حمله شبه‌نظامیان حوثی به مارب در یمن؛ ابهام در دوام آتش‌بس ده ماهه

شورشیان حوثی در مقابل ساختمان سفارت آمریکا در صنعا، پایتخت یمن - آرشیو

حمله شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی به مناطقی در استان مأرب یمن، آرامش نسبی ۱۰ ماهه در این کشور را به چالش کشیده شده است.

منابع دولتی و نظامی و یکی از ساکنان محلی به رویترز گفتند که نیروهای شبه‌نظامی حوثی که از جمهوری اسلامی ایران حمایت مالی و تسلیحاتی می‌گیرند و عملا کنترل شمال یمن را در دست دارند، شامگاه سه‌شنبه به منطقه حریب در استان مأرب حمله کردند. شمار کشته‌شدگان این حمله و درگیری‌های ناشی از آن تاکنون اعلام نشده است.

سخنگوی گروه حوثی هنوز به درخواست‌ها برای اظهار نظر درباره تشدید تنش پاسخ نداده است.

این طولانی‌ترین دوره آرامش در جنگ داخلی هشت ساله‌ میان شبه نظامیان حوثی با دولت صنعا است؛ آرامشی که تحت توافق آتش‌بس با میانجیگری سازمان ملل متحد برقرار شده است. هر چند زمان این توافق در مهر ماه ۱۴۰۱ به پایان رسید، طرفین تا حد زیادی به آن پای‌بند بوده‌اند.

استان مأرب در حدود ۱۲۰ کیلومتری شرق صنعا، پایتخت یمن، تنها منطقه تولیدکننده گاز این کشور و دارای یک میدان نفتی بزرگ است.

این استان قبل از توافق آتش‌بس در بهار سال ۱۴۰۱ خط مقدم اصلی درگیری‌ها محسوب می‌شد. نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی با دفع پیشروی شبه‌نظامیان حوثی، از تسلط کامل آنها بر این استان جلوگیری کردند.

از سال ۱۳۹۳ که حوثی‌ها دولت صنعا را برکنار کردند، یمن درگیر خشونت‌هایی بوده است که در نتیجه آن ده‌ها هزار نفر کشته شده‌اند، اقتصاد یمن از بین رفته است، و ‌میلیون‌ها نفر گرفتار گرسنگی شده‌اند.

این حمله و تشدید تنش‌ها در حالی است که عربستان سعودی و حوثی‌ها مذاکرات مستقیمی را به موازات تلاش‌های سازمان ملل متحد برای بازگرداندن و گسترش توافق آتش‌بس انجام داده‌اند.

درگیری شورشیان با دولت مرکزی یمن به طور گسترده به عنوان یک جنگ نیابتی بین عربستان سعودی و ایران تلقی می شود. هانس گروندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد، اوایل این هفته با اشاره به تحولات اخیر از جمله مبادله زندانیان بین طرف‌های درگیر و توافق بین عربستان سعودی و ایران برای بازگرداندن روابط دوجانبه، ابراز امیدواری کرد که همه چیز «در جهت درست» پیش می‌رود.

این مطلب با استفاده از گزارش رویترز تهیه شده است