسعه و استفاده از واکسنهای داخلی، گزارشهای متعددی وجود دارد مبنی بر این که بسیاری از خود این دولتمردان واکسنهای تایید شده جهانی را ترجیح میدهند.
همچنین ببینید: با وجود تاکید مقامات ایران بر «واکسنهای داخلی» نمایندگان مجلس «آسترازنکا» دریافت کردهاند