جامعه جهانی بهائی در بیانیهای از اقدام جمهوری اسلامی ایران در «دفن اجباری متوفیان بهائی بدون اطلاع خانوادههایشان و بدون رعایت آداب کفن و دفن بهائی» انتقاد و اعلام کرد اخیرا شش بهائی به «این روش بیرحمانه» در گورستان خاوران دفن شدهاند.
این بیانیه میگوید: «سه جسد دیگر در سردخانه هستند، در حالی که خانوادههای آنان همچنان به تلاش خود برای دفن آبرومندانه عزیزانشان ادامه میدهند.»
سیمین فهندژ، نماینده جامعه جهانی بهائیان در سازمان ملل متحد، ماه گذشته هم از «دفن اجباری پیکر یک شهروند بهائی در گورستان خاوران بدون اطلاع خانوادهاش» انتقاد کرده بود.
در تابستان سال ۶۷ بیش از چهارهزار مخالف سیاسی جمهوری اسلامی در دادگاههای کوتاه و با تصمیم هیاتی موسوم به مرگ، به اعدام محکوم شده و بعد از کشتار، به طور دستجمعی در گورستان خاوران به خاک سپرده شدند.
هفته گذشته، گروهی از خانوادههای قربانیان کشتارهای ۶۷ در گورستان خاوران از تلاش دوباره حکومت جمهوری اسلامی برای «پاک کردن» آثار «جنایت در خاوران» انتقاد کردند و خواستار توقف هرگونه دفن در این گورستان شدند.
نقش یک مامور وزارت اطلاعات به نام «مسعود مومنی»
بر اساس بیانیه جامعه جهانی بهائی، یک مامور وزارت اطلاعات به نام مسعود مومنی «مبالغ گزافی را درخواست میکند تا به بهائیان اجازه دهد عزیزان خود را در آرمستانی که متعلق به خود آنها است دفن کنند.» درخواستی که به گفته بیانیه مورد قبول خانوادهها قرار نگرفته است.
بیانیه در ادامه میگوید این مامور وزارت اطلاعات در هفتههای اخیر شش شهروند بهائی را به این شیوه دفن کرده است و «بهائیان متوفی را در قبرهای باریکی دفن کرده و حداقل در یک مورد دو جسد را در یک قبر قرار داده.»
جامعه جهانی بهائی همچنین با اعلام بازداشت چهار بهائی در این رابطه، آن را «اقدامی کینهجویانه» خوانده و در توضیح جزییات آن میگوید: «سه نفر که سالها در آرامستان بهائیان به سایر همکیشان خود کمک می کردند توسط وزارت اطلاعات دستگیر شدهاند.» همچنین «اعضای یکی از خانوادهها که سعی میکرد مسائل کفن و دفن را از راههای قانونی حل کند در بازداشت به سر میبرد.»
بیاینه به نقل از سیمین فهندژ، دفن اجباری بهائیان را ظالمانه و دستگیری این چهار بهایی را ناعادلانه خوانده است.
از آغاز انقلاب ۱۳۵۷، بهائیان به صورت نظاممند در معرض رفتارهایی تبعیضآمیز و غیرقانونی از جمله بازداشتهای خودسرانه و حبس بر اساس اتهامات بیاساس، محرومیت از تحصیل، مصادره خانهها و اموال، و هتک حرمت به آرامستانهای شان بودهاند.
سازمانهای حقوق بشری و دولتهای غربی از جمله ایالات متحده همواره با محکوم کردن رویکرد تبعیضآمیز مذهبی جمهوری اسلامی علیه پیروان سایر ادیان و مذاهب بهویژه بهائیان در ایران، خواستار تغییر فوری این رویه بودهاند.