بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر کنونی اسرائیل، با شرکت در انتخابات پارلمانی که روز سهشنبه ۱۷ مارس (۲۶ اسفند ماه) برگزار می شود، بر آن است که رهبری اسرائیل را برای چهارمین بار در دست گیرد.
آقای نتانیاهو رهبر حزب لیکود است. حزبی که گاه در دولتهای مختلف در مقام اپوزوسیون قرار میگرفت.
برخی میگویند دیدگاههای تند او در قبال فلسطینیها مشابه موضع پدرش است. پدرش استاد تاریخ یهود در دانشگاه کورنِل آمریکا بود. اصل و نسب او به امپراتوری روسیه میرسد و در خانواده ای تحصیلکرده و مرفه برآمده است.
آقای نتانیاهو، ۶۵ سال دارد، در تل آویو به دنیا آمده، اما بزرگ شده آمریکا است.کارنامه کلاس ششم دبستان بنیامین نتانیاهو، او را «دوست داشتنی، با انضباط، و حرف گوش کن» توصیف کرده است.
امروز پس از گذشت پنجاه سال، شاید نخست وزیر کنونی اسرائیل آرزو داشت سیاست بازیهای دولتهای ائتلافیاش نیز همانگونه بود. هنوز دو سال از تشکیل دولت کنونیاش نگذشته بود که دو وزیر را اخراج کرد؛ به بهانه اینکه قدرت او را زیر سؤال برده اند.
دو سال زودتر از موعد مقرر، اعلام برگزاری انتخابات پیش از موعد کرد. موضوع اصلی کمپین او امنیت کشور بود. او که اکنون برای مبارزه انتخاباتی در خیابانها و مکانهای عمومی ظاهر می شود، به مردم میگوید حزب لیکود و او، به رأی آنها نیاز دارند.
بنیامین نتانیاهو، ملقب به بی بی، در آمریکا تحصیل و کار کرده و انگلیسی را با لهجه آمریکایی حرف میزند.
پس از بن گوریون، اولین نخست وزیر اسرائیل، نتانیاهو دومین نفری است که طولانی ترین مدت را در سمت نخست وزیری بر عهده داشته و اگر دوباره انتخاب شود، در رده اول قرار میگیرد. او همچنین اولین نخست وزیری است که در کشور اسرائیل به دنیا آمده است.
دوره کارشناسی را در رشته معماری در دانشگاه ام آی تی آمریکا به پایان رساند و سپس در هاروارد دوره کارشناسی ارشد را در رشته علوم سیاسی گذراند. اما سابقه کاریاش مشاور مدیریت است و در ارتش نیز سابقه خدمت دارد. او نظم و انضباط را دوست دارد. خصوصیتی که ۳۳ دولت، در ۶۶ سال عمر آن کشور نتوانستهاند برقرار کنند.
تا سال ۱۳۶۷ خورشیدی به تناوب در آمریکا و اسرائیل زندگی کرد، تا این که در آن سال به حزب لیکود پیوست و زندگی سیاسیاش آغاز شد.
از آن زمان تا کنون، ریاست ۹ وزارتخانه مختلف را بر عهده داشته و یک بار هم نخست وزیر بوده است.
۱۰ سال پیش، وزیر دارایی بود و در آن زمان هم با عقب نشینی از نوار غزه و مرزهای ۱۹۶۷ و تقسیم اورشلیم، مخالف بود. شش سال پیش به عنوان نخست وزیر سوگند خورد به اسرائیل و قوانین آن وفادار باشد.
طرفدارانش میگویند نتانیاهو گمان دارد که رأی دهندگان با مواضع او همنظرند: ابراز نظرهای بیمحابای او در مورد امنیت، شهرک سازی در اراضی که فلسطینیها برای کشور آینده خود میخواهند، و اقتصادی بر مبنای امور دفاعی و تکنولوژی، و نیز سیاست قاطع و صریح او در قبال ایران .
سخنرانی دو سال پیش او در مجمع عمومی سازمان ملل با خط و نشان کشیدنش برای ایران معروف است. برخی تحلیلگران سخنرانی اخیر او در نشست مشترک کنگره آمریکا را بخشی از کمپین انتخاباتی او تلقی کرده اند.
مخالفانش نگران هستند که دولت بعدی او، حتی راستگراتر از دولت فعلی باشد و کشورشان را به سوی جنگ با فلسطینیها سوق دهد و به آزردگی بیشتر در روابط با متحدان حیاتی اسرائیل چون آمریکا و اتحادیه اروپا منجر شود.
در صورتیکه بار دیگر در انتخابات پیروز شود، باید برای تشکیل ائتلاف به دنبال افراد دیگر باشد، زیرا میانهروهایی چون تزیپی لیونی وزیر دادگستری و یائیر لاپید وزیر دارایی خود را اخراج کرد.
با آن که در نظرسنجیها با جناح چپ میانه همدوش پیش میرود، هنوز میگویند اوست که میتواند ائتلافی با شرکت دیگر احزاب دست راستی تشکیل دهد.