دادگاهی در روسیه روز سهشنبه هفتم فروردین، بازداشت موقت ایوان گرشکوویچ، خبرنگار ۳۲ ساله روزنامه «وال استریت ژورنال» را که نزدیک به یک سال پیش هنگام تهیه گزارش در شهر یکاترینبورگ به ظن جاسوسی دستگیر شده بود، سه ماه دیگر تمدید کرد.
خبرگزاری رویترز نوشت که آقای گرشکوویچ، وال استریت ژورنال و دولت ایالات متحده اتهام جاسوسی را رد کرده اند.
جلسه تفهیم اتهام این روزنامهنگار به روی نمایندگان رسانه ها بسته بود، اما دادگاه مسکو عکسها و فیلم کوتاهی را منتشر کرد که او را در یک اتاقک شیشهای در دادگاه نشان میداد.
لین تریسی، سفیر آمریکا در مسکو، از دولت روسیه خواست که او را آزاد کند و گفت: کرملین از او و دیگر شهروندان آمریکایی برای رسیدن به اهداف سیاسی اش استفاده میکند.
وی افزود: طولانیتر کردن مدت بازداشت ایوان به ویژه دردناک است، چون این هفته یک سال از دستگیری و بازداشت اشتباه او در یکاترینبورگ میگذرد.
سفیر آمریکا در مسکو تاکید کرد که ایوان گرشکوویچ صرفاً کار خود را به عنوان یک روزنامهنگار انجام میداد.
سرویس امنیت فدرال روسیه گفته که آقای گرشکوویچ درصدد به دست آوردن اسرار نظامی بوده است.
او تاکنون نزدیک به یک سال را در زندان فوق امنیتی لفورتوو در مسکو سپری کرده و بازداشتش تا دهم تیر ماه تمدید شده است.
دیپلماتهای غربی میگویند روسیه قصد دارد شهروندان بازداشت شده آمریکایی را با روسهای زندانی در غرب مبادله کند.
در میان آمریکایی های بازداشت شده، نام پل ویلان، تفنگدار پیشین نیروی دریایی هم دیده میشود که در سال ۱۳۹۷ در مسکو دستگیر و در سال ۱۳۹۹ به اتهام جاسوسی به ۱۶ سال زندان محکوم شد.
لین تریسی گفت: «پرونده ایوان به شواهد، روند قانونی یا حاکمیت قانون ربطی ندارد، روسیه از شهروندان آمریکایی برای دستیابی به اهداف سیاسی استفاده میکند؛ همان کاری که در مورد پل ویلان هم انجام میدهد.»
وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرده است که آقایان گرشکوویچ و ویلان «به اشتباه بازداشت شدند» و به عبارت دیگر، واشنگتن اتهامات علیه آنها را جعلی میداند و متعهد است برای آزادی آنها تلاش کند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، گفته که گرشکویچ ممکن است در ازای یک زندانی روسی در خارج از کشور آزاد شود، اما تاکنون چنین توافقی محقق نشده است.
او در روز ۲۶ اسفند سال قبل گفت که با ایده مبادله آلکسی ناوالنی، رهبر مخالفان در روسیه، کمی قبل از مرگش در زندانی در سیبری موافقت کرده بود.
به گفته دو منبعی که به شرط ناشناس ماندن با رویترز صحبت کردند، گرشکوویچ بخشی از مذاکراتی بود که آزادی ناوالنی را هم شامل میشد.
به نوشته رویترز، دستگیری او بسیاری از رسانه های خبری غربی را شوکه کرد و اکنون خبرنگاران آمریکایی به ندرت به روسیه سفر میکنند.
اکثر کشورهای غربی به شهروندان خود توصیه میکنند که به روسیه نروند، توصیهای که در مورد سفر به افغانستان، سوریه و ایران هم کردهاند.
جنگ در اوکراین، بحران در روابط روسیه با غرب را عمیقتر کرده است و کرملین، آمریکا را متهم میکند که با حمایت از اوکراین با سلاح، اطلاعات و پول علیه روسیه میجنگد.