لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۰:۲۵

تلاش پرزیدنت ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل برای جلب حمایت جهانی علیه ایران و کره شمالی


رئیس جمهوری ایالات متحده هفته‌ای را آغاز کرده است که پس از آغاز به کار هفتاد و دومین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در آستانه برگزاری نشست سران مجمع و نخستین حضور پرزیدنت ترامپ در این نهاد بین المللی در این مقام، عمده فعالیت‌های او بر مسائل عمده سیاست خارجی متمرکز است.

نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل روز سه شنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور ماه) در شهر نیویورک آمریکا آغاز به کار کرد و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان در سخنانی در مراسم افتتاحیه، توسعه و گسترش تسلیحات هسته‌ای، تروریسم و تغییرات آب و هوایی را عمده چالش‌های پیش روی جامعه جهانی در حال حاضر دانست.

جلسات عمومی رهبران و سران ۱۹۳ کشور مختلف جهان و سخنرانی‌های تعدادی از آنها، از جمله رئیس جمهوری ایالات متحده و ایران، از روز سه شنبه ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور ماه) تا ۲۵ سپتامبر (۳ مهر ماه) در مقر سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد و پرزیدنت ترامپ قرار است در نخستین روز از این جلسات سخنرانی کند.

دونالد ترامپ که پیشتر عملکرد سازمان ملل را زیر سئوال برده و انتقاداتی را علیه آن مطرح کرده است، روز دوشنبه در نشستی به درخواست واشنگتن برای بررسی اصلاحات مورد نیاز در آن سازمان، بوروکراسی و سوء مدیریت را از جمله دلایل عمده‌ای دانست که مانع رسیدن آن نهاد بین المللی به ظرفیت کامل خود شده است.

وی، که انتظار می‌رود در سخنرانی فردا بر سه موضوع ایران، کره شمالی و تروریسم جهانی تمرکز کند، گفت سازمان ملل متحد نباید در راه‌ و روش‌های گذشته که چندان کارساز نبوده‌اند درجا بزند و تاکید کرد در صورت همکاری اعضا و اعمال برخی اصلاحات، این سازمان در تامین صلح جهانی، مؤثرتر و کارآمدتر خواهد بود.

توافق اتمی ایران

پرزیدنت ترامپ که خود اهل نیویورک است، در طول اقامت چهار روزه در آن شهر سواحل شرقی آمریکا، برنامه کاری فشرده‌ای دارد و علاوه بر شرکت در نشست سران مجمع عمومی، دیدارهای جداگانه‌ای را در حاشیه آن با سران برخی کشورها، از جمله نخست وزیر اسرائیل و همچنین همتای فرانسوی خود، دارد.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل مخالف سرسخت توافقی است که دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا به همراه پنج عضو دیگر گروه موسوم به ۱+۵ (بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) با ایران امضا کردند و همچون پرزیدنت ترامپ آن را یک «توافق بد» خوانده است.

برخلاف آقای نتانیاهو، امانوئل ماکرون رئیس جمهوری کشوری است که از حامیان توافق وین بوده و می‌گوید هدف از آن جلوگیری از دستیابی تهران به توانایی ساخت تسلیحات هسته‌ای بوده که تاکنون موفق بوده است؛ با این حال دولت او احتمال مذاکره بر سر تمدید اعتبار توافق را برای یک دوره طولانی‌تر رد نکرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پرزیدنت ترامپ پس از دیدار روز دوشنبه خود با نخست وزیر اسرائیل، که نخستین ملاقات دوجانبه او با رهبران خارجی در حاشیه نشست سران مجمع عمومی سازمان ملل بود، در پاسخ به این پرسش که آیا در توافق جامع هسته‌ای با ایران خواهد ماند یا خیر، گفت «خیلی زود خواهید دید.»

همزمان در روز دوشنبه، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در یک مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری سی ان ان آمریکا، هشدار داد خروج احتمالی واشنگتن از برجام، هزینه بالایی برای ایالات متحده به دنبال خواهد داشت، چرا که به اعتقاد او نه تنها سودی برای آمریکا ندارد، بلکه موجب بی اعتمادی جهان به آن کشور خواهد شد.

