گزارشها حاکی از «برخورد خشونتآمیز» ماموران با تعدادی از خانوادههای زندانیان سیاسی اعدام شده در دهۀ ۶۰ و تابستان ۶۷ در گورستان خاوران در شرق تهران است.
کانال تلگرامی «منشور آزادی، رفاه، برابری» خبر داد که اعضای خانوادههای اعدامشدگان روز جمعه سوم شهریور به منظور «بزرگداشت یاد عزیزان خود در گلزار خاوران» تلاش کردند که مطابق معمول از طریق در ورودی گلزار بهائیان، وارد خاوران شوند.
گورستان خاوران، محل دفن دستهجمعی قربانیان اعدامهای دهه ۶۰ و تابستان ۱۳۶۷ است.
بر اساس گزارشهای رسده به صدای آمریکا، این راه ورودی به خاوران به روی خانوادهها بسته بود و ماموران با شناسایی خانوادهها و ممانعت از بردن دستههای گل به داخل، اجازه ورود میدادند که در نهایت، شمار کمی از اعضای خانوادهها توانستند وارد گورستان شوند.
به نوشته کانال تلگرامی «منشور آزادی، رفاه، برابری»، آنها «توانستند بهصورت پنهانی و با مخفی کردن گلبرگها، سرگلها و شاخههای کوتاه شده، گلها را داخل کیف و ساک دستی خود جای دهند و داخل ببرند و خاک خاوران را گلباران کنند.»
بر اساس این گزارش، پس از آنکه اشخاص حاضر در گورستان خاوران برای گرامیداشت اعدامشدگان سرود میخواندند، «مسعود مؤمنی، مأمور لباس شخصی که خود را مسئول سازمان بهشت زهرا در گلزار بهائیان و خاوران معرفی میکند» اقدام به بدرفتاری با خانوادهها و توهین به آنها کرد.
او در عین حال، در هنگامی که حاضران را مجبور به خروج از گورستان خاوران میکرد، در ورودی را قفل کرد تا مانع حضور دیگر خانوادهها در گورستان شود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گزارش خانوادههای زندانیان سیاسی اعدام شده و جامعه جهانی بهائیان، جمهوری اسلامی از حدود دو سال پیش درصدد بوده است تا اجساد بهائیان را در آن محل دفن کند.
کانال تلگرام «منشور آزادی، رفاه، برابری» با اشاره به تلاش جمهوری اسلامی برای «امحای این سند جنایت» خبر داد که آخرین نمونه این تلاشها، دفن درگذشتگان خانوادههای بهائی در قطعه گورهای دستهجمعی خاوران، بهرغم مخالفت بهائیان است.»
بر اساس این گزارش، تاکنون «۱۹ جسد در این قطعه دفن شدهاند و گورهای دیگری نیز کنده شده و برای دفن اجساد جدید آماده شده است.»
پیش از این، جمعی از خانوادههای زندانیان سیاسی اعدام شده در دهه ۶۰ و بهائیان در اردیبهشت سال جاری در نشستی مجازی با عنوان «کارزار ماندگاری خاوران»، اقدام وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی برای واردار کردن خانوادههای بهائیان جهت دفن درگذشتگانشان در محل گورهای دستهجمعی زندانیان اعدام شده در تابستان ۶۷ را محکوم کردند.
آنها این اقدام وزارت اطلاعات را تلاش جمهوری اسلامی «برای از بین بردن آثار اعدامها و کشتار دهه ۶۰ دانستند.
پیش از این هم گزارشهايی در مورد تخريب گورستان خاوران در فاصله روزهای ۲۰ تا ۲۷ دی سال ۸۷ انتشار يافته بود.
بر اساس اين گزارشها، بخش بزرگی از گورستان خاوران، با بولدوزر زير و رو شد و پس از ريختن خاک تازه در آن محل، درخت کاشته شد.
این اقدام جمهوری اسلامی، اعتراضهای گسترده سازمانهای حقوق بشری و خانوادههای اعدام شدگان را به دنبال داشت.