لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۴

غزه احتمالا در مذاکرات صلح جایی ندارد


اوباما، عباس، نتانیاهو. کاخ سفید، ۱ سپتامبر ۲۰۱۰
اوباما، عباس، نتانیاهو. کاخ سفید، ۱ سپتامبر ۲۰۱۰

تحلیل گران بر آنند که در صورت شکست مذاکرات صلح بر خطر درگیری های خشونت آمیز افزوده خواهد شد.

در واقع هنوز چیزی از چارچوب مذاکرات صلح خاورمیانه، که وزیر خارجه آمریکا قرار است از آن پرده بردارد، معلوم نیست.

مقام های آمریکایی تاکنون در باره این طرح، که قرار است مبنای مذاکرات شکننده صلح بین بنیامین نتانیاهو و محمود عباس باشد، اطلاعات چندانی بروز نداده اند.

اما آنچه بیش از همه ناگفته مانده، آن که در مذاکرات به احتمال زیاد جایی برای غزه ، باریکه وپرجمعیتی که برای هر گونه توافق صلح میان دو طرف بسیار مهم است، وجود ندارد.

مذاکره کنندگان آمریکایی انتخاب چندانی ندارند. غزه تحت حکومت حماس است -گروه اسلام گرای تندروی که با هرگونه مذاکره با اسرائیل مخالف است و وزارت خارجه آمریکا آن را جزو گروه های تروریست قرار داده است.

خانم اسراء المدلل، سخنگوی حماس در گفت و گویی تلفنی با صدای آمریکا این مذاکرات را رد کرد. او گفت به نظر او محمود عباس در این مذاکرات چیزی برای مردم فلسطین به دست نمی آورد. عباس که حکومت بر کرانه غربی رود اردن را در اختیار دارد، رقیبی برای حماس به شمار می رود.

او گفت: «ما ازاو نخواسته ایم که به نام ما حرف بزند. این اشتباه بزرگ عباس است. او افزود: «ما با طرح کری صد در صد مخالفیم و می خواهیم همین امروز متوقف شود.»

نوارغزه ، کلید به نتیجه رسیدن مذاکرات
به نظر بسیاری از تحلیل گران بدون غزه بختی وجود ندارد که مذاکرات به اتخاذ راه حلی برای این مناقشه چند ده ساله برسد و یا به ایجاد دولت فلسطینی پایدار و مستقلی بینجامد.

امابه هر حال مقام های آمریکایی سعی خود را در پیش بردن مذاکرات می کنند. در ماه دسامبر باراک اوباما گفت که اگر در کرانه غربی «گذرگاهی به سوی صلح» به وجود آید، مورد استقبال جوانان غزه قرار خواهد گرفت.

استیون زونس، استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه سان فرانسیسکو معتقد است که اگر دولت فلسطینی با ثبات و در صلح با دولت همسایه خود اسرائیل بوجود آید امکان دارد که حماس برای تن دادن به سازش و مصالحه تحت فشار قرار گیرد.

اما همه تحلیل گران بر این نظر نیستند. به نظر آنان اگر اسرائیل به دادن امتیازهایی به مردم غزه تن ندهد امیدی به پیروزی مذاکرات نخواهد بود.

لیزا گلدمن، مدیر برنامه اسرائیل و فلسطین دربنیاد آمریکای نو درنیویورک می گوید تصور این که مردم غزه که بیشترشان چشم به سرزمین های آباء و اجدادی خود دارند که در حال حاضر در جایی که اکنون اسرائیل نام گرفته قرار دارد، زیر بار هرگونه توافق صلحی بروند، غیر واقعی است.

او به صدای آمریکا می گوید:«نمی دانم تا چه حد این امر واقعی است. ۸۰ در صد مردم فعلی غزه را پناهندگان تشکیل می دهند. و آن ها از کرنه غربی نیامده اند. آنها دقیقا از اسرائیل آمده اند و هنوز در اردوگاه های پناهندگان زندگی می کنند.» او افزود: «بنابر این اگر این توافق حقوق پناهندگان و بازگشت آنان را درنظر نگیرد، یعنی صدای مردم غزه نیست».

