با وجود اقدامات ایکس (توئیتر سابق) برای مقابله با انتشار اطلاعات کاذب، کاربران پریمیوم این پلتفرم همچنان از آن برای انتشار اطلاعات نادرست در مورد درگیریهای بین اسرائیل و حماس استفاده میکنند.
به گزارش پالیگرف، ترفند آنها شامل بازیافت فیلمهای قدیمی و نسبت دادن نادرست آن به نیروهای مسلح اسرائیل یا حماس و فلسطینیها، بسته به این که به کدام طرف حس وفاداری دارند، است. یک ویدیوی همهبین از حمله به کلیسایی در فیلیپین در سال ۲۰۱۷ یکی از این نمونهها است.
بیش از ۳۰۰ نفر در درگیری بین نیروهای امنیتی فیلیپین و شبه نظامیان ماؤوت وابسته به گروه تروریستی داعش که شهر جنوبی ماراوی را در ماه مه ۲۰۱۷ تصرف کردند، کشته شدند.
یک کاربر «ایکس»، با تایید حساب کاربری، کلیپی از حمله مردان مسلح ماؤوت به کلیسای ماراوی را با تفسیر نادرست زیر به اشتراک گذاشته است:
«تروریستهای #حماس که کلیسای بپتیست را در شهر #غزه تخریب میکنند و مجسمه عیسی را لگد میزنند، آیا این مبارزه آنها برای بازپسگیری سرزمینشان است یا جهاد با هر دین دیگری در این دنیا، از خود بپرسید!!»
دیگران نیز همین فیلم را با پیامی مشابه به اشتراک گذاشتند.
یکی دیگر از کاربران اکس مدعی شده است که این فیلم نیروهای دفاعی اسرائیل را در حال هتک حرمت کلیسایی در غزه نشان میدهد.
کاربر تایید شده دیگر ایکس با بیش از ۱۱۰ هزار دنبال کننده که به طور منظم اطلاعات نادرست به طرفداری از روسیه منتشر می کند، پست دیگری با همین فیلم را در حساب خود گذاشته و به دروغ آن را حمله شورشیان سوری توصیف کرده است:
«جهل در ایالات متحده/ اتحادیه اروپا تکان دهنده است. تروریستهایی که در این ویدیوی دیده میشوند «شورشیان میانهرو» بودند که توسط ایالات متحده/ناتو مسلح شده، آموزش دیده و حمایت مالی شدند. این جهادیها قبلاً به اسد، رئیس جمهوری سوریه، که مورد علاقه مسیحیان سوریه است، حمله میکردند. بنابراین، از این ویدیو برای توجیه بمباران غزه استفاده نکنید.»
این پست ۷ میلیون بازدیدکننده داشته و بیش از ۳۰ هزار لایک دریافت کرده است.
اینها تنها چند نمونه از حسابهای بیشماری هستند که اطلاعات، عکسها، و ویدئوهای جعلی در اکس پست کردهاند.
اکس میگوید تحت قوانین خود اجازه دارد «رسانههای را که به شیوههای فریبنده یا با محتوای دروغین به اشتراک گذاشته شدهاند» و میتوانند منجر به «آشفتگی گسترده در مسائل عمومی، تاثیر بر امنیت عمومی یا آسیب جدی شوند» را حذف کند.
اما پست کاربری که حمله به کلیسا در فیلیپین را به دروغ به حمله حماس در غزه ربط داده است، هیچوقت حذف نشد.
مطالعه اخیر توسط «نیوزگارد»، یک شرکت تجزیه و تحلیل اطلاعات، نشان داده است که کاربران «اکس» که کنار نامشان «چک آبی» دارند یعنی تایید شده هستند، ۷۴ درصد از همهبینترین ادعاهای دروغین یا غیرقابل اثبات این پلتفرم را در هفته اول جنگ اسرائیل و حماس، که در ۱۵ مهر آغاز شد، تشکیل دادهاند.
مشترکین «اکس پریمیوم» انگیزه مالی برای انتشار پستهایی دارند که همهبین میشوند، که اطلاعات نادرست نیز بخشی از آن هستند. علت این کار این است که اگر کاربران تایید شده ۵۰۰ دنبالکننده داشته باشند و در سه ماه پیدرپی پنج میلیون بازدیدکننده در اکس ایجاد کرده باشند، واجد شرایط دریافت بخشی از درآمد تبلیغات هستند.
در مطالعهای جداگانه، کمیسیون اروپا گزارش داد که مشارکت حسابهای حامی کرملین که اطلاعات نادرست، بهویژه در مورد اوکراین، را در اکس منتشر میکنند، «پس از اینکه ایلان ماسک، مدیرعامل این شرکت تصمیم گرفت اقدامات سختگیرانه برای حسابهای حامی کرملین را لغو کند»، ۳۶ درصد افزایش یافته است.
در ماه سپتامبر، وییِرا یورُوا، معاون کمیسیون اروپا، اکس را «پلتفرمی با بیشترین درصد پستهای نادرست یا دروغ» خواند.