مقامات دمشق و مسکو میگویند ائتلاف بینالمللی علیه گروه موسوم به «دولت اسلامی» اگر شامل بشار اسد رئیس جمهوری سوریه نیز شود، مؤثرتر خواهد بود. اما دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده تصمیم گرفته است مساله دمشق را از رویارویی با گروه افراطی دولت اسلامی جدا نگه دارد.
مقامات آمریکایی میگویند در حملات هوایی علیه پیکارجویان دولت اسلامی (داعش) که در داخل سوریه صورت میگیرد، دمشق را از قبل از زمان یا اهداف حملات آگاه نمیکنند؛ در همین حال به نیروهای سوریه هشدار میدهند در عملیات هوایی ائتلاف بینالمللی دخالت نکنند.
ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه میگوید اگر از سوریه دعوت شود به ائتلاف بپیوندد، مهار کردن گروه دولت اسلامی – که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی در اوایل تیر ماه خود را دولت اسلامی عراق و شام یا به اختصار داعش میخواند – آسانتر خواهد بود.
او اخیرا در نشستی در همین زمینه سخن گفت و پرسید« آیا وقت آن نیست که همه ما به عنوان یک نیروی واحد در برابر این خطر جدی ایدئولوژی تروریستی در سراسر جهان بایستیم؟ آیا زمان روبرو شدن با واقعیت برای همه ما فرا نرسیده است که قبول کنیم داعش، جبهه النصره و بقیه گروههای وابسته به القاعده، به مرزهای سوریه و عراق محدود نخواهند بود و به هر جایی که بتوانند خود را برسانند، گسترش خواهند یافت، و کارشان را با اروپا و آمریکا آغاز خواهند کرد.»
وزیر خارجه سوریه اوایل شهریور ماه نیز در سخنانی کشورش را شریکی مهم در مبارزه بینالمللی علیه داعش معرفی کرد و گفت «سوریه، چه از نظر جغرافیایی و چه از نظر عملیاتی، مرکز ائتلاف بینالمللی برای جنگ علیه گروه دولت اسلامی است.» موضعی که با استقبال آمریکا و دیگر کشورهای مخالف حکومت بشار اسد در دمشق روبرو نشد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه – که به همراه ایران از حامیان اصلی حکومت سوریه است – با بیان این که بیرون نگه داشتن سوریه از ائتلاف، هم غیرقانونی است و هم نتیجه معکوس خواهد داشت، گفت «شرکت ندادن مقامات سوریه در تلاشهایی که درون سرزمین آنها جریان دارد، نه فقط با قوانین بینالمللی مغایرت است، بلکه از تأثیر تلاشها میکاهد.»
با این حساب پرسش این است که چرا اسد در مبارزه علیه گروه افراطی دولت اسلامی گنجانده نمیشود؟ جنیفر ساکی سخنگوی وزارت آمور خارجه ایالات متحده میگوید به این دلیل که رئیس جمهوری سوریه خود بخشی از مشکل است.
به گفته خانم ساکی «رژیم اسد به استفاده بیمحابا از بمبهای بشکهای و بمباران مردم خودش ادامه میدهد ... بنابراین، بین رویکرد ما برای اقدام علیه داعش و تلاشهای نظامی آنها، تفاوت مشخصی وجود دارد.»
ار سوی دیگر متحدان منطقهای ائتلاف مانند ترکیه و عربستان سعودی هستند که تصمیم دارند دولت دمشق را سرنگون کنند و نگران آن هستند که اقدام علیه گروه دولت اسلامی، فشار بر نیروهای رژیم اسد را کاهش دهد. اما، اکبر احمد، استاد دانشگاه آمریکایی در واشنگتن میگوید هر اندازه که حملات هوایی طولانیتر شود، احتمال نوعی هماهنگی با دولت سوریه بیشتر خواهد شد.
در حال حاضر، شریکان ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده میگویند نیازی به هماهنگی با نیروهای دولتی سوریه ندارند، زیرا سرزمینی که حملات در آن صورت میگیرد، از جمله در امتداد مرز ترکیه، در کنترل دمشق نیست.