لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۴

مشاور جدید امنیت ملی ترامپ کیست؛ موافق تغییر رژیم ایران و مخالف سرسخت سپاه و برجام


آقای بولتون در یکسال اخیر در دهها سخنرانی علیه جمهوری اسلامی ایران موضع گیری کرده است.
آقای بولتون در یکسال اخیر در دهها سخنرانی علیه جمهوری اسلامی ایران موضع گیری کرده است.

عصر پنجشنبه در حالی رئیس جمهوری ایالات متحده از انتخاب «جان بولتون» به عنوان مشاور جدید امنیت ملی کاخ سفید خبر داد که آقای بولتون چهره شناخته ای برای مخاطبان ایرانی است.

این دیپلمات و سیاستمدار ۶۹ ساله آمریکایی متولد شهر بالتیمور در ایالت مریلند در نزدیکی واشنگتن است. سابقه خدمت او در وزارت خارجه، سازمان ملل و بعد همکاری با اندیشکده هایی که حوزه سیاست خارجی آمریکا را دنبال می کنند، موجب شده تا آقای بولتون شناخت خوبی از جمهوری اسلامی و نهادهای آن مثل سپاه پاسداران داشته باشد.

جان بولتون که به زودی جانشین اچ آر مک‌مستر می شود، از سال ۲۰۰۱ در مقام معاون وزیر امور خارجه در امور کنترل تسلیحات و امور امنیت بین‌المللی دولت بوش بود و در مقطعی در دولت جرج بوش به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل حضور یافت.

تغییر رژیم

آقای بولتون یکی از موافقان سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی ایران است که نظر خود را در این مورد بارها علنی بیان کرده است.

از جمله در مقاله‌ای در روزنامه جروزالم پست در ۲۸ آبان ۱۳۹۵ او نوشت: «آیت الله ها تهدید اصلی علیه صلح بین المللی و امنیت در خاور میانه هستند.... مردم ایران از یک حکومت جدید استقبال می کنند و ایالات متحده باید برای سرنگونی رژیم کنونی از گروه های اپوزیسیون حمایت کند.

اما او درباره رژیم ایران و گروه های داخل نظام چه فکر می کند؟ این گفتگو اردیبهشت سال گذشته و قبل از انتخابات ریاست جمهوری با او انجام شد. بخشی از دیدگاه آقای بولتون درباره ایران و جمهوری اسلامی را می توانید در این گفتگوی اختصاصی که ستاره درخشش رئیس بخش فارسی انجام داده، ببینید و بشنوید:

گفتگوی اختصاصی اردیبهشت گذشته صدای آمریکا با جان بولتون را در زیر ببینید

نسخه کامل گفتگو با جان بولتون: به نظر من تفاوت بین میانه روها و تندروها دروغ است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:12:05 0:00

آقای بولتون که صراحتا در موضع گیری های خود از تغییر رژیم ایران می گوید در سالهای گذشته بارها در نشست‌های شورای ملی مقاومت علیه جمهوری اسلامی سخن گفته است.

در تیرماه سال گذشته و کمی بعد از روی کار آمدن دولت ترامپ، آقای بولتون در گردهمایی سالانه مجاهدین خلق ایران در پاریس شرکت کرد و گفت: اکنون یک بازبینی در سیاست ایالات متحده در برابر حکومت ایران در جریان است و همزمان با آن، سنای آمریکا دست به تصویب قطعنامه ای علیه ایران زده است که در برگیرنده تحریم های گسترده است ... همزمان که عملیات از میان بردن خلافت داعش به پایانی موفقیت آمیز نزدیک می شود، نباید اجازه دهیم که تهران به هدفی که از مدتها پیش در نظر دارد و آن ایجاد یک دروازه کنترلی از ایران و طریق بغداد و دولت عراق، رژیم بشار اسد سوریه و تروریست های حزب الله در لبنان، برسد.

آقای بولتون همچنین در بخشی دیگری از سخنان گفت نتیجه بررسی سیاست ایران از سوی دولت پرزیدنت ترامپ باید این باشد که عمر انقلاب اسلامی ایران نباید به ۴۰ سال برسد... این هدفی است که بسیاری از ما در ایالات متحده دنبال می کنیم.

سپاه

آقای بولتون از آن دسته دیپلمات های آمریکایی است که صراحتا سپاه پاسداران را یک گروه تروریستی می داند.

او فروردین سال گذشته در نشستی در سنای آمریکا گفت سپاه در لیست گروه های تروریستی باشد.

بولتون فروردین سال گذشته در مطلبی که در نشریه نیویورک پست منتشر شد، نوشت: وقت معرفی و تحریم تروریست های ایران فرارسیده است

هسته ای

آقای بولتون از ابتدا با توافق هسته ای ایران مخالف بود و بارها در این مورد سخنرانی کرده است.

خرداد ماه گذشته وی در گفت و گو با روزنامه جروزالم‌پست گفت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا بایستی مطابق با وعده‌های انتخاباتی توافق هسته‌ای با ایران را لغو کند.

وی استدلال کرد اگر آقای ترامپ این کار را بکند، پیام روشنی بود که این توافق نیز «اشتباه» بوده است.

وی افزود: نشانه های آشکاری وجود دارد که ایران در برخی حوزه های توافق هسته ای، آن را زیر پا گذاشته است.

آقای بولتون حتی طرح هایی هم برای خروج دولت ترامپ از برجام ارایه داده بود. هفت شهریور سایت نشنال رویو بخشی از طرح آقای بولتون را منتشر کرده که او به پرزیدنت ترامپ پیشنهاد کرده بود، باید با انعکاس رفتارهای ایران از جمله تأمین منابع مالی برای عملیات تروریستی، توجه جهان را بیشتر به عملکردهای غیرقابل قبول ایران جلب کرد.

به نظر آقای بولتون برای خروج از توافق هسته ای با ایران باید چهار قدم اصلی به این شرح برداشته شود: اول، رایزنی سریع و بدون سر و صدا با بازیگران عمده مانند فرانسه، بریتانیا، آلمان، اسرائیل و عربستان سعودی. دوم، تنظیم و تدوین مدارکی که تشریح کننده آن هستند که توافق به نفع منافع ملی آمریکا نیست، ایران چگونه آنرا نقض کرده و چرا از زمان توافق رفتار ایران در منطقه بدتر شده است. سوم، آغاز کمپینی دیپلماتیک؛ خصوصاً در اروپا و خاورمیانه با تأکید بر اولویت داشتن خطرهایی که از سوی ایران متوجه جهان است. چهارم، برنامه ریزی یک کمپین برای جلب حمایت و همراهی کنگره و افکار عمومی در داخل و خارج از آمریکا.

ایران و کره شمالی

آقای بولتون از جمله تحلیلگرانی است که معتقد است جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی در زمینه هسته ای همکاری داشته اند و حتی این همکاری بعد از توافق هسته ای دو سال پیش، ادامه یافته است.

مردادماه گذشته او در گفتگویی با یک رسانه آمریکایی گفت: کره شمالی و ایران نزدیک هستند، هرچه که کره شمالی دارد، یک روز بعد در اختیار ایران می گذارد ... ایران می تواند به سرعت یک کره شمالی دیگر باشد بخصوص که این کشور کاملا غیر قابل پیش بینی است.

به نظرم می رسد با حضور بولتون در سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تیم امنیت ملی و سیاست خارجی پرزیدنت ترامپ یکدست تر شده باشند. بولتون و پمپئو هر دو منتقد توافق هسته ای هستند و از نظر دیدگاه به هم نزدیک تر هستند. جان بولتون هفته پیش و بعد از برکناری تیلرسون، از حضور مایک پمپئو استقبال کرده بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG