کاخ سفید اعلام کرد که پرزیدنت ترامپ با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه درباره راههای افزایش همکاری در زمینه بحران سوریه و عراق و مقابله با نفوذ ایران تلفنی گفتگو کرده است.
در بیانیه کاخ سفید درباره این مذاکره تلفنی آمده است که دو رهبر همچنین درباره لیبی و مقابله با فعالیتهای تروریستی در منطقه ساحل در آفریقا نیز گفتگو کردهاند.
بر اساس این بیانیه ترامپ و ماکرون توافق کردهاند که دولت ونزوئلا باید حقوق مردم کشورش را رعایت کند.
رهبران آمریکا و فرانسه همچنین درباره اهمیت اجرای توافق مینسک درباره اوکراین نیز تاکید کردهاند.
نگرانی آمریکا و شرکای اروپایی از آزمایش موشکی ایران
در حالی روسای جمهوری آمریکا و فرانسه درباره ایران مذاکره تلفنی داشته اند که هفته گذشته، ایالات متحده و سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا روز چهارشنبه در نامهای به سازمان ملل متحد، پرتاب آزمایشی موشک ماهوارهبر سیمرغ توسط ایران را مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت آن سازمان دانستند و گفتند این اقدام تهران اثرات بیثبات کنندهای در منطقه دارد.
ایران ۶ مرداد، سامانه سیمرغ که برای پرتاب ماهواره به فضا طراحی شد، به فضا پرتاب کرد. کارشناسان می گویند این ماهواره بر در صورتی که با یک موشک بالیستیک بازطراحی شود، میتواند به بردی به مراتب بیشتر از ۳۰۰ کیلومتر برسد و ظرفیت حمل کلاهک هستهای را هم داشته باشد.
نامه نمایندگان آمریکا و سه کشور اروپایی، با استناد به پاراگراف سوم قطعنامه که ایران را تا ۸ سال پس از اجرای رسمی برجام به پرهیز از هرگونه فعالیت در زمینه طراحی موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای – از جمله پرتاب آزمایشی – فرا خوانده، میگوید آزمایش ۲۷ ژوئیه ایران با قطعنامه شورا مغایرت دارد.
نیکی هیلی: حمایت سیستماتیک ایران از تروریسم
نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد اندکی بعد از انتشار این نامه، در بیانیهای در وبسایت رسمی نمایندگی آمریکا در این نهاد بین المللی در همین زمینه گفت، «دوستان و متحدان ما در پادشاهی متحد (بریتانیا)، فرانسه، و آلمان در محکومیت و اعتراض به اقدامات مخرب و تهدیدآمیز ایران به ما پیوستند.»
نیکی هیلی در ادامه بیانیه خود که بعد از ظهر چهارشنبه و پس از تصویب قطعنامهای در شورای امنیت با هدف جلوگیری از دسترسی تروریستها به تسلیحات و تجهیزات نظامی منتشر شد، ایران را کشوری خواند که به صورت آگاهانه و سیستماتیک از گروههای تروریستی حمایت مالی و نظامی میکند.
به گفته او، تا زمانی که ما به رژیم ایران اجازه میدهیم بدون آن که تنبیه شود قطعنامهها و محدودیتهای شورای امنیت سازمان ملل متحد را زیر پا بگذارد، آن کشور منبع تامین سلاح برای گروههای تروریستی خواهد بود، که این امر منجر به رشد بیشتر و مخربتر شدن آن گروه ها میشود.نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد همچنین خاطر نشان کرد که ایالات متحده برای اطمینان از این که جمهوری اسلامی ایران در قبال این رفتارهای خود پاسخگو خواهد بود، حساسیت و هوشیاری خود را همچنان حفظ خواهد کرد.
نقض قطعنامه ۲۲۳۱
در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بعد از توافق هسته ای تصویب شد، صراحتا ایران را از آزمایش موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع کرده است.
روز چهارشنبه، این چهار قدرت غربی در نامه خود، خواستار توقف فوری فعالیتهای مرتبط با توسعه موشکهای بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای در ایران شده و گفتند وقتی ایران دست به کاری میزند که مغایر قطعنامه بوده یا آن را نقض میکند، جامعه بین المللی باید پیام روشنی را به تهران بفرستند.
به گفته آنها، شورای امنیت باید بر اجرای کامل موارد الزام آور قطعنامه ۲۲۳۱ که حمایت خارجی از برنامه موشکی بالیستیک ایران را محدود میکند اصرار ورزیده و همه اعضای سازمان ملل نیز باید به تعهد خود در عدم فروش یا انتقال تجهیزات، فناوری و کمکهای آموزشی مرتبط به ایران عمل کنند.
در پایان این نامه، که خطاب به سباستیانو کاردی هماهنگ کننده سازمان ملل برای اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ نوشته شده و رونوشت آن برای آنتونیو گوترس دبیرکل سازمان ارسال شده است، از آقای گوترش خواسته میشود گزارش کامل و جامعی درباره برنامه موشکی بالیستیک ایران و پرتاب آزمایشی ماهواره تهیه و به اعضا ارائه کند.
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان همچنین پیشنهاد کردهاند که در نشست بعدی هیئت ویژه شورای امنیت در مورد قطعنامه ۲۲۳۱، که به منظور بررسی نحوه نظارت بر اجرای قطعنامه تشکیل میشود، آزمایش هفته ایران مطرح شود تا شورا بتواند در مورد نحوه واکنش خود به آن تصمیمگیری کند.