یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست ایران گفت ۱۲۸ گونه جانوری و مهرهدار در ایران در خطر انقراض قرار گرفتهاند و «چون زیستگاهی برای ما باقی نمانده»، تلاشها از جمله برای پیشگیری از انقراض یوز نتیجه نداشته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، حسن اکبری، سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، روز یکشنبه یکم خرداد در همایش روز جهانی تنوع زیستی با اشاره به خشکسالی، تغییر اقلیم و تخریب گسترده مثل ایجاد دسترسیها مثل جادهسازی، احداث خطوط انتقال سوخت و دکل برق فشار قوی، گفت که این عوامل در بسیاری از مناطق بکر موجب آسیب دیدن گونههایی شدهاند که به حضور انسان حساس بودند.
این مقام سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وجود «حدود ۲۱۵ هزار رأس» از پنج گونه شاخص «قوچ و میش، کل و بز، آهو، جبیر و گور خر» در مناطق حفاظتشده کشور، گفت: «این آمار کمتر از ۱۰ درصد آمار اواخر دهه ۴۰» است و «تنوع ژنتیکی این گونههای شاخص را در این مدت از دست دادهایم.
او با بیان این که «امروزه در مناطق آزاد چیزی به اسم زیستگاه نداریم» گفت و زیستگاه مناسب گونه آهو دیگر در کشور وجود ندارد چرا که جادهسازی زیاد باعث شده است زیستگاه دشتی مناسب برای این گونهها نداشته باشیم.
به گفته اکبری، بخشی از این تخریبها «قابل مدیریت است» اما با وجود قوانین و ضوابط کنونی ابزار مهمی برای مقابله با تخریب زیستگاه وجود ندارد.
وی با اشاره به بیتوجهی دامداران به مراقبت از حیات وحش به دلیل به تحت پوشش بیمه قرار نداشتن مزارع کشاورزی در مقابل آسیبهای گونههای جانوری، گفت که «بیماریهای حیات وحش در حال افزایش است» و طی سال گذشته «۱۰ کانون طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در ایران وجود داشته و در برخی استانهای جنوبی حیات وحش درگیر «آبله» است.
در روزهای گذشته یک قلاده پلنگ سرگردان در قائمشهر و یک خرس قهوهای در اردبیل کشته شدند. پس از آن نیز پیدا شدن جسد مثله شده یک توله خرس سیاه در مازندران بسیاری از علاقهمندان به محیط زیست و حیات وحش را شوکه کرد.
علاوه بر این، تلاش سازمان حفاظت محیط زیست برای باروری یک یوزپلنگ با وجود تبلیغات بسیار به شکست انجامید و تاکنون دو قلاده از سه توله یوز «ایران» یوزپلنگ ماده مرکز تکثیر یوز منطقه حیات وحش توران، تلف شدند و جان سومی نیز در خطر است.
مواردی مانند مرگ و کشتار جانوران حفاظتشده و حبس و مرگ مشکوک فعالان محیط زیست در بخشهای مختلف کارنامه نهادهای دولتی جمهوری اسلامی پیشینهای دیرینه دارد.
همچنین ببینید: نگاهی به کارنامه زیستمحیطی جمهوری اسلامی به بهانه زایش یوزپلنگها