اسرائیلی ها و فلسطینیان سرسختانه بر مواضع خود پا فشاری می کنند
رهبران اسرائیل مدتهاست تاکید می کنند کسانی که درپی تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ از خانه های خود گریختند یا رانده شدند، هرگز اجازه بازگشت نخواهند داشت. زیرا نگرانند که این امر ماهیت یهودی بودن دولت شان را مورد تردید قرار دهد. فعالان فلسطینی میگویند پس از ۶۶ سال، مسئله پناهندگان همچنان صرفا مهم ترین جنبه حل ناشده درگیری است.

اما فلسطینی ها نیز به نوبه خود درمورد محدودیت های دیگری که اسرائیل در مرزهای غزه ( به جز مرز با مصر)، بوجود آورده و نیز از نیروی هوایی و گاردهای ساحلی مدیترانه ای آن بیمناکند. اسرائیل همچنین بشدت تنها راه واردات و صادرات این سرزمین فقرزده را در دست خود دارد. مردم غزه می گویند راه بندان ها نوعی تنبیه جمعی به شمار می رود و غزه را به «بزرگ ترین زندان سرگشوده» جهان تبدیل کرده است. بسیاری از مردم غزه برای به دست آوردن کالاهای اساسی خود مانند غذا، سوخت و مواد ساختمانی در رنجند. بنابرآخرین آمار، میزان بیکاری در این منطقه ۳۹ درصد است.

سمیر بداوی، نویسنده و تحلیل گر خاورمیانه به صدای آمریکا می گوید در چنین شرایطی فلسطینی ها که در انتخابات سال ۲۰۰۶ حماس را انتخاب کردند، راهی جز حمایت از حماس ندارند.

« در حالی که تک تک جمعیت ۱/۷ میلیونی غزه دارند له می شوند، آمریکا و در واقع اسرائیل از کجا می خواهند جایگزینی برای حماس بیاورند؟»

نگرانی های امنیتی ، عاملی مهم
اما اسرائیل اصراردارد که به دلیل نگرانی های امنیتی نمی تواند محدودیت ها را کم کند. اندکی پیش تر در همین ماه این نگرانی ها با ده ها موشکی که از غزه بر اسرائیل فرود آمد تاکید شد، همه این موشک ها یا بدون اصابت به کسی سقوط کردند و یا با سپر آهنی سیستم دفاعی پیش رفته اسرائیل منحرف شدند.

درعوض اسرائیل نیز مناطقی را که ادعا داشت مقر تروریست ها در غزه هستند زیر حمله هوایی گرفت. با بالاگرفتن خشونت ها به نظر می رسد که همان مذاکرات کم ثبات صلح هم مورد تهدید قرار گرفته است. .این ممذاکرات قرار است در پایان ماه اوریل پایان یابد. تاکنون سخنی از تمدید این مذاکرات گفته نشده است.

با وجود انتظارهای اندک از به نتیجه رسیدن مذاکرات، بسیاری از تحلیل گران بر آنند که در صورت شکست مذاکرات بر خطر درگیری های خشونت آمیز افزوده خواهد شد.

زونس می گوید دارد روشن می شود که مذاکرات می توانند «نشان دهنده آخرین امید برای صلح» و «ایجاد دو دولت» باشند. او هشدار داد که سقوط مذاکرات می تواند به تقویت صدای کسانی منجر شود که هوادار تاسیس یک دولت واحد هستند». و به نظر او « دارند افزایش می یابند.»

به گفته او «افزایش شهرک سازی های غیرقانونی یهودی در کرانه غربی و رشد جمعیت یهودیان، احتمال ایجاد دو دولت را بسیار نامحتمل می کند.»
XS
SM
MD
LG