آقای ترامپ پیشتر و همزمان با جلسه روز دوشنبه خود در نیویورک، در پیامی در نشست سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین که توسط ریک پری وزیر انرژی آمریکا قرائت شد، هشدار داد اگر آژانس در نظارت بر توافق با ایران – که از آن با عنوان برجام یاد می‌شود – محکم عمل نکند، ایالات متحده از آن خارج خواهد شد.

بنایمین نتانیاهو، که به دلیل اختلاف با بارک اوباما بر سر برخی مسائل – از جمله توافق اتمی ایران و شهرک‌سازی اسرائیل – روابط نه چندان گرمی با کاخ سفید داشت، پس از دیدار امروز خود با رئیس جمهوری آمریکا گفت، همپیمانی اسرائیل و ایالات متحده هرگز «قوی تر» از آنچه که امروز در دولت پرزیدنت ترامپ هست، نبوده است.

دیدار بعدی روز دوشنبه دونالد ترامپ با امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه بود که انتظار می رود توافق هسته‌ای ایران، توافق ۲۰۱۶ پاریس در مورد تغییرات اقلیمی – که رئیس جمهوری آمریکا با آن نیز مخالف است و اعلام کرده از آن خارج می شود – و همچنین بحران شبه جزیره کره، سه موضوع مهم مورد بحث دو طرف باشد.

بحران کره شمالی

رئیس جمهوری آمریکا در بدو ورود به مقر سازمان ملل در گفت‌وگو با خبرنگاران، با بیان این که هفته جاری، هفته‌ای فوق العاده خواهد بود، در پاسخ به پرسشی در ارتباط با نگرانی‌های آمریکا و دیگر کشورهای جهان از تحرکات موشکی و هسته‌ای کره شمالی، گفت «فکر می‌کنم بیشتر شما می‌دانید که من چه حسی دارم.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ در سخنرانی صبح سه شنبه خود در نخستین روز نشست سران مجمع عمومی، با وجود بدبینی به ظرفیت سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بین المللی در حل و فصل مناقشه‌های جهانی، تلاش خواهد کرد حمایت جهانی را در اتخاذ رویکردی سخت‌گیرانه تر علیه کره شمالی جلب کند.

وی هفته پیش جدیدترین تحریم‌های سازمان ملل متحد را علیه کره شمالی – که صادرات نفت کشورها به آن کشور و واردات پارچه از آن را هدف گرفته است – تنها «گام بسیار کوچکی» دانست که برداشته شده و گفت این در مقایسه با آنچه در برخورد با برنامه هسته‌ای پیونگ یانگ می‌توان انجام داد، «ناچیز» است.

پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد دوشنبه گذشته در واکنش به جدیدترین آزمایش موشکی کره شمالی که از روی ژاپن – متحد آمریکا در شرق آسیا – عبور کرد و گفته می‌شود طولانی ترین مسیر را در مقایسه با موارد پیشین طی کرده است، نهمین قطعنامه تحریم خود را به اتفاق آرا علیه پیونگ یانگ به تصویب رساند.

با وجود تحریکات فزاینده پیونگ یانگ و بالا گرفتن تنش ایالات متحده و کره شمالی، دولت پرزیدنت ترامپ که پیشتر در مورد «آتش و خشم» آمریکا علیه آن کشور هشدار داده بود، همچنان بر ارجحیت دیپلماسی بر گزینه نظامی تاکید کرده است؛ هر چند مشاور امنیت ملی کاخ سفید معتقد است صبر دیپلماتیک واشنگتن رو به پایان است.

در همین راستا، پرزیدنت ترامپ دوشنبه با رئیس جمهوری چین - متحد سنتی کره شمالی - به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد و بنابر اعلام کاخ سفید دو طرف متعهد شدند در چارچوب سازمان ملل و از طریق قطعنامه های شورای امنیت، «حداکثر فشار» را بر پیونگ یانگ برای توقف برنامه موشکی و هسته‌ای آن کشور کمونیستی اعمال کنند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG