ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی روز جمعه با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده در کاخ سفید دیدار خواهد کرد. این دیدار در زمانی برگزار میشود که برخی کشورهای خاورمیانه در آتش درگیریهای داخلی میسوزند.
ریاض و واشنگتن دیدگاههای متفاوتی در برخورد با مسائل این منطقه دارند.
دیدار رودرروی باراک اوباما و ملک سلمان در زمان بیثباتی خاورمیانه، یعنی در حالی که ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا مواضع داعش در عراق و سوریه را بمباران میکند و عربستان در حال جنگ با شیعیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن هستند، رخ می دهد.
آنتونی کوردزمن، کارشناس مسائل منطقه به صدای آمریکا با بیان این که مردم خاورمیانه موضع آمریکا در قبال تحولات منطقه را رصد میکنند، میگوید "بسیاری از شهروندان کشورهای حوزه خلیج فارس، و در حقیقت تمامی دنیای عرب، نگران موضعگیری آمریکا درباره مسائل کشورهای خلیج فارس، توافق اتمی ایران، و گسترش نفوذ ایران در عراق، یمن، سوریه و لبنان هستند."
آقای کوردزمن معتقد است با وجود این که دیدار و گفتگوی سران آمریکا و عربستان در روز جمعه تغییر شگرفی در مواضع هیچکدام ایجاد نخواهد کرد، صرف انجام این ملاقات به بازسازی اعتماد عربستان سعودی از آمریکا بویژه در چارچوب توافق جامع اتمی ایران کمک شایانی میکند.
وی میگوید "آنها باید از این که ایالات متحده آن (توافق هستهای وین) را به طور کامل اجرا خواهد کرد، مطمئن شوند. از این که آمریکا از هیچگونه تخطی ایران از مفاد توافق کوتاه نخواهد آمد."
فراتر از توافق اتمی ایران با جامعه جهانی، انتظار میرود رفتار ایران پس از اجرای توافق نیز مورد بحث باراک اوباما و ملک سلمان قرار بگیرد.
فرانسیس ریکاردونه، دیپلمات سابق آمریکا و کارشناس مسائل خاورمیانه میگوید که ریاض به شدت به دنبال بهبود وضعیت امنیتی در عراق است.
آنتونی کوردزمن در این زمینه به صدای آمریکا گفت گفتگوی ملک سلمان و اوباما درباره وضعیت عراق بسیار جالب خواهد بود و بر سر مساله نحوه حمایت هر یک از دو از نخست وزیری حیدر العبادی خواهد بود که بتواند عراق را کما کان مستقل نگاه دارد و از تجزیه کشور جلوگیری کند خواهد بود.
گفته میشود که راههای پایان دادن به درگیریها، آغاز گفتگوهای سیاسی و رسیدگی به بحران اسفناک انسانی نه تنها در عراق و سوریه بلکه در یمن در اولویتها دستور کار دو رهبر باشد.