در پی اعلام وزارت خارجه آمریکا در مورد از سر گرفته شدن برخی معافیتهای تحریمی برنامه هستهای ایران، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا جزییات این تصمیم را تشریح کرد و گفت این معافیتها چه در صورت نتیجهبخش بودن و چه شکست مذاکرات لازم و ضروری بود.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۱۶ بهمن، گفت در صورتی که طرفین مذاکرات بتوانند در وین به نتیجه برسند ایران باید به تعهدات خود طبق برجام ۱۳۹۴ عمل کند و یکی از آنها تغییرات در چند تأسیسات و خارج کردن اورانیوم مازاد فرای درجه خلوص و میزان تعیین شده است.
به گفته او «با ابقای این معافیتها مذاکرات فنی برای آنکه ایران بتواند به آن تعهدات عمل کند ضروری بود.» در صورتی هم که برجام احیا نشود معافیتها اجازه میدهند همکاری و نظارت کشورهای ثالث بر حداقل این موارد نگرانی بدون بیم کشورهای دست اندرکار از تحریمهای آمریکا صورت گیرد. به گفته پرایس این یکی از اهداف آمریکا در راستای کنترل تولید و گسترش تسلیحات اتمی است.
تأسیسات اتمی ایران که معافیتهای تحریمی اعلام شده از سوی دولت بایدن شامل آنها میشوند همان مواردی هستند که طبق برجام قرار بود جامعه بین المللی در مورد آنها اقدام کند. پرایس، با تشریح دوباره منافع حاصل از این تصمیم دولت بایدن، لز این تأسیسات نام برد:
· رآکتور اراک – که قرار بود با طرحی جدید دیگر آب سنگین و پلوتونیوم تولید نکند.
· فردو – که قرار بود با تغییراتی فقط ایزوتوپ ثابت تولید کند.
· انتقال اورانیوم غنی شده فرای ۳.۶۷ درصد مازاد بر ۳۰۰ کیلوگرم مجاز به خارج از کشور.
در دوران پیروی آمریکا و ایران از مفاد برجام گفته شد چین قرار بود در طراحی جدید رآکتور اراک و اجرای آن به ایران کمک کند. طبق توافق برجام ایران مجاز به نصب سانترفیوژهای پیشرفته و غنی سازی ۲۰ درصد که اخیراً شروع کرد نبود و از زمان نقض برجام نیز اورانیوم غنی شده فرای درجه خلوص و مقدار مازاد را به روسیه منتقل نکرده است.
قرار است رابرت مالی، فرستاده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، دوشنبه شب راهی محل مذاکرات در وین شود.
انریکه مورا، هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای توافق هستهای ایران، اعلام کرده است که مذاکرات از روز سهشنبه ۱۹ بهمن از سر گرفته میشود.