لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۹ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۴

راستی‌آزمایی | انتشار ویدیوی جعلی پربازدید در مورد اسیر شدن ژنرال‌های اسرائیلی


شبکه ایکس صدها حساب مرتبط با حماس را حذف کرده است
شبکه ایکس صدها حساب مرتبط با حماس را حذف کرده است

یک ویدیوی جعلی که در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) دست به دست می‌چرخد به دروغ ادعا می‌کند که حماس ژنرال‌های اسرائیلی را اسیر کرده است.

به گزارش پالی‌گراف در ۱۶ مهر و درست در اولین ساعت‌های تهاجم شبه نظامیان حماس به اسراییل، یک کاربر ناشناس شبکه اجتماعی ایکس ویدئویی از چند سرباز را که در حال بیرون کشیدن چند مرد دستبندزده شده از یک ماشین شاسی‌بلند بودند، منتشر کرد و ادعا کرد که در این ویدیو حماس ژنرال‌های اسرائیلی را بازداشت می‌کند.

با وجود تعداد بسیار اندک دنبال‌کننده‌های این حساب، هزاران کاربر این ویدیو را مشاهده کردند، به اشتراک گذاشتند، درباره آن نظر دادند، و نقل قول کردند.

در این پست به دروغ نوشته شده است: «چند ژنرال بلندپایه اسرائیلی توسط حماس دستگیر شدند.»

در واقع این ویدیویی است که سرویس اطلاعاتی دی تی ایکس جمهوری آذربایجان روز ۱۳ مهر به اشتراک گذاشت تا نشان دهد سه رهبر سابق قره باغ کوهستانی را بازداشت کرده است.

پالی‌گراف در مورد هویت اصلی مردان دستبند زده شده در ویدیوی مذکور گزارش می‌دهد که آنها سه مقام سابق قره‌باغ کوهستانی - باکو ساهاکیان رئیس جمهوری، آرکادی گوکاسیان وزیر امور خارجه، و داویت ایشخانیان رئیس قوه مقننه - بودند.

آنها پس از حمله جمهوری آذربایجان به منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ کوهستانی در ۲۸ شهریور دستگیر شدند.

به‌رغم وجود قرار داشتن پرچم جمهوری آذربایجان و آرم دی.تی.ایکس روی لباس سربازان، این ویدیو از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر در شبکه‌‌های اجتماعی منتشر شد و با ادعای نادرستی همراه بود که ادعا می‌کرد حماس ژنرال‌های اسرائیلی را اسیر می‌کند.

پست جعلی این کاربر بیش از صدهزار بازدید به دست آورد، و به رغم این که بسیاری از نظر دهندگان پرچم جمهوری آذربایجان را به عنوان مدرکی مبنی بر اطلاعات نادرست این ویدئو نشان دادند، بسیاری این ویدئو را به عنوان واقعیت پذیرفتند.

کاربران در شبکه‌های اجتماعی با اشاره به این که این ویدیو بیش از یک میلیون بار دیده شده است، این پست را جعلی خواندند. رویترز هم ادعای دروغ این ویدئو را مورد بررسی قرار داد.

علاوه بر گزارش پالی‌گراف، کاربرهای فارسی‌زبان شبکه اجتماعی هم از همان اولین ساعات پخش این ویدیو از جعلی بودن آن خبر داده بودند. حمله کاربران ایرانی به جعلی بودن این ویدیو وقتی بالا گرفت که تلویزیون رسمی جمهوری اسلامی در برنامه خبر ۱۶ مهر این ویدیو را به عنوان یکی از پیروزی‌های حماس نمایش داد و گفت که کاربران شبکه‌های اجتماعی از انتشار این تصاویر «ابراز خوشحالی کردند.»

حساب کاربری فکت‌نامه با افشای جعلی بودن این خبر نوشته است که شبکه خبر روز ۱۷ مهر با پخش تصاویری از دستگیری‌هایی در جمهوری آذربایجان است که هیچ ارتباطی با اسرائیل و غزه ندارد آنها را «ژنرال‌های بلندپایه» اسرائیلی که «به دست سربازان حماس دستگیر» شده‌اند، معرفی کرد.

کاربری به نام هاله وردی که در اینستاگرام فعال است نیز با انتشار برنامه شبکه خبر آن را یک «سوتی خبری» و مدرکی بر فریب دادن مردم دانسته است.
این ویدیو به رغم گزارش‌های مکرر کاربران هنوز در شبکه ایکس قابل دسترس است.

این مطلب با استفاده از گزارش پالی‌گراف،‌ پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، تهیه و تنظیم شده است

XS
SM
MD
